„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Advertisements

MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Ekonomický růst v interakci se mzdovým vývojem (ČR vs. eurozóna) Smilovice, 2006 Gabriela Smrčková.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
Demografická prognóza
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Inflace.
1 Přijetí eura a inflace v ekonomice ČR Smilovice, František Cvengroš.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
Světové hospodářství.
BIVŠ.  Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Pojednání o konvergenci….
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Zpráva o finanční stabilitě 2005
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Národní účty - aplikace
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Peníze a měny.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Limita posloupnosti (1.část)
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
BIVŠ.  Sbližování ekonomické úrovně = Konvergence = catching-up proces  Formálně lze zapsat: Y 1,t /Y 2,t < Y 1,t+1 /Y 2,t+1 pro Y 1,t < Y 2,t  Pouze.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
Reálná úroková míra Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Magický čtyřúhelník hospodářské politiky
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Ekonomický vývoj ve vyspělých zemích
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Organizace.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005

„Konvergenční“ proces u Globální kontext (EU ve světě) u „Konvergenční“ proces v EU u Jak zaostáváme ? u Perlička na závěr

Mezinárodní srovnávání je ošidné u Kvalita výchozích dat je různá (někdy i hrůzná) –Různé metody sestavování národních účtů (SNA 68 x 93, s.c. x řetězení) –Nedokonalost zjišťování, revize –Chybějící data a různé metody dopočtů (zejména problém Střední a Východní Evropy do roku 1990) –Možná manipulace s daty v zemích s autoritativními režimy a při využívání statistických dat pro politické účely u Rozdílný přístup a rozdílná data jednotlivých nadnárodních institucí (Eurostat, OECD, WB, IMF) - stejný jev je mnohdy popsán různými čísly u Většinou používána metoda retropolace (data jsou spolehlivější na konci řady) u Rozdílnost ekonomických cyklů (význam se zmenšuje s délkou zkoumaného horizontu) u Výkonové agregáty (HDP) nezahrnují důchodové toky – pro ukazatele typu HDD, HND či HNDD srovnatelná data nejsou Výsledky je nutné interpretovat velmi opatrně

Globální kontext zřetězení růstů ekonomického výkonu od roku 1980 Pramen : IMF, OECD, vlastní propočty

Globální kontext (2) zřetězení růstů ekonomického výkonu od roku 1980 včetně rozvojových zemí Pramen : IMF, OECD, vlastní propočty

Globální kontext (3) zřetězení růstů ekonomického výkonu od roku 1980 včetně rozvojových zemí Pramen : IMF, OECD, vlastní propočty

Globální kontext (4) vývoj populace je významným faktorem Pramen : IMF, WB, OECD, vlastní propočty

Globální kontext (5) porovnání ekonomické úrovně regionů Pramen : IMF, WB, OECD, vlastní propočty ?

Globální kontext (6) Pramen : IMF, WB, OECD, vlastní propočty

Globální kontext (7) Pramen : IMF, WB, OECD, vlastní propočty

„Konvergenční“ proces v EU u Země eurozóny jsou v globálním měřítku významným hráčem u Postupně se však snižuje jejich podíl na světovém HDP (z cca 20% v roce 1980 na 14% v roce 2005) u Řešením kromě jiného rozšíření EU a zapojení nových členských zemí do institucí EU a následně eurozóny u Módním slovem, možná i fetišem se stala Konvergence u Plnění tzv. konvergenčních Maastrichtských kritérií u Psaní „Konvergenčních programů“

Definice konvergence (matematická) u Posloupnost je konvergentní, jestliže má vlastní limitu A u Pro vlastní limitu A platí  R,  0  n 0  N,  n  n 0 n  N platí  a n -A  (přeloženo do běžně srozumitelného jazyka : Pro libovolně malé  lze najít takový bod posloupnosti (n 0 ), že všechny další body posloupnosti jsou od limity A vzdáleny méně než  - to znamená, že body posloupnosti se přibližují limitě A) u Posloupnost je divergentní, jestliže má nevlastní limitu rovnou + či -  u Posloupnost je oscilující, jestliže nemá vlastní ani nevlastní limitu Pramen : materiály MFF UK

Ekonomické „definice konvergence“ u Jsou v rozporu s matematickou definicí u „Reálná konvergence“ – sbližování hodnoty HDP na 1 obyvatele v paritě kupní síly (statisticky lze popsat snižováním míry variace) u „Nominální konvergence“ používána dokonce ve 2 dosti protichůdných významech –Plnění konvergenčních Maastrichtských kritérií – snaha o nízké hodnoty inflace, dlouhodobých úrokových sazeb, vládního deficitu a dluhu a stabilní kurz (významné pro makroekonomickou stabilitu, nemají s jakoukoli konvergencí mnoho společného) –Sbližování komparativních cenových hladin (opět snižování míry variace)

Existují posloupnosti, které nemají vlastní limitu v hodnotě průměrné ekonomické úrovně EU-25. „Reálná konvergence“ (1) Existují posloupnosti, které nemají vlastní limitu v hodnotě průměrné ekonomické úrovně EU-25. Pramen : Eurostat

„Reálná konvergence“ (2) Ekonomiky, které možná konvergují, rozhodně nemusí být úspěšnější než ostatní. Pramen : Eurostat, vlastní propočty

Dobrá zpráva míra variace relativních ekonomických úrovní i komparativních cenových hladin se v čase snižuje Pramen : Eurostat, vlastní propočty

V dlouhodobém horizontu ekonomiky vyspělých zemí převážně rostou, a to obdobným tempem Pramen : OECD

Jak zaostáváme ? Kdy byla výkonnost ekonomik vyspělých zemí na stejné úrovni, jako výkonnost české ekonomiky v roce 2005 ? Pramen : OECD, vlastní propočty

Perlička na závěr z „nominální konvergence“ seznam 21 zemí světa s největší apreciací směnného kurzu za posledních 10 let Pramen : IMF, vlastní propočty

Shrnutí u Eurozóna je dlouhodobě nejpomaleji rostoucím regionem světa. u Konvergence je zavádějící pojem, v EU ale dochází k postupnému sbližování ekonomických úrovní i cenových hladin. u Změna vzájemných proporcí ve výkonnosti ekonomik je dlouhodobou záležitostí. u Kdo před 10 lety investoval do české koruny, vydělal.

Děkuji všem, kdo neusnuli. F.C.