Mikuláš Koperník „Ten co vsadil Slunce doprost ř ed sv ě ta” p ř elom 15. a 16. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvar a rozměry Země.
Advertisements

slavný americký průmyslník
Vývoj poznání vesmíru 1. Geocentrický (zeměstředný) názor
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Oběžnice Slunce-vnější soustava
Významní vědci od renesance po současnost
Filozofie RENESANČNÍ FILOZOFIE (15. – 16. stol.)
Isaac Newton 1643 – 1727.
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
Mikuláš Koperník.
16. – 17. století. Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách.
Georg Simon Ohm ( století).
Keplerovy zákony Jan Janoušek F11125.
RENESANCE A HUMANISMUS
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Mikuláš Koperník – astronom matematik právník
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Galileo Galilei ( ).
1. ZÁKLADNÍ POJMY ASTROFYZIKY
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
německý matematik, astrolog a astronom
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Sluneční soustava autor VM:Ondřej.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _603.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
Vpád rozumu do období novověku
Mikoláš Koperník Polský astronom a průkopník moderní heliové koncepce sluneční soustavy.
MODERNÍ VĚDA Počátek novověku
Tajemství deváté planety. Historie ● 1929 Lowell – poruchy v draze Uranu ● Tombaugh – objev Pluta ● 1999 zařazeno Pluto mezi planety ●
Humanismus.
Pluto.
Sluneční soustava.
Sluneční soustava.
NÁZEV PLANETA SE VYJADŘUJE TAKÉ POJMEM
Pohyby Slunce, Měsíce a vesmírných těles
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
Klikni Jan Obdržálek Slunce je od nás vzdáleno asi 8 světelných minut. Často se domníváme, že vlastně když my vidíme západ Slunce, je už Slunce za obzorem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 19 TÉMA: Astronomická technika.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada35 AnotaceFilozofie.
Rozvoj vědy a techniky v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3610_Rozvoj_vědy_a_techniky_v_17_století.
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
 Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
HISTORIE NÁZORŮ NA VESMÍR.
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Mikuláš Koperník astronom matematik právník lékař
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
Humanismus a renesance počátek 14. století – počátek 17. století
RENESANCE A HUMANISMUS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Úvod do moderní fyziky Co je to „moderní“ fyzika?
Italská renesance a humanismus
POHYBY ZEMĚ.
2. Centrální gravitační pole
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Transkript prezentace:

Mikuláš Koperník „Ten co vsadil Slunce doprost ř ed sv ě ta” p ř elom 15. a 16. století

Mikuláš Koperník Zabýval se astronomií Zabýval se astronomií Žil v klášteře, kde si zřídil malou hvězdárnu a věnoval se astronomii. Jeho úsilí ho přivedlo k revizi Ptolemaiovy geocentrické soustavy. Žil v klášteře, kde si zřídil malou hvězdárnu a věnoval se astronomii. Jeho úsilí ho přivedlo k revizi Ptolemaiovy geocentrické soustavy.

Hlavní objev Tvrdil že Země se otáčí kolem své osy. Tvrdil že Země se otáčí kolem své osy. Měsíc obíhá kolem Země. Měsíc obíhá kolem Země. Země spolu s ostatními planetami obíhají kolem Slunce. Země spolu s ostatními planetami obíhají kolem Slunce.

Nejslavn ě jší dílo Svoji teorii o heliocentrické soustavě zveřejnil ve svém nejslavnějším díle,,Šest knih o obězích sfér nebeských” Svoji teorii o heliocentrické soustavě zveřejnil ve svém nejslavnějším díle,,Šest knih o obězích sfér nebeských” Jeho práce se stala podkladem pro pozdější objevy Galileiho, Keplera a Newtona. Jeho práce se stala podkladem pro pozdější objevy Galileiho, Keplera a Newtona.

Zajímavosti Vystudoval kanonické právo, lékařství a astronomii se věnoval pouze ve volném čase Vystudoval kanonické právo, lékařství a astronomii se věnoval pouze ve volném čase Jeho národnost je sporná – přisvojují si jej Poláci i Němci.

KONEC P ř ipravili: Ondřej Andrešič & Marek Tuhý Zdroje informací: INTERNET: Wikipedie, otevřená encyklopedie ENCYKLOPEDIE: Michael H. Hart: 100 nejvlivnějších osobností dějin John Gribbin, Encyklopedie Britannica: 100 nejslavnějšich vědců