KIV/ZIS cvičení 4 Tomáš Potužák. Dotazy - úvod Umožňují pracovat s databází –Získávat specifické informace z tabulky, případně z více tabulek najednou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
Advertisements

F ORMULÁŘE V A CCESSU. K ČEMU JSOU FORMULÁŘE UŽITEČNÉ Formuláře slouží především k jednoduchému způsobu zobrazení a úpravě dat. Je možne zobrazovat hodnoty.
Databáze Dotazy.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Základy jazyka SQL Jan Tichava
LOV, Listbox, Poplist a Combobox v Oracle Forms LOV – seznam hodnot, které se zobrazí po stisku klávesy Enter v textovém poli. LOV – seznam hodnot, které.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Vzdělávací technologie Wonderware Historian Clients QUERY.
Hromadná korespondence
Databázové systémy 1 Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databázové systémy 1 Cvičení č. 3 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databáze Sestavy.
KIV/ZI cvičení 11 Tomáš Potužák. Procvičení funkcí I Příklad 1 – Do buňky E3 zapíšeme vzorec =C3*$C3+C$3 a zkopírujeme ho do buněk E2, D3 a D2. Co bude.
Co takhle DOTAZY? OBSAH: Y 1) Co jsou to dotazy ve WinBase Y 2) Vytvoření jednoduchého dotazu Y 3) Použití dotazu.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - sestava Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Registr přechodných pobytů
Analýza dat Jiří Slabý Nástroje pro analýzu dat SQL SERVER - součást Small Business serveruSQL SERVER - součást Small Business serveru Kontingenční tabulkyKontingenční.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Databázové systémy 2 Cvičení č. 7 Ing. Tomáš Váňa Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
KIV/ZIS cvičení 1 Tomáš Potužák.
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
MS ACCESS parametrický dotaz
KIV/ZIS cvičení 2 Tomáš Potužák.
MS ACCESS DOTAZY.
MS ACCESS - FORMULÁŘE Databázové systémy.
KIV/ZIS cvičení 3 Tomáš Potužák.
Tabulky – vyhledávání (v dalších tabulkách pomocí relací)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_ACCESS_P2.
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo – název šablony klíčové aktivityIII/2.
Databáze Tabulky. Vytvoření a návrh nové tabulky Tabulku lze vytvořit: na kartě Vytvořit klikněte ve skupině Tabulky na položku Tabulka. importem dat.
P RÁCE S TABULKOU Vložení tabulky Počty řádků, počty sloupců Nástroje tabulky Ohraničení tabulky, úprava.
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Úvodní informace Mgr. Miroslav Kučera; Úvod do databázových systémů MIROSLAV KUČERA.
ACCESS – Primární klíče, relace 15. září 2013VY_32_INOVACE_080305_ACCESS_Primarni_klice_relace_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
PRÁCE S DOTAZY Eva Karmazínová, 4. Y. Postup při vytváření dotazů: 1) Vytvoříte vlastní aplikaci 2) Vytvoříte tabulku v aplikaci 3) Vytvoříte strukturu.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
Architektury a techniky DS Cvičení č. 5 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Databázové systémy SQL Výběr dat.
 Agregační funkce  Agregační funkce jsou to funkce, které nějakým způsobem zpracují více hodnot a jako výsledek vrátí hodnotu jednu COUNT()  Funkce.
Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra.
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
IKT MS Office Access Sestavy Ing. Jana Horáková
Databázové systémy 2 Zkouška – 8:00. Příklad I - Funkce Vytvořte funkci ZK_DIFF_MIN_MAX (P_ZAM_ID NUMBER) RETURN VARCHAR2. Funkce může vracet.
Použití dotazu jako zdroje dat pro sestavu Win Base 602 Lenka Šmardová, 4. Y2.
Databázové systémy 1 Cvičení č. 5 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
Databázové systémy I Cvičení č. 8 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2015.
Databáze MS ACCESS 2010.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze – dotazy.
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Vytvoření sestavy Access (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Vytvoření jednoduchého databázového dotazu Access (7)
Datové typy MS Access (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Databáze MS ACCESS 2010.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Databáze MS ACCESS 2010.
KIV/ZD cvičení 1 Tomáš Potužák.
Průvodce vzorovým příkladem
Optimalizace SQL dotazů
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

