NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I VÝVOJ NEZISKOVÉHO SEKTORU V ČR.
Advertisements

Neziskové organizace a jejich financování
„Rodinné centrum Kamarád – Nenuda o. s
Ekonomika a řízení neziskových organizací
Zřizovatelé, poskytovatelé a uživatelé sociálních služeb
01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
ÚVOD Management a marketing
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Nestátní neziskové organizace.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Typologie neziskových organizací v ČR
Transformace NNO dle NOZ od roku 2014 Mgr
Neziskové organizace a jejich financování
Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy university v Brně TRIALOG (Brněnský institut rozvoje občanské společnosti)
Výdělečná činnost občanských sdružení
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Nadační subjekty, církevní právnické osoby, organizační složky a příspěvkové organizace.
Státní organizace.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 3. přednáška, Právní formy, postup zakládání.
OSTATNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Nevládní neziskové organizace pro HEN 3. přednáška, Právní formy: Občanské sdružení, Obecně prospěšná společnost, Nadace Postup zakládání.
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru Zimní semestr 2013.
Co se naučit a na co se připravit.. 1.Prostor pro působení neziskových organizací 2.Základy teorie a typologie NO 3.Historie NO 4.Mezinárodní rozměr NO.
Nestátní neziskový sektor 2.přednáška
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Dílčí studie pro Koncepci politiky vlády vůči nestátním neziskových organizacím do roku 2020 VLASTNÍ ZDROJE NNO A JEJICH VÝDĚLEČNÁ A PODNIKATELSKÁ ČINNOST,
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské.
Neziskové organizace po LegislativaZměny v nabídce právnických osobSystematika právní úpravyNové právní institutyZměny v nadačním právuTransformace.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Nestátní neziskové organizace
Typologie neziskových organizací v ČR
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
PBSNPB2: Fundace: nadace a nadační fondy, (fondy), (obecně prospěšné společnosti), ústavy Organizace na pomezí: sociální družstva, církevní právnické.
BKV_ERNO: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace Fundace Organizace na pomezí sektoru Jakub Pejcal Centrum pro výzkum.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Subjekty a objekty veřejných politik
Výzva k předkládání žádostí
Právní formy neziskových organizací Mgr. Jaroslav Benák jaroslav
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Výzva k předkládání žádostí
Nevládní neziskové organizace pro HEN
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Obecná část rozpočtového práva III
NNO partner pro rozvoj kraje
Ekonomika nadací a nadačních fondů
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO) Obecné charakteristiky

Sektory společnosti Státní – správa věcí obecných, celospolečenských, samospráva Soukromý – orientace na produkci a zisk Neziskový – správa věcí, které lze jen těžko dělat pro zisk a které mohou neziskové organizace vykonávat lépe nebo jiným způsobem než stát

Neziskový sektor Nevládní neziskové organizace Dobrovolnické organizace Příspěvkové organizace Odbory Politické strany a hnutí Rozpočtové fondy, fondy s právní subjektivitou zřizované ze zákona (Státní fond kultury ČR) Právnické osoby zřizované samostatnými zákony (ČAV, ČT, ČR, …)

Neziskové organizace jsou tedy: Všechny organizace založené za jiným účelem než je podnikání (nejširší výklad) Organizace, která nevytváří zisk k přerozdělení mezi její vlastníky, správce či zakladatele (užší vymezení) Pozn. Organizace zisk mohou vytvořit, ale musí jej opět vložit k rozvoji organizace a plnění jejích cílů.

Finanční zdroje NNO Státní dotace (státní instituce a samospráva) Nadace a fondy (domácí i zahraniční) Grantové projekty Prostředky získané vlastním přičiněním - fundraising - dárcovství a dobrovolnictví

Legislativa Značně roztříštěná, dlouho neexistovaly žádné souhrnné právní úpravy. Zlomem byl roku 1997 Zákon o nadacích a nