Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Finanční možností svépomocných skupin
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Zvyšování kvality služeb pracovníků v přímé obslužné péči prostřednictvím vzdělávání.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Veřejné projednání návrhu 2
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
ROZBOR VYHLÁŠKY Č. 72/2005 SB. Prezentuje Petra Procházková a Jakub Pivarč UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Pedagogická fakulta.
Minimální preventivní program školy
Včasná péče v České republice Zora Syslová. OBSAH 1.Vymezení pojmů 2.Co znamená včasná péče, její význam 3.Charakteristiky dětí ze sociokulturně znevýhodněného.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Pojetí a přínos kurzu „Základy speciální pedagogiky“
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář ke speciální pedagogice 1
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Název projektu: Ve škole po škole
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Ing. Stanislava Správková
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová

Projekt  „Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřující kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky“  Operační program rozvoje lidských zdrojů Evropského sociálního fondu a MŠMT č. CZ / /0281  Univerzita Palackého v Olomouci

2.etapa projektu  kurzy z oblasti speciální pedagogiky témata specifik poradenské práce s osobami se zdravotním postižením všech věkových kategorií  cílová skupina (Olomoucký kraj): pracovníci v sociálních službách střední zdravotnický personál pracovníci zdravotnických a sociálních odborů úřadů

Průběh kurzu  červenec - říjen 2007  7 lekcí  celkový rozsah 42 hodin  kolektiv lektorů  praktickým výstupem je publikace se stejnojmenným názvem

Lekce kurzu  Poradenství v kontextu služeb pro osoby se specifickými potřebami Anna Šarátková  Koncepce rané péče Anna Šarátková  Poradenství pro osoby s mentálním postižením Petra Bendová  Poradenství pro osoby s narušenou komunikační schopností Petra Bendová

Lekce kurzu  Poradenství pro osoby se sluchovým postižením Jiří Langer  Poradenství pro osoby se zrakovým postižením Veronika Růžičková  Poradenství pro osoby nemocné a s tělesným postižením Petra Bendová

1.Poradenství v kontextu služeb pro osoby se specifickými potřebami  úvod do problematiky poskytování poradenských služeb osobám se specifickými potřebami napříč věkovým spektrem školní poradenství poradenství ve zdravotnictví poradenstvím v sociální oblasti

1.Poradenství v kontextu služeb pro osoby se specifickými potřebami  důraz na Zákon č.108/2006 Sb. o sociálních službách  efektivnější orientaci v celém komplexu služeb poskytovaných osobám se specifickými potřebami a jejich blízkým.

2.Koncepce rané péče  poměrně mladý obor v oblasti služeb osobám se specifickými potřebami  aktuální trend důrazu na význam raného věku pro vývoj osobnosti člověka, jeví se výraznější u dětí se specifickými potřebami.  poslání rané péče: podpora vývoje dítěte se zdravotním postižením podpora jeho rodiny podpora komunity

2.Koncepce rané péče  obsah lekce: charakteristika oboru rané péče historie vzniku oboru a jeho teoretický východiska vymezení skupiny uživatelů služeb, programu, poskytovatele a jeho týmu principy poskytovaní služby seznámení se s činností středisek rané péče  lekce přispěla ke zvýšení povědomí odborné, ale i laické veřejnosti o službách rané péče

3.Poradenství pro osoby s mentálním postižením  ucelené poznatky o poskytování poradenských služeb osobám s mentálním retardací

3.Poradenství pro osoby s mentálním postižením  důraz na koordinaci a kontinuitu ve všech životních etapách od rané intervence přes poradenství poskytované nejen v průběhu školní docházky až po poradenství v oblasti pracovního uplatnění a dalších oblastech života.

4.Poradenství pro osoby s narušenou komunikační schopností  důraz na význam mezilidské komunikace  seznámení se s logopedickou problematikou vymezení jednotlivých typů narušení komunikační schopnosti možnosti diagnostiky narušené komunikační schopnosti možnosti poradenská intervence

4.Poradenství pro osoby s narušenou komunikační schopností  poradenská intervence v systému logopedické péče v České republice Ministerstvo zdravotnictví Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Ministerstvo práce a sociálních věcí neziskový sektor

5.Poradenství pro osoby se sluchovým postižením  komunikace jako „červená nit“  poradenské aktivity institucí a organizací poskytujících služby osobám se sluchovým postižením komplexní přístup napříč věkovým spektrem

5.Poradenství pro osoby se sluchovým postižením  služby rané péče rodinám dětí se sluchovým a kombinovaným postižením,  poradenství ve vzdělávání speciálně pedagogická centra poradenství pro studenty se sluchovým postižením na vysokých školách  sociální poradenství  poradenství na internetu

5.Poradenství pro osoby se sluchovým postižením  důraz na aktuální témata: profesní poradenství pro neslyšící znakový jazyk kochleární implantace sociální právní poradenství život s nedoslýchavostí, tinitem aj.)

6.Poradenství pro osoby se zrakovým postižením  poradenství v komplexu pro osoby se zrakovým postižením horizontální pohled (dle jednotlivých oblastí):  školské poradenství  poradenství ve zdravotnictví  sociální poradenství  architektonické bariéry  zaměstnanost aj.

6.Poradenství pro osoby se zrakovým postižením vertikální pohled (od zjištění zrakové vady během celého života)  raná péče  speciálně pedagogická centra  vysokoškolské poradny  rekvalifikační střediska aj.

7.Poradenství pro osoby s poruchou hybnosti  principy poradenské činnosti osobám s poruchou hybnosti i její plánování.  požadavky kladené na pracovníka poskytující poradenské služby

7.Poradenství pro osoby s poruchou hybnosti  činnost jednotlivých institucí poskytující poradenské služby osobám s poruchami hybnosti v České republice dle jednotlivých resortů.

Přínos kurzu  Účastníci kurzu měli možnost osvojit si dovednosti, jak přistupovat k osobám se zdravotním postižením, získat povědomí o jednotlivých typech poradenských služeb zorientovat se v systému organizací poskytujících služby osobám se zdravotním postižením

Shrnutí Věříme, že realizace kurzu vedla ke zkvalitnění dalšího profesní působení všech účastníků kurzu v kontaktu s osobami specifickými potřebami.