SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
7. ročník Pozdní středověk
Advertisements

Klasické pohádky Cizí autoři.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Vlastní jména DUM 9/1.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Pohádky tisíce a jedné noci charakteristika.
Téma: Středověká literatura
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Základní škola a Mateřská škola mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Stavba věty jednoduché
Základní škola Církvice, okres Kutná Hora VY_32_INOVACE_CJ.1.2.LH49 Metodická poznámka: Projekt vyjde cca na 3 – 4 vyučovací hodiny. Děti přišly v maskách.
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY
NĚMECKO ITÁLIE MAĎARSKO Mgr. Michal Oblouk. -básník a prozaik -vl. jménem Friedrich Leopold von Hardenberg -narodil se jako syn statkáře a ředitele solivaru.
METODICKÝ LIST DOPLŇ VĚTY- žákům vytiskneme PL a doplňují vhodná slova do vět. Někdo píše n tabuli, ostatní do listu. Po kliknutí se objeví řešení. UHODNI.
Pohádkové postavy vs. Postavy v reálu
Helena Zmatlíková ( – ) autor: Kateřina Marková.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Zdeněk Smetana (nar ) autor: Kateřina Marková.
Zdeněk Miler ( – ) autor: Kateřina Marková.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Pohádky Literární výchova 6. ročník ZŠ
Radek Pilař ( – ) autor: Kateřina Marková.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Berlínská krize
MĚSTO, MOŘE, KUŘE, STAVENÍ
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
Giuseppe garibaldi ,,Nemohu vám nabídnout pocty ani peníze. Nabízím vám hlad, žízeň, nucené pochody, bitvy a smrt. Milujete-li svou zem, následujte mě.“
Základní údaje Zajímavosti
Jiří Trnka ( – ) autor: Kateřina Marková.
Zpracovaly:Lucie Geciová Marie Slezáčková
Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.  Leží na SZ Čech na hranici s Německem  Jde o kerné pohoří – vzniklo pohybem ledových ker  Krušné hory jsou.
Kalvinismus Anglikánská církev
Jan Patočka Adam Neckář, C4A.
Brat ř i Grimmové - n ě me č tí pohádká ř i Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Není.
Ruský romantismus.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Pohádka
Český jazyk – Urči autory a názvy děl– 9. ročník.
Adolf Born (nar ) autor: Kateřina Marková.
Lidová pohádka Mgr.Hana Hoberlová.
Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
1665 n. l. Londýn sužovaný dýmějovým morem Woolsthorp – rodný dům jednoho z největších fyziků v dějinách lidstva.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Krasové jevy.
Český jazyk a literatura
Spisovatelé dětské literatury
SVĚTOVÍ AUTOŘI A SBĚRATELÉ POHÁDEK VY_32_INOVACE_11_22.
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_27.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Romantismus ve světové literatuře: Německo, Anglie, USA Tematická oblast:
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_15 TÉMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.
Bratři Grimmové VY_32_INOVACE_XVI-B-03. Bratři Grimmové Jacob Wilhelm O Narodil se 1785 O Zemřel 1863 O Narodil se 1786 O Zemřel 1859.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Červená Karkulka TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2_pohadky Název: Pohádky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
DEN ČTENÍ.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název : VY_32_INOVACE_2B33Čj5_Pohádka
„ Z pohádky do pohádky“ Projekt ŠD Medvědi, Pejsci, Zajíčci leden 2012
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Pohádky pro děti Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor:
Transkript prezentace:

SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk

JACOB (1785 – 1863) a WILHELM (1786 – 1859) GRIMMOVÉ sběratelé klasických německých pohádek Jacob – jeden z největších německých jazykovědců Wilhelm – bratrův spolupracovník dílo: Pohádky

POHÁDKY BRATŘÍ GRIMMŮ

POHÁDKY BRATŘÍ GRIMMŮ Jeníček a Mařenka Popelka Červená Karkulka Paleček Šípková Růženka Sněhurka a sedm trpaslíků O vlkovi a kůzlátkách

CHARLES PERRAULT (1628 – 1703) jeden z nejstarších pohádkářů dílo: francouzský autor pohádek jeden z nejstarších pohádkářů dílo: Pohádky matky husy

PERRAULTOVY POHÁDKY

PERRAULTOVY POHÁDKY Kocour v botách Modrovous Oslí kůže O perníkové chaloupce Popelka Sněhurka Šípková Růženka Červená Karkulka

TISÍC A JEDNA NOC středověká arabská anonymní sbírka lidových pohádek, bajek, anekdot a dalších příběhů všechny pohádky a příběhy Tisíce a jedné noci jsou vypravovány během tzv. rámcového příběhu, jehož hlavními postavami jsou král Šahriár a dívka jménem Šahrazád Šahrazád vypráví příběhy, aby nebyla popravena

POHÁDKY TISÍCE A JEDNÉ NOCI

POHÁDKY TISÍCE A JEDNÉ NOCI Dobrodružství Sindibáda Námořníka Alí Baba a čtyřicet loupežníků Aládín a kouzelná lampa

ZDROJE http://dokina.tiscali.cz/clanek/skutecni-bratri-grimmove-7006 http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=25c1eb9c-bce7-4f6f-b281-f9b12ed8c3d9 http://bleskove.centrum.cz/extra/televize/clanek.phtml?id=608792 http://www.abatar.cz/pohadky/cervena_karkulka_cerveny_cepecek.htm http://www.ilustratorka.net/sipkova-ruzenka/ http://www.centrumpohadek.cz/pohadky-pro-deti/snehurka-a-sedm-trpasliku/ http://alik.idnes.cz/domecek.asp?idr=pohadky http://www.odklepnuto.cz/aukce/2105122/kuzlatka-vlk.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Charles_Perrault http://www.ecinema.cz/view.php?cisloclanku=2007032701 http://cs.wikipedia.org/wiki/Poh%C3%A1dka http://www.ceskatelevize.cz/porady/1017824147-osli-kuze/20238143730/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Poh%C3%A1dky_tis%C3%ADce_a_jedn%C3%A9_noci http://www.abatar.cz/pohadky/dobrodruzstvi_sindibada_namornika.htm http://www.ceskatelevize.cz/porady/898805-pohadky-z-tisice-a-jedne-noci/271531319920002-ali-baba-a-ctyricet-loupezniku/ http://www.omalovankyonline.cz/category/aladin/