Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezobratlí živočichové
Advertisements

Podříše: Mnohobuněční živočichové
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
KORÝŠI.
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
vnější a vnitřní stavba těla rakovci mořští korýši další korýši
KORÝŠI A VZDUŠNICOVCI.
Členovci Vývojově nejvíce úspěšní bezobratlí na zemi
Členovci Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Korýši
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jednobuněční živočichové
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s popisem, stavbou těla a příbuznými druhy korýšů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Členovci Korýši.
Korýši Mgr. Helena Roubalová
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_319
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Třída:Korýši hlavohruď a zadeček 2 páry tykadel
Elektronická učebnice - II
KORÝŠI (ČLENOVCI) Eva Ječmínková Bi-Ze
ČLENOVCI KORÝŠI RYBNÍKA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními znaky a systematickým.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši plži.
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Krabi.
KORÝŠI.
podkmen: žabernatí třída: korýši
Patří do skupiny členovců! Má přibližně druhů.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Dana Tvrzníková NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_TEMA_KORÝŠI TEMA: Zástupci korýšů.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._29.RAKOVCI TÉMA: RAKOVCI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky korýšů klíčová slova : sladkovodní raci, mořští raci, nižší korýši autor: Kamila.
Měkkýši, kroužkovci, členovci - korýši
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._28.KORÝŠI TÉMA: KORÝŠI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky podkmene žabernatí klíčová slova : korýši, rak říční autor: Kamila Černá zpracováno:
2 třídy: 1. Opaskovci – Máloštětinatci(žížala, nítěnka) Pijavice(Pijavka, Chobotnatka) 2. mnohoštětinatci (Nereidka)
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třídy Kruhoústí Paryby
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
Název školy Autor: Název: Téma: Číslo projektu: ZŠ a MŠ Březno
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Třída: KORÝŠI.
Členovci vzdušnicovci.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem korýšů a dalších členovců. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy článkované tělo článkované končetiny chitin svlékání krunýř klepeta tykadlové žlázy perloočky plankton destruent skákací vidlice

Třída: Korýši vodní (moře i sladké vody), výjimečně suchozemští hlavohruď a zadeček, tělo kryté krunýřem tvořeným chitinem a uhličitanem vápenatým → vnější kostra krunýř neroste na hlavohrudi jsou dva páry tykadel, kusadla, čelisti a čelistní nožky, oči na stopkách, jeden pár klepet a čtyři páry kráčivých končetin obrázek 2

Třída: Korýši trávicí soustava začíná ústním otvorem, pokračuje jícnem, žaludkem, střevem a končí řitním otvorem dýchání – většinou pomocí žaber cévní soustava otevřená vylučování pomocí tykadlových žláz na základním článku delších tykadel nervová soustava žebříčkovitá dobře vyvinutý hmat a čich (tykadla), složené oči na stopkách rozmnožování pohlavní, oplození vnější, oddělená pohlaví ♀ oplozená vajíčka přilepuje na spodek ocasu

Zápis do sešitu Třída: Korýši vodní, výjimečně suchozemští hlavohruď a zadeček, tělo kryté krunýřem (chitin a uhličitan vápenatý) → vnější kostra, krunýř neroste na hlavohrudi dva páry tykadel, kusadla, čelisti a čelistní nožky, oči na stopkách, jeden pár klepet a čtyři páry kráčivých končetin TS trubicovitá DS – většinou žábry CS otevřená vylučování – tykadlové žlázy na delších tykadlech NS žebříčkovitá dobře vyvinutý hmat a čich (tykadla), složené oči na stopkách rozmnožování pohlavní, oplození vnější, oddělená pohlaví ♀ oplozená vajíčka přilepuje na spodek ocasu

Sladkovodní korýši rak říční hrotnatka obecná buchanka obecná žije v čistých vodách další druhy raků – rak bahenní (snese znečištění) a rak kamenáč 1, 2 hrotnatka obecná řád perloočky průhledná, 3 – 4 mm součást planktonu buchanka obecná řád buchanky mají podél těla váčky s vajíčky také součást planktonu beruška vodní 1, 2 blešivec potoční žábronožka sněžní listonoh jarní video – pohyb perloočky

Zápis do sešitu Sladkovodní korýši rak říční hrotnatka obecná řád perloočky součást planktonu buchanka obecná řád buchanky beruška vodní blešivec potoční

Mořští korýši humr evropský langusta obecná 1, 2 langusta obecná rak poustevníček = poustevníček mořský měkký zadeček má zasunutý do ulity plže, symbióza se sasankou video – rak poustevníček video 2 – velekrab japonský krab obecný = krab pobřežní zadeček má zahnutý pod hlavohrudí 1, 2 krab říční velekrab japonský rozpětí nohou až 3 m garnát obecný kreveta baltická

