Zápas o Československo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_1B1 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř PaedDr. Miroslava Drahorádová Cesta k Mnichovu.
Advertisements

Zápas na obranu československého státu a demokracie 
Zápas na obranu československého státu a demokracie
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Co se ti vybaví, když se řeknou Sudety?
Obrana demokracie v ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Mnichovská dohoda a její dopad
Poválečný vývoj v Československu
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Ohrožené Československo
Mnichovská konference a její důsledky
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
zápis zápas o republiku 1935 – „Sudetoněmecká strana“ – 15,2% 1935 – E. Beneš nahrazuje v úřadu TGM 1937 – TGM – umírá – s ním obrazně i 1. rep. podzim.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Československo 20. let – 30. let
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Mnichovská konference 1938
Česká literatura mezi válkami
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Mnichovská dohoda Petr Machala.
Cesta k Mnichovu
Počátky fašismu v ČSR.
Vznik Československa II.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
FORMOVÁNÍ PROTIHITLEROVSKÉ KOALICE 1941
Konec Československa 2. pol. 30. let 20.století.
Československo po hospodářské krizi
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Hrozby fašismu.
II. světová válka 1941 Petr Machala.
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská dohoda Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská konference Název sady: Moderní dějiny 1914.
VY_32_INOVACE_020_Československo ve 30. letech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obrana demokracie a republiky Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2809_Obrana_demokracie_a_republiky Autor:
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK:9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Vývoj v ČSR před Mnichovem Název sady: Moderní dějiny.
Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
Cesta k Mnichovu.
ČESKOSLOVENSKO V PROBLÉMECH
Druh učebního materiálu
Protektorát Čechy a Morava
Druhá republika.
Cesta k Mnichovu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Obrana demokracie a republiky
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Mnichovská dohoda.
Cesta k Mnichovské dohodě
Cesta k Mnichovu
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Mnichovský diktát.
8. Mnichovská konference
Hitlerova agrese ve 30. letech
Transkript prezentace:

Zápas o Československo Petr Machala

Co už známe. Kdy vrcholí hospodářská krize v ČSR? Která část republiky byla krizí nejvíce zasažena? Jak se jmenovala strana která hájila zájmy Němců žijících v ČSR? S jakým požadavkem vystoupila ve 30. letech Hlinkova strana? Se kterými státy jsme měli uzavřené spojenecké smlouvy?

Která strana působící v ČSR se stala Hitlerovým nástrojem k získání území? SdP přešla r. 1937 do služeb Hitlera množí se incidenty Hitlerova rétorika je agresivnější Německo vypracovalo plán napadení ČSR „Fall Grün“

Jak reagovala naše vláda? Na kterých hranicích se stavělo začalo se narychlo s výstavbou opevnění na nejhůře chráněné hranici vzor Maginotova linie řopíky, tvrze (Bouda, Dobrošov…) Na kterých hranicích se stavělo opevnění a proč?

Kde formulovali sudetští Němci své požadavky? v dubnu 1938 se konal v Karlových Varech sjezd SdP Henlein formuloval požadavek autonomie

Jak reagovala naše vláda? v květnu 1938 došlo k částečné mobilizaci čsl. armády

Která země se obávala případné války a závazků? VB oznámila, že nám nepřijde v případě konfliktu na pomoc vysílá k nám v srpnu 1938 nezávislého pozorovatele lorda Runcimana Navrhuji odstoupit území s 50% žijících Němců!

lorda Runcimana Hitler? Jak reagoval na závěr lorda Runcimana Hitler? v září 1938 vystoupil Hitler na sjezdu v Norimberku velmi agresivně proti ČSR SdP zorganizovala v pohraničí puč byl potlačen→vyhlášeno stanné právo

Jak reagovalo světové veřejné mínění? v září se britský ministerský předseda Chamberlain dvakrát sešel s Hitlerem Hitler mu při druhém setkání tlumočí územní požadavky Polska a Maďarska

Budeme bránit republiku a demokracii? 22. 9. odstoupila vláda byla zvolena úřednická vláda národní obrany v čele s gen. Syrovým 23. 9. 1938 byla vyhlášena všeobecná mobilizace

Jaký je závěr těchto událostí? Evropa byla na pokraji války Německo hrozí útokem, ČSR se chce bránit, Francii a VB se moc nechtělo pomoc SSSR byla nejistá

Děkuji za pozornost.