POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika a její státní symboly.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Česká hymna a Státní symboly
České národní obrození
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Od poloviny 18. stol. do roku 1848
Osobnosti národního obrození
RENESANCE 4.ročník Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka
Státní symboly ČR 4. ročník
Národní obrození 8. ročník.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Matematika – 5. ročník Násobení a dělení desetinných čísel 10 a 100
Matematika - opakování 5. ročník
Zaokrouhlování čísel na desítky a stovky
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Převody jednotek délky a obsahu Matematika – 5. ročník
Národní obrození.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Státní symboly ČR Autor: Arz, BY.
Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Zaokrouhlování – 5. ročník
Matematika – Pamětné dělení 5. ročník
Dělení se zbytkem 5. ročník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁRODNÍ OBROZENÍ M. Kryška. = snaha o emancipaci českého národa. vyznačuje se: Uvědomováním si vlastního národa. rozvoj dějepisectví. Obrodou národního.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Národní obrození Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
České země ve 2. polovině 18. století
Národní obrození Michaela Tarabová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_03 Název Divadlo a noviny počátku Národního.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ANOTACE: Určeno pro žáky 1.stupně ZŠ Motivace a nácvik státní hymny
Jednotky hmotnosti 5. ročník
ČESKÁ STÁTNÍ HYMNA ICT 2 –
Národní obrození 5. ročník
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Název materiálu: Národní obrození
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Mgr. Iva Štancíková Člověk a jeho svět Vlastivěda národní obrození 5
DUM - Digitální Učební Materiál
Státní symboly VY_32_INOVACE_17
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Horní Slavkov
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Česká hymna - více výukových souborů najdete na této adrese: emagister.eu
Transkript prezentace:

POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ 5. ročník

Národní obrození Za vlády Marie Terezie a Josefa II. nastalo v českých zemích období poněmčování. Čeština se začala vytrácet ze života v Čechách. Česky mluvili mezi sebou je prostí lidé ve městech a na venkově. Na obranu českého jazyka před sílícím vlivem němčiny vystoupily čeští vlastenci = toto období nazýváme NÁRODNÍ OBROZENÍ

Česká expedice V Praze vzniklo první vydavatelství a knihkupectví českých knih = Česká expedice Napomáhalo tisku a prodeji českých knih, kalendářů a novin Krameriovy c.k. vlastenecké noviny Václav Matěj Kramerius

K šíření českého jazyka přispělo také divadlo a čeští herci. Na Václavském náměstí byla postavena dřevěná budova – BOUDA . Zde se hrály divadelní hry v češtině. Později Stavovské divadlo – hrály české i německé divadelní hry

Josef Kajetán Tyl narodil se 4. února 1808 v Kutné Hoře Dramatik a herec Napsal mnoho divadelních her, které se hrají dodnes (Strakonický dudák) Hrál a řídil divadlo v Praze, založil vlastní kočovnou společnost v roce 1846 působí jako dramatik ve Stavovském divadle Zpěvohra „Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka“

Kde domov můj píseň pochází z divadelní hry Josefa Kajetána Tyla - Fidlovačka, aneb žádný hněv a žádná rvačka. poprvé byla uvedena v roce 1834 hudbu složil František Škroup hymnu tvoří pouze první (lehce pozměněná) sloka, druhá sloka je téměř neznámá V roce 1918 po vzniku republiky se stala Československou státní hymnou. Od roku 1993 je státní hymnou České republiky.

První sloka Kde domov můj,kde domov můj? Voda hučí po lučinách, bory šumí po skalinách, v sadě skví se jara květ, zemský ráj to na pohled! A to je ta krásná země, země česká, domov můj, země česká, domov můj! Druhá sloka Kde domov můj,kde domov můj? V kraji znáš-li Bohu milém, duše útlé v těle čilém, mysl jasnou, vznik a zdar, a tu sílu vzdoru zmar? To je Čechů slavné plémě, mezi Čechy domov můj, mezi Čechy domov můj!

František Škroup byl českým hudebním dirigentem a skladatelem stal se prvním kapelníkem Stavovského divadla působil také jako kapelník v Rottedamu Složil hudbu k písni „Kde domov můj“

Menší města a vesnice navštěvovaly české kočovné společnosti. loutkař Matěj Kopecký – vymyslel postavičku kašpárka

František Palacký Historik, politik Studoval českou historii, chtěl přiblížit českou minulost obyčejným lidem Napsal dílo s názvem Dějiny národa českého v Čechách a v Moravě (podrobně vylíčil dějiny až do roku 1526) Založil časopis společnosti vlasteneckého muzea „Otec národa“

Josef Jungmann Rektor pražské univerzity Sestavil několikadílný česko – německý slovník (120 000 českých slov) Snažil se oživit zapomenutá slova Jiná slova přebíral z příbuzných slovanských jazyků

Josef Dobrovský Kněz, jazykovědec Uzákonil pravidla spisovné češtiny „Dějiny české řeči a literatury“ Zakladatel českého spisovného jazyka

Některá slova, kterými se čeští vlastenci pokoušeli odstranit slova cizího původu. spěšnoved – listonoš popisnice – papír chřípoprach – tabák knihovtipník – student ránokladka – náplast bručka – basa zelenochrupka – salát prostranov – náměstí (A. Jirásek: F.L. Věk)

K rozvoji českého vlastenectví také přispělo: Vznikaly muzea (Národní muzeum v Praze) Byly zakládány čtenářské spolky a vlastenecké kroužky Pořádaly se bály a taneční zábavy(polka), kde se zpívaly lidové písně a recitovaly české básně

Národní obrození – vlastivěda 5. ročník ZŠ Použitý software: držitel licence – ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. Windows XP Professional PowerPoint Vlastivěda – M. Bloudková a kol. – SPN Vlastivěda – I. Stříbrná – Nová škola Vlastivěda – M. Hronek – Prodos Obrazy ze starších českých dějin – J.Harna a kol. – Alter Obrázky z internetu Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. (www.zsrozmital.cz)