Zápis do sešitu Mořští korýši humr evropský langusta obecná rak poustevníček = poustevníček mořský měkký zadeček má zasunutý do ulity plže, symbióza se sasankou krab říční velekrab japonský garnát obecný kreveta baltická

Suchozemští korýši stínka obecná 1, 2 svinka obecná

Zápis do sešitu Suchozemští korýši stínka obecná svinka obecná

Podkmen: Vzdušnicovci mají chitinem vyztužené trubičky v těle, které rozvádí kyslík přímo do tkání – vzdušnice patří sem tyto řády: mnohonožky stonožky chvostoskoci hmyz

Zápis do sešitu Podkmen: Vzdušnicovci vzdušnice – chitinem vyztužené trubičky, rozvádění kyslíku přímo do tkání řády: mnohonožky stonožky chvostoskoci hmyz

Třída: Mnohonožky tělo z mnoha článků, spíše kulaté na každém článku dva páry končetin býložravé mnohonožka zemní 1, 2 mnohonožka dvoupásá svinule vroubená obrázek 2

Zápis do sešitu Třída: Mnohonožky tělo spíše kulaté na každém článku dva páry končetin býložravé mnohonožka zemní

Třída: Stonožky tělo z článků, shora spíše zploštělé na každém článku jeden pár končetin jsou dravé stonožka škvorová 1, 2 obrázek 3

Zápis do sešitu Třída: Stonožky tělo shora spíše zploštělé na každém článku jeden pár končetin dravé stonožka škvorová

Třída: Chvostoskoci jen několik mm velcí pohybují se pomocí skákací vidlice významní destruenti mákovka vodní 1, 2 huňatka sněžní larvěnka obrovská největší chvostoskok (až 9mm) obrázek 4

Zápis do sešitu Třída: Chvostoskoci jen několik mm pohybují se pomocí skákací vidlice destruenti mákovka vodní larvěnka obrovská

OPAKOVÁNÍ Sladkovodní korýši Mořští korýši Třída: Korýši vodní, výjimečně suchozemští hlavohruď a zadeček, tělo kryté krunýřem (chitin a uhličitan vápenatý) → vnější kostra, krunýř neroste na hlavohrudi dva páry tykadel, kusadla, čelisti a čelistní nožky, oči na stopkách, jeden pár klepet a čtyři páry kráčivých končetin TS trubicovitá DS – většinou žábry CS otevřená vylučování – tykadlové žlázy na delších tykadlech NS žebříčkovitá dobře vyvinutý hmat a čich (tykadla), složené oči na stopkách rozmnožování pohlavní, oplození vnější, oddělená pohlaví ♀ oplozená vajíčka přilepuje na spodek ocasu Sladkovodní korýši rak říční hrotnatka obecná řád perloočky součást planktonu buchanka obecná řád buchanky beruška vodní blešivec potoční Mořští korýši humr evropský langusta obecná rak poustevníček = poustevníček mořský měkký zadeček má zasunutý do ulity plže, symbióza se sasankou krab říční velekrab japonský garnát obecný kreveta baltická Suchozemští korýši stínka obecná svinka obecná

OPAKOVÁNÍ Podkmen: Vzdušnicovci Třída: Stonožky Třída: Chvostoskoci vzdušnice – chitinem vyztužené trubičky, rozvádění kyslíku přímo do tkání řády: mnohonožky stonožky chvostoskoci hmyz Třída: Mnohonožky tělo spíše kulaté na každém článku dva páry končetin býložravé mnohonožka zemní Třída: Stonožky tělo shora spíše zploštělé na každém článku jeden pár končetin dravé stonožka škvorová Třída: Chvostoskoci jen několik mm pohybují se pomocí skákací vidlice destruenti mákovka vodní larvěnka obrovská

Otázky a úkoly Z čeho se skládá krunýř raka? Co je to plankton? Kteří korýši jsou součástí planktonu? Jak říkáme vztahu mezi rakem poustevníčkem a mořskou sasankou? U kterých organismů kromě členovců se ještě vyskytuje chitin? Jakou funkci v potravních řetězcích mají destruenti? Jak od sebe poznáš stonožku a mnohonožku? Zkus odhadnout, proč dostali chvostoskoci svůj název.

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír; BIČÍK, Vítězslav; MARTINEC, Zdeněk. Přírodopis 1 : pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. přepracované vydání. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2002. 104 s. ISBN 80-7235-068-4. [2013-01-16] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2013-01-16] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – humr evropský http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/72/Homarus_gammarus_03.JPG/640px-Homarus_gammarus_03.JPG obr. 2 – mnohonožka dvoupásá http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Ommatoiulus_sabulosus.JPG obr. 3 – stonožka škvorová http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Steinl%C3%A4ufer_%28Lithobius_forficatus%29_1.jpg/640px-Steinl%C3%A4ufer_%28Lithobius_forficatus%29_1.jpg obr. 4 – mákovka vodní http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3f/PoduraAquatica.jpg/640px-PoduraAquatica.jpg