KIV/ZIS cvičení 4 Tomáš Potužák

Dotazy - úvod Umožňují pracovat s databází –Získávat specifické informace z tabulky, případně z více tabulek najednou – výběrové dotazy –Upravovat tabulky (přidat, odebrat, změnit sloupec tabulky), záznamy v tabulkách (přidat, změnit, odebrat záznam tabulky) – aktualizační dotazy

DB pro procvičení dotazů Budeme pracovat s DB ze cvičení 3 Stáhnout soubor studenti_dotazy.mdb

Dotazy v MS Access (1) Dotaz lze vytvořit třemi způsoby –V návrhovém zobrazení – lze používat pro většinu běžných dotazů –V návrhovém zobrazení pomocí SQL – ruční psaní dotazů v jazyce SQL – především pro složité dotazy, ale lze použít pro všechny –Pomocí průvodce – lze používat pro jednoduché dotazy bez omezujících podmínek (kritérií)

Dotazy v MS Access (2) Budeme používat především výběrové dotazy – tj. získávat specifické informace z tabulek databáze Aktualizační dotazy v MS Access nejsou potřeba tak často, protože úpravu, smazání či přidání záznamu / sloupce tabulky lze provádět interaktivně

Dotazy pomocí průvodce (1) Neumožňuje zadat kritéria (omezující podmínky) – nelze např. použít pro vypsání všech studentek z tabulky student Hodí se v případě, že potřebujeme získat informace z více tabulek najednou bez omezujících podmínek (např. vypsat všechny studenty s údaji o jejich semestrální práci)

Dotazy pomocí průvodce (2) Příklad 1 – Vytvořte dotaz pomocí průvodce, který zobrazí údaje o studentovi (jméno, příjmení, os. číslo) s údaji o jeho semestrální práci (číslo, název). Příklad 2 – Vytvořte dotaz, který zobrazí údaje o studentovi (jméno, příjmení, os. číslo) a cvičeních, které navštívil (pořadí, název)

Dotazy pomocí průvodce (3) Průvodce se dá použít i k získání souhrnných informací – např. kolik celkem zaplatí škola na stipendiích studentů Příklad 3 – Vytvořte dotaz, který spočítá kolik škola celkem zaplatí všem studentům na stipendiích a dále jaké je maximální, minimální a průměrné stipendium Příklad 4 – Vytvořte dotaz, který vypíše nejvyšší a nejnižší věk studentů

Dotazy pomocí průvodce (4) Příklad 5 – Vytvořte dotaz, který zobrazí kolik lidí přišlo na jednotlivá cvičení během semestru Příklad 6 – Vytvořte dotaz, který zobrazí kolik lidí má zadáno jednotlivá témata semestrálních prací

Návrhové zobrazení dotazů (1) Většinu běžných dotazů lze jednoduše vytvořit v návrhovém zobrazení Lze zadat kritéria, podle kterých se vyberou jen některé záznamy (např. vybrat všechny studenty starší 21 let) Lze vytvářet i aktualizační dotazy Lze dodatečně upravovat dotazy vytvořené pomocí průvodce

Návrhové zobrazení dotazů (2) Příklad 7 – Upravte již vytvořené dotazy „navstevnost_cviceni_dotaz“ a „obsazenost_semestralnich_praci_dotaz“ tak aby neobsahovaly nadbytečné sloupce Příklad 8 – Vytvořte dotaz, který vypíše všechny studenty starší 21 let Příklad 9 – Vytvořte dotaz, který vypíše studenty, kteří neberou žádné stipendium

Návrhové zobrazení dotazů (3) Příklad 10 – Vytvořte dotaz, který vypíše všechny studenty, kteří mají téma semestrální práce číslo 2 V návrhovém dotazu se rovněž snadno vytvářejí souhrnné dotazy Příklad 11 – Vytvořte dotaz, který vypíše všechny studenty, kteří byli alespoň na dvou cvičení s počtem návštěv cvičení

Návrhové zobrazení dotazů (4) Příklad 12 - Vytvořte dotaz, který vypíše všechny studenty starší 20ti let, kteří byli alespoň na dvou cvičení s počtem návštěv cvičení

Dotazy s parametrem (1) Umožňují zadat kritérium před každým spuštěním dotazu Dotaz se stává variabilní, kritéria nemusí být napevno Před spuštěním dotazu se zobrazí okno, kam se dopíše hodnota kritéria Příklad 13 – Vytvořte dotaz, který vypíše všechny studenty starší než zadaný věk

Dotazy s parametrem (2) Příklad 14 – Vytvořte dotaz, který vypíše všechny studenty, kteří si vybrali zadané číslo semestrální práce