Vzdělanostní šance včera a dnes a sociální původ dětí Ondřej Šteffl, Scio Poslanecká sněmova 18/03/2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Vzděláváme pro budoucnost
Využití cloudových služeb ve školství
 Učitel neboli pedagog je jeden ze základních činitelů výchovně-vzdělávacího procesu. Učitelem označujeme osobu, která napomáhá procesu vzdělávání. Kvalitní.
Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla.
Budoucnost všeobecného vzdělávání
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
ROZVOJ INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ V KROMĚŘÍŽI Zřízení PIAP v centru města a místních částech Postoupky, Bílany a Těšnovice.
Zaměstnaní Učitele ZŠ Základní škola.
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
E-learning a studenti kombinovaného studia VŠ projekt do předmětu E-learning Lucie Jirků, UČO květen 2004.
E-learning? LOL !! Ing. Jaroslav Čech, iCORD Int. CEO.
Vzdělávání finanční gramotnosti pro české občany každého věku Jak nejlépe vzdělávat děti ve FG? - vysvětlováním základních pojmů od 3 let - hrou - soutěžením.
Pedagogika volného času (VČ)
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Plošné testování 5. a 9. tříd v kontextu stavu českého školství Senát Parlamentu ČR
Co se testuje v Bhútánu? Ondřej Šteffl Testováním ke kvalitě vzdělávání? 5/6/2013.
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Profil Škola 21.
Vzdělávání budoucnosti
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
ESKILLS.EC.EUROPA.EU Přehled kampaně e- Skills for Jobs 2014.
Testováním ke kvalitě vzdělávání TKKV 31/5/2012 ? několik metafor.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Učitelé jako architekti vzdělávání – nové metody a formy ve vzdělávání Mgr. Zdeněk Slejška, Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Organizační struktura
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
On-line Hry Hana Smolanová.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Rozšiřování přístupu k vysokoškolskému vzdělávání: Česká republika v kontextu zemí OECD Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
1 PROPAGACE ŘEMESLNÝCH A TECHNICKÝCH OBORŮ CZ.1.07/1.1.13/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Místní akční plán na Otrokovicku CZ /0.0/0.0/15_005/
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Digital Confidence Prague, 7 th June, 2011 Jakub Chytil, Member of the Board of Directors.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Cargo efekt a testování 5. a 9. tříd Ondřej Šteffl,
Ako zvýšiť kvalitu a efektívnosť vo vzdelávaní Ondřej Šteffl, Scio Bratislava 06/03/2014.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
B Y O D Otázky, které nastolily dva roky experimentálního ověřování projektu BYOD – Vzděláváme pro budoucnost Studijní materiál v rámci projektu Informační.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
brazilská komplementární měna pro podporu vzdělávání
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
11. Portfolio dítěte Portfolio je uspořádaný soubor prací dítěte shromážděný za určité období, které poskytuje informaci o výsledcích dítěte, průběhu učení.
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Tvorba a zveřejňování e-publikací na Masarykově univerzitě
Organizační struktura
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Vzdělanostní šance včera a dnes a sociální původ dětí Ondřej Šteffl, Scio Poslanecká sněmova 18/03/2015

Školství ≠ vzdělávání ! Vzdělávání Školství Svět vzdělává! … zabudka Každou zkušenost, která má formativní efekt na to, jak myslíme, cítíme a jednáme, můžeme považovat za vzdělání.

Školství ≠ vzdělávání ! Historie komunikace a získávání informací by Kryšpín on …chybí škola…

Svět vzdělává !

Skokový nárůst dostupnosti informací Google, Wikipedie,… Rychle přibývají skutečné vzdělávací zdroje a služby: TED, MOOC, Minerva, KhanAcademy, NaučmeSe.cz. MimoŠkolu.cz, HlepOuts.com (Google), P2P Education… (nejen ICT!)

Svět vzdělává ! Demokratizace tvorby i hodnocení vzdělávacího obsahu Digital badges, CoUmím.cz Více se vzděláváme, aniž o tom víme Reklama, Eduteitment, Média Počítačové hry – World of Warcraft Je to neformální vzdělávání nebo informální učení?

Svět vzdělává! TED.com

Svět vzdělává! KhanAcademy.org MOOC ( studentů), už se akredituje

Svět vzdělává! World of Warcraft (zkráceně WoW) je fantasy MMORPG

Estimated time spent in formal and informal learning environments (LIFE Center: Stevens, R. Bransford, J. & Stevens, A., 2005) Svět vzdělává !

Svět vzdělává! – důsledky pro vzdělávání Školství ztratilo monopol na proces vzdělávání, určování obsahu vzdělávání, určování metod vzdělávání, určování cílů vzdělávání, řízení procesu vzdělávání i na certifikaci. Ale pořád máme jen Ministerstvo školství Vzdělávání mimo školy nikdo nesleduje, nikoho moc nezajímá!

Záhada výsledků ICILS Počítačová a informační gramotnost patnáctiletých, 19 zemí Česká republika 553 Ontario (Kanada) 547 Austrálie 542 Polsko 537 Norsko 537 Německo 523. Thajsko 373 Turecko 361 Pochvala pro Českou školní inspekci, za zpřístupnění dat Svět vzdělává!

Kde je sociální problém?

% rodin s dětmi do 18 let má doma připojení k internetu, 7 % nemá 2013 ICILS 98 % patnáctiletých má doma připojení k internetu, 2 % nemá. Svět vzdělává! – rizika pro vzdělávání

Používání tabletů a šíření aplikací (už pro tříleté děti) O tom nevíme nic. NIC! Není k tomu žádná osvěta. Kdo by ji dělal? MŠMT? Nevíme jaký je vliv na děti. Nevíme, kdo aplikace vytváří. Nevíme proč je vytváří a případně jaké zájmy sleduje. … není pochyb, že děti v sociálně a kulturně slabších rodinách jsou ohroženy řádově víc, ale nevím o tom nic. Svět vzdělává! – rizika pro vzdělávání

Co dělat?

Co dělat? – Všichni Přejmenovat MŠMT na Ministerstvo vzdělávání a rozšířit agendu (využít pro to peněz OP VVV) Hledat a dívat se, kde a jak svět vzdělává Přemýšlet, jak svět změnit, aby lépe a efektivněji vzdělával Sledovat a řešit rizika, která vzdělávající svět přináší Např. namísto investic do vzdělávání učitelů, zaplatit více „školníků“. namísto maturity z matematiky pomoci šířit Khanovu Školu

Co dělat? – Všichni Nespoléhat na MŠMT Přemýšlet méně o škole a více o světě vzdělávání kolem (kdykoliv se řekne vzdělávání začít vždy MIMO školy!) Hledat a dívat se, kde a jak svět vzdělává Přemýšlet, jak svět změnit, aby lépe a efektivněji vzdělával Sledovat a řešit rizika, která vzdělávající svět přináší

Pomáhat světu vzdělávání (a to mohou dělat i školy) Zásahy ve světě mimo školu jsou efektivnější a účinnější. Za málo peněz lze pomoci mnoha lidem: Wikipedie (Jan Sokol) Lokalizace (Ted, MOOC,… KhanAcademy Pomáhat rodičům orientovat se ve světě vzdělávání JakouHru.cz JdemeDoŠkoly.cz DruháNoha.cz Co dělat? - Všichni

Co dělat? – Žáci, rodiče Nespoléhat při vzdělávání na školu Hledat vzdělávací zdroje ve světě a učit se je využívat Dale J. Stephens: Vzdělávejte se po svém (Hacking Your Education) UnCollege.org, MimoSkolu.cz, NaucmeSe.cz; HelpOuts.cz (Google) Individuální studijní plány Paralelní vzdělávání MOOC

Non scholae, sed vitae discimus Svět vzdělává

Děkuji V á m za pozornost! Ondřej Šteffl