Romantická cesta potoka Kouřimky od pramene až k Labi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návštěva areálu Podskalní mlýn ….. Návštěva areálu se uskutečnila Areál se nachází na okraji Brna v pěkné přírodní lokalitě.
Advertisements

Přírodní rezervace na území Ostravy
Exogenní procesy Činnost tekoucí vody.
„Červenohorské sedlo“
POVRCH ZEMĚ JAKO VÝSLEDEK PŮSOBENÍ PŘÍRODNÍCH ČINITELŮ
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Vodopády Radim Maciuch VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc
Česká republika Horopis V.
Jak vidíme možnost rozvoje našeho regionu? Mikulášková, Vaculová ZŠ Kostelec u Holešova.
Fyzicko-geografická sféra
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
O založení Staré Kouřimi
Chráněná území ve městě Olomouc a nejbližším okolí
Pohyb vody na Zemi.
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
území bývalé Velkomoravské říše
Příroda Benešovska.
TOPOGRAFICKÉ ZNAČKY START
L A B E LABE ŘECE DALI JMÉNO KELTOVÉ,JEJICH ELB
V L T A V A v obrazech.
Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, Rožnov pod Radhoštěm ČESKÁ REPUBLIKA Labe Autor: Mgr. Pavel Sedlák Vytvořeno: září 2013 Název:
Národní parky v České republice
KAMENICE Oblastí Jizerských hor prochází hlavní evropské rozvodí. Jihovýchodní část odvodňuje Jizera, jejím největším přítokem je Kamenice. Jejich vody.
Řeka Ostravice. Délka toku 65,1 km Plocha povodí 827,4 km² Řeka vzniká soutokem Černé a Bílé Ostravice u obce Staré Hamry v Moravskoslezských Beskydech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, se vznikem.
Kouřim– naše domovské město
Krkonoše Robin Plch IX.A
České Středohoří Nela Kresanová 9.A
Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme
Středočeský kraj Krajské město: Praha Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke konkurenceschopnosti.
CHKO Český kras.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Jihočeský kraj Rozloha – km2
Olomoucký kraj přírodní poměry
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
území oblíbené sportovci a turisty
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
Příroda naší republiky
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
Rešovské vodopády účastníků, 22 km.
Uvedené číselné hodnoty jsou jen přibližné, neboť různé prameny uvádějí různé a mírně odlišné údaje. Zeměpisné rekordy Česka Hudba: Mike Oldfield.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
XI. Turistické fórum Polabí 22. dubna 2011 Zámek Poděbrady.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_Z6-002 Předmět ZEMĚPIS 6.ROČNÍK.
MLÝNSKÝ POTOK. PRAMEN, STUDÁNKA Studánka cestou na Hanesmlýn Zdroje Mlýnského potoka - pramení na východní straně Kosovského vrchu Déšť.
OKOLÍ BYSTŘICE PROJEKT NAŠÍM ÚKOLEM BYLO: Ekologicky zhodnotit území od Doubravy po silnici na Jeníkov - Stávající situace - Proč je Bystřice.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
Ukaž významná chráněná území kraje VY_32_INOVACE_10
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_NP Labské pískovce – České.
Vodstvo České republiky
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Přírodní, rekreační oblasti na Slovácku
Strážnické pomoraví.
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Řeky ČR Člověk a jeho svět – vlastivěda 4.ročník školní rok 2010/11
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Vodstvo ČR Číslo: EU DUM 6_09 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
KRKONOŠE A JIZERKY.
VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova
Česká republika vodstvo.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Markéta Dorovínová , 8.třída
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Romantická cesta potoka Kouřimky od pramene až k Labi. Tento potok tří jmen protéká naším krajem už od pradávna.Razí si cestu skalami, plyne mírnými i hlubokými údolími v Polabské rovině. Pramení jako Anenský potok v malém jezírku pod dubem (asi dvousetletým) na návsi vesničky Kochánov poblíž Uhlířských Janovic.

Přibírá další přítoky a vlévá se do malebného a rozlehlého chovného rybníka Vavřinec(84 ha). Odtud již vytéká jako potok Vavřinecký, opět přibírá přítoky, prodírá se lesem přes romantický mlýn Davídkov, pocházející ze 14. stol.

O několik kilometrů dál omývá stráně dvou starých slovanských hradišť s názvem „Na šancích“. Míjí naleziště stébelnaté ruly v obci Doubravčany. Dále protéká lesem a míří k Zásmucké bažantnici.

Pod bažantnicí tvoří zamokřené louky četné tůně s výskytem chráněných živočichů – kuňka ohnivá, skokan křehotavý a skokan hnědý

První z barokních mostů z 18. stol První z barokních mostů z 18. stol. Otvírá vstup do oblasti „Vlčí Důl“, chráněnou přírodní stezku. Potok má zde kamenité dno se zarostlými břehy lemovanými olšemi. Tvoří četné peřeje, vodopády a stává se útočištěm různých druhů živočichů.

Druhý barokní most se nachází před obcí Toušice, zde voda stéká přes kamenné slapy, tvoříc krásné peřeje. Za Toušicemi náš potok vtéká do dalšího chovného rybníka Strašík (10 ha). Od tohoto místa nese potok název Kouřimka.

Pod rybníkem Strašík u hradiště Stará Kouřim si voda prolámala ve skalách nejhlubší koryto a spěchá kolem starobylých mlýnů „Pášova a Bukačova“ až k „Panskému mlýnu“, kde přibrala Ždánický potok nebo-li Střebovku, ta poháněla další mlýn „Fortna“.

Zesílena několika potůčky postupuje Kouřimka ke Klášterní Skalici, Žabonosům a zde přibírá potok Bečvárku. Odtud již nese název Výrovka. Protéká dále Plaňany, Vrbčany, Chotuticemi a v Radimi míří k zámku, kde se přes ni klene most.

Dál široký tok protéká Polabskou nížinou mezi Poděbrady a Sadskou, přijímá poslední z větších přítoků „Šemberu“ u vsi Kostomlátky pod Nynburkem malebná říčka Výrovka vtéká do Labe.