Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Advertisements

PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
HESLO Fórum „HLEDÁNÍ INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPĚ A ASII A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ“ Zuzana Synková CENTRUM INFORMAČNÍCH SLUŽEB 1.
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice – návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Technologické platformy a dopravní výzkum
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Analýza životního cyklu biopaliv Analýza životního cyklu biopaliv Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Ústředna:
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Hospodářská soutěž a její vliv na konkurenceschopnost evropského/českého průmyslu.
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Praha, funded by eContentPlus Vítáme účastníky Národní konference o znovuvyužití informací veřejného sektoru v České republice.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ondřej Hradil Brusel, 24. května 2007 CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Automobilové a motocyklové výstavy “ ve složení: Ing. Šípek Antonín,
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
INSPIRE Stav a výhled.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu TP „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ (stručná informace) Ing. Vladimír Volák, člen Představenstva.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Dostupné podklady pro výpočet úlev 11 Příspěvek na podporu OZE Dostupné podklady pro výpočet vlivu úlev.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Praha, 30. září 2014 Setkání představenstva s vedoucími představiteli členských společností ČLFA Přínosy členství v Eurofinas.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Pracovní setkání 28. června 2007
BAT - BREF Jejich rozsah
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl
PROFESNÍ INŽENÝR NOSITEL TECHNICKÝCH INOVACÍ
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Transkript prezentace:

Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia

2 NAP 1 – Národní alokační plán ČR (NAP) pro 1. období

3 BU Czech Republic and Slovakia NAP 1 rozdělení v rámci SVV CR Alokace a skutečnost v oboru výroby vápna Alokace a skutečnost v rámci ČR ročně za celé období

4 BU Czech Republic and Slovakia Phase 1 – EU results

5 BU Czech Republic and Slovakia Vývoj cen povolenek EUA EUA Phase 1 EUA Phase 2

6 BU Czech Republic and Slovakia NAP2 rozdělení v rámci EU, srovnání s výsledky roku 2005

7 BU Czech Republic and Slovakia NAP2 ČR – konečná verze po redukci Evropskou komisí V tom alokace vápenického sektoru v ČR t CO2 ročně

8 BU Czech Republic and Slovakia NAP2 ( ) rozdělení v rámci SVV Alokace pro vápenický sektor na období 2008 – 12 a srovnání s výsledky prvního období Prostor pro rozvoj oboru = 0

9 BU Czech Republic and Slovakia Palivová struktura používaná pro výrobu vápna Palivová struktura SVV ČR, srovnání s EU a Německem Zdroj: SVV ČR, EULA (Evropská asociace výrobců vápna a BVK (Svaz výrobců vápna SRN).

10 BU Czech Republic and Slovakia 3. období – ( ) – deklarované cíle Evropské komise (1)

11 BU Czech Republic and Slovakia 3. období – ( ) – deklarované cíle Evropské komise (2)

12 BU Czech Republic and Slovakia 3. období – ( ) – deklarované cíle Evropské komise (3)

13 BU Czech Republic and Slovakia 3. období – ( ) – deklarované cíle Evropské komise (4)

14 BU Czech Republic and Slovakia Množství emisí na jednotku obratu – srovnání odvětví

15 BU Czech Republic and Slovakia Zvýšení celkových nákladů vlivem EU ETS Vápno

16 BU Czech Republic and Slovakia Struktura nákladů při výrobě vápna, zatížení vlivem EU ETS, (výsledky studie NERA) Figure ES-1 Cost structure of “representative” EU lime producer including CO 2 Source: NERA analysis of data provided by EuLA members

17 BU Czech Republic and Slovakia Porovnání nákladů a ceny (výsledky studie NERA) Figure 6.3 EU average lime production cost and prices Source:PointCarbon, EuLA member companies, Eurostat, Platts, McCloskey, and NERA calculations as explained in text.

18 BU Czech Republic and Slovakia Ohrožení dovozem vápna ze zemí mimo EU ETS

19 BU Czech Republic and Slovakia 3. období (Phase 3) – strategie na úrovni EuLA Hlavní cíle EuLA – využít článku 10a) ve směrnici – získat 100% alokaci zdarma po celé období EuLA – připravit systém pro alokaci založené na benchmarkingu Akce na úrovni EuLA Studie analyzující stav v sektoru – výsledek – alokační systém, předáno vč. stanoviska EuLA DG Envi (zpracovatel CIBA) Zadána ekonomická studie hodnotící ekonomické dopady do sektoru (zpracovatel NERA) Zadána studie kvantifikující zpětnou rekarbonizaci vápna při použití (zpracovatel Claustall) Zpracováno stanovisko a připomínky k návrhu směrnice Kvantifikováno nebezpečí Carbon Leakage – možnosti dovozu zemí mimo EU ETS Najata firma pro lobbying v EP a EC (AVISA) Trvale - setkávání a diskuse s relevantními osobami z evr. struktur Setkání s MUDr. Ouzkým – předsedou výboru pro ŽP EP

20 BU Czech Republic and Slovakia Phase 3 – strategie na úrovni SVV Hlavní cíle Totožné s EuLA Situace v ČR MŽP dosud nevydalo žádné oficiální stanovisko k návrhu balíčku ani směrnice. MŽP zpracovává data s cílem vytvořit systém benchmarkingu pro alokaci nových zdrojů. Akce na úrovni ČR a SVV Podpora EuLA účastí v TF EU ETS & CC, přenos informací do SVV SPaD – zadána studie dopadů EU ETS III na ekonomiku ČR, náklady a rentabilitu výrobních oborů, ceny el. energie a paliv V přípravě informace pro MPO (ing. Pazdera) s cílem získat podporu MPO při rozhodování o zařazení mezi ohrožené sektory Spolupráce s cementářským sektorem Na žádost MŽP předány podklady pro vývoj systému BM pro příděl z rezervy pro nové zdroje pro 3. období s informací o existenci studie CIBA – v přípravě jednání na MŽP s předáním výsledků aktivit EuLA

21 BU Czech Republic and Slovakia Doporučené hodnoty benchmarkindgu pro Phase 3 (výsledky studie CIBA)

22 BU Czech Republic and Slovakia Doporučené hodnoty benchmarkindgu pro Phase 3 (výsledky studie CIBA)

23 BU Czech Republic and Slovakia Srovnání maximální možné alokace pro obor v ČR vs. potřeba

24 BU Czech Republic and Slovakia Původní název presentace Jak utopit EU ETS aneb konec vápeníků v Čechách

Děkuji… za pozornost! L. Prokopec 21. května 2007 BU Czech Republic and Slovakia