Pieter Brueghel starší

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anna Kostenko se narodila v roce 1975 v Kyjevě na Ukrajině, od roku 1991 žila
Advertisements

ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Jan Jakub Hartmann Alegorie vody
Nizozemští krajináři 17.století
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Projekt CZ.1.07/1.1.08/ Rozvoj klíčových kompetencí v odborném vzdělávání na SOŠ Luhačovice Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Itálie Francie Španělsko
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Gotická kultura.
BAROKO století protiklad renesance v latině „bradavice“
Gustave Courbet Barbizonská škola
Nizozemské renesanční malířství
Adam Kučera, Jan Starý Vincent van Gogh.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Baroko v Čechách Malířství 1. část
Rembrandt van Rijn
Romantismus.
Gotická kultura.
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
Evropská renesance.
JAN VERMEER van DELFT Alena Štěpánková.
Baroko Malířství Společnost.
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 1. část
VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA
Nizozemské malířství 17. století
ČESKÉ ZEMĚ.
Velká cesta cestujeme s mapou v ruce. Co je třeba k cestě? mapa informace o daných zemích cestovní doklady peníze dobrou kondici.
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Literatura, architektura, výtvarné umění
ROMANTISMUS V ČECHÁCH Umění 19. století.
Rembrandt (Rembrandt Harmenszoon van Rijn )
Jan Vermeer van Delft MgA. Lukáš Psík
Mistr Theodorik.
Turistika ZdP momentky z tras -. Turistika ZdP 2012 V roce 2012 jsme navštívili hory i údolí.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Surrealismus.
Mezigenerační a sociální konflikty v české literatuře 19. století Opakování, test.
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Peter Paul Rubens ● Alexander Mansurov. Peter Paul Rubens ● Narozen ● otec zemřel, matka se vrací do Antverp, Petr Paul a jeho bratr posláni.
Jean François Millet a Barbizonská škola Vladimír Sobota.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_32_INOVACE_09_Zima Téma: Zima Číslo.
Koláž podle H. Bosche Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S17 TEMA: Stručné dějiny výtvarného.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_11 Název Karolína Světlá Téma hodiny Skupina.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Karolína Světlá
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
1) Znáte děj této divadelní hry. Stručně ho převyprávějte
Dějiny významných států v evropě
Májovci.
Nemecké renesančné maliarstvo
Anotace: Seznámení s některými malířskými díly baroka
Od malířství až k digitálnímu fotoaparátu
Americká próza mezi válkami
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Pieter Brueghel starší Nizozemské malířství

Nizozemské malířství 16. století Středisko: Antverpy 1. Generace Quentin Massys; Jan Gossaert (Mabusse) Lucas van Leyden 2. Generace Pieter Brueghel Manýrismus Bartolomeus Spranger

Malířská rodina Brueghelů Pieter Brueghel starší („selský“) (1525-1569) Pieter Brueghel mladší („pekelný“) (1564-1638) Jan Breughel (sametový) (1568-1625) Jan Brueghel mladší (1601-1678)

Pieter Brueghel starší: životopisná data Pocházel z tzv. Limburska Působil v Antverpách Žák v dílně Pietra Coecka van Aelst, později v jeho grafické dílně Solidní humanistické vzdělání, přijat do antverpské dílny svatého Lukáše Cesty: Itálie, Francie Svatba s Maycken Cockovou 1569 umírá v Bruselu P.C. dvorní malíř Karla V. Čte díla humanistů: Erasma Rotterdamského; Rabelaise; M.C. žena jeho bývalého učitele

Dílo: zdroje inspirace Cesty: krajinomalba Putování, venkovské prostředí Vysedávání ve vlámských krčmách Studium dobových zvyklostí Studium lidské povahy na venkově a jednotlivých povahových rysů Účast na vesnických zábavách

Známé i neznámé obrazy Ikarův pád 1555-60 Pohled na Neapol (1562) Alchymista 1558 Nizozemská přísloví 1559 Dětské hry 1560 Bláznivá Markéta 1561 Triumf smrti Stavba babylónské věže 1563 Nesení kříže 1564 Žně 1565 V zemi peciválů 1567 Mrzáci 1568 Podobenství o slepcích Selská svatba 1568 Svatební tanec v přírodě Přísloví o ptačím hnízdě 1568 Straka na šibenici 1568 Bitva masopustu s půstem1559 Lovci na sněhu

Pravý dolní roh: tonoucí chlapec; titulní epizoda díla; lhostejnost dospělých vůči tragídii mladého Ikara, kteří jej museli zahlédnout na nebi (pozvednutý pastýřův zrak), avšak většina se již vrátila k původní činnosti „Žádný oráč nepřeruší práci kvůli smrti člověka“ Také obdiv k heroickému činu

Dětské hry Typické brueghelovo téma; asi 230 dětí a jejich svět; jediná dospělá osoba žena, která na peroucí se chlapce vylévá džbán vody Metafora světa dospělých; satiricko-moralistní vyznění Dětské hry nejsou vždy zcela nevinné a někdy také mohou své aktéry poněkud odhalit 2 děti s modrými pelerínami (symbol podváděných mužů) Dívenka drtící cihlu na prach (pro malířský pigment) Děti nemají individuální rysy

Bláznivá Markéta (Dulle Griet) Legenda z 15. Století; typ semetriky a pekelné fúrie; vypráví o ní divadelní hra z r. 1561 Markéta je pomatená, krade a rabuje dokonce před branou pekelnou. V jedné ruce drží meč a ve druhé svůj lup. Za jejími zády houf dalších malých Markét zápasí s příšerami a vojáky. Markéta kráčí směrem k peklu (otevřená tlama); k pekelnému klobouku je připevněna skleněná koule, do níž jsou uzavřeny milenecké páry. Symbol prostopášnosti. Vliv Bosche. Člověk sedící na střeše nechává z pytle pršet zlaté mince.

Triumf smrti Navazuje na středověkou tradici apokalyptických jezdců (Durer) Člověk pozastaven tváří v tvář smrti Ta je ukázána ve všech podobách Masakr nehoda požár potopení lodi exekuce V tomto okamžiku jsou si všichni rovni; zachycena celá společnost, protože smrti neunikne nikdo (inspirace boschovým triptychem fůra sena? Válečná tragédie na horizontu 4 živly spojené se smrtí Voda otrávená země jalová vzduch prořídlý oheň triumfující Levá část zpustošená země předjetí surrealismu

Babylónská věž 2 verze Vídeňská ranější. Oživená postavami Častý motiv vlámského umění 15. Století Legenda čerpaná z tzv. Starožitností židovských Josef flavius: věž nechal budovat král Nimrod, pravnuk Noema. Král v levé dolní části obrazu. Vpřítomnosti architekta přijímá hold od kameníků. Velikost postav ve srovnání s postavami zedníků. Monumentální konstrukce vybudovaná na skále.Ústí řeky po pravé straně obrazu může být reminiscencí Šeldy.

V zemi peciválů 1567 Alegorie lenosti a obžerství; zem+ lenošení a mlsání

Mrzáci: 1568; v prvém plánu 5 zmrzačených žebráků, každý z nich obrácen jiným směrem; zdíní pohybu;neuspořádanost Pokrývky hlavy. Král, měš´tan, sedlák, voják, biskup. Tajemná postava v černím hábitu míjí skupinku anebo si jí záměrně nevšímá. Liščí chvosty narážky na činnost gézů. Skupina malomocných Symbol degenerace člověka, hřích a úpadek. „Ach, mrzáci, cožpak můžete být šťastní? Soucit?

Podobenství o slepcích Symbolické dílo, pranýřuje zaslepenost Kompozice: klesajícá úhlopříčka, zleva doprava se zde nejistě pohybuje 6 slepců Ztrácejí rovnováhu, strhávají se navzájem Dokonalé zachycení jednotlivých momentů ztráty rovnováhy a pádu Postupné fáze pohybu

Brueghel velice rád pozoroval venkovany při jídle, pití, seznamování nebo jiných povyraženích a potom to všechno vtipně ztvárnil na plátně. Um+l výborně malovat vesničany a vesničanky, aniž by přikrášloval jejich těžkopádné tance, neohrabaná gesta, neotesané chování a zvyklosti. Rolnický tanec

Straka na šibenici, také Veselá cesta k šibenici Straka představuje klepny, které by B. s chutí poslal na šibenici Narážka na pronásledování, jímž Španělé sužovali protestanty v tehdejších Flandrech Tančící venkované a vodní mlýn: symboly života, který trvá i přes všechna protivenství Krása harmonie pastelové odstíny Kompozičně lemováno 2 vysokými stromy v popředí (později Constable) Vzdálenější plán: lehce zamlžená a nádherná krajina; kontrast mezi popředím a pozadím

Lovci na sněhu Sčítání lidu v betlémě