Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uplatnění zátěžových profilů v informačním systému OTE
Advertisements

Základní informace ke změně dodavatele elektřiny pro rok
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Registrace Lokální Distribuční Soustavy Tahle prezentace má pouze informační charakter závaznými jsou příslušné platné předpisy. OTE, a.s. Dušan Laco.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Typové diagramy dodávek – vznik a současný stav řešení
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Uplatnění metodiky TDD pro zúčtování odchylek Pavla Králová
Stávající zkušenosti s TDD v ČR v roce 2005 Pavla Králová AEM Praha.
Změny v pravidlech trhu s elektřinou
Využití pevných diagramů při rozvoji maloobchodního trhu s elektřinou v ČR Kamil Rudolf Praha
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
Uplatnění malé novely zákona 458/2000 Sb
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Clearing TDD v podmínkách PRE
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Změny v pravidlech trhu pro rok 2007 Stanislav Trávníček ERÚ AEM
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Předávání dat a komunikace s OTE
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
VIII. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 9. března 2004
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
Určení cenové úrovně roku EEX Roční produkty – BaseLoad a PeakLoad CAL 09 a za období obchodování až přepočtené z € na Kč.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
1 ČESKÝ SVAZ ZAMĚSTNAVATELŮ V ENERGETICE NEOPRÁVNĚNÝ ODBĚR ELEKTŘINY V ČR Vít KLEIN, Ph.D.
Obsah prezentace Požadavky u kterých dochází ke změně v procesu
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Registrace všech odběrných míst v CS OTE
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing. Miroslav Marvan Asociace Energetických Manažerů Sdružení velkých spotřebitelů energie Praha 1. června 2004

Metoda typových diagramů dodávky elektřiny (dále jen TDD) je náhradní postup pro stanovení velikosti hodinového odběru skupiny oprávněných zákazníků s měřením typu C.

V současné době máme druhy měření: typ A – průběhové měření s dálkovým přenosem dat typ B – průběhové měření bez dálkového přenosu dat typ C – odběr je odečítán alespoň 1x za rok Prezentace se soustřeďuje na práci s měřením typu C a to u spotřebitelů (odběratelů).

Využití TDD v obchodu s elektřinou

Využití TDD v obchodu s elektřinou pokračování Obchodník musí objednávat dodávku pro své zákazníky od dodavatele a to pro každou obchodní hodinu OTE musí vyhodnocovat odchylky obchodníka pro každou obchodní hodinu; předpokládáme pro zjednodušení, že obchodník je subjektem zúčtování Upozornění – vlastní vyúčtování dodávek elektřiny ve vztahu obchodník – zákazník se provádí na základě odečtu elektroměru (měření typu C)

Otevírání trhu s elektřinou 1.1.2005 - otevření trhu s elektřinou pro všechny odběratele mimo domácnosti; první (částečné) uplatnění TDD 1.1.2006 – úplné otevření trhu s elektřinou; úplné uplatnění TDD EGÚ Brno navrhlo 8 druhů TDD čtyři TDD se uplatní v ostrém provozu již v roce 2005

Využití TDD ve vztahu ke konkrétnímu zákazníkovi Konkrétní zákazník, resp. jeho odběrné a předací místo (OPM) musí být přiřazeno provozovatelem příslušné distribuční soustavy ke konkrétnímu druhu TDD (1 až 8) K OPM je provozovatelem distribuční soustavy stanovena plánovaná roční spotřeba

Využití TDD ve vztahu ke konkrétnímu zákazníkovi pokračování plánovaná roční spotřeba i-tého zákazníka (OPM) hodnota t-tého druhu TDD v h hodině roku (8760 hodnot) roční využití maxima t-tého TDD

Vliv počasí na TDD Připraveno EGÚ Brno Přepočet se provádí pro každou hodinu a každou třídu TDD Pro všechny hodiny dne je použita jedna hodnota normálové a jedna hodnota skutečné vyhlazené teploty. Vyhlazuje se dle následujícího vzorce ( vyhlazením je respektováno zpoždění změněné teploty ):   Ti = Ti/2+Ti-1/4+Ti-2/8+ ……. + Ti-9/1024

Vliv počasí na TDD pokračování Teplotní přepočet probíhá dle následujícího vzorce ( HD je počet hodin v daném dni ):   TDD přepočtený = k . TDD normalizovaný

Vliv zbytkového diagramu zbytkový diagram l-té distribuční soustavy v obchodní hodině h salda dodávek elektřiny v hodině h na rozhraní l-té distribuční soustavy se všemi okolními soustavami průběžně měřená dodávka typu A v hodině h v l-té distribuční soustavě průběžně měřená dodávka typu B v hodině h v l-té distribuční soustavě

Vliv zbytkového diagramu pokračování ztráty v l-té distribuční soustavě v hodinách procentní velikost ztrát v l-té distribuční soustavě stanovená ERÚ celková dodávka do l-té distribuční soustavy v hodině h průběhově měřená dodávka typu B v hodinách v l-té distribuční soustavě dodávka typu C v hodině h v l-té distribuční soustavě

Zbytková bilance l-té distribuční soustavy MWh (měření C) vstup výstup

Úprava hodnoty pro stanovení hodinové spotřeby příslušného zákazníka s měřením typu C máme k dispozici zbytkový diagram l-té distribuční soustavy v hodině h suma všech hodnot spotřeb vypočtených v TDD pro h-tou obchodní hodinu v l-té distribuční soustavě vypočtená hodnota z TDD pro zákazníka i v h-té obchodní hodině v l-té distribuční soustavě

Koeficient korekce TDD v té-hodině v l-té distribuční soustavě na zbytkový diagram

Odhad plánované roční spotřeby i-tého zákazníka (OPM) provádí provozovatel distribuční soustavy na základě minulého odečtu příslušného OPM vycházíme z fakturačních údajů (odečty) i-tého zákazníka (OPM) za minulé období, pro odhad jsou použity údaje z fakturace (je-li za interval >300 dnů) – dopočet na roční hodnotu na základě přepočtu prostřednictvím TDD u zcela nových zákazníků, případně změn druhu TDD se vychází z TDD a hodnoty jističe

Závěr: nasazení TDD je velice významný krok při otevírání trhu; umožňuje úplné otevření trhu vůbec se nejedná o krok jednoduchý bude třeba velmi pozorně monitorovat zvláště první měsíce vlastní nasazení bude možné vyhodnotit po více než jednom roce určitou výhodou je, že uplatnění TDD pro domácnosti bude až v roce 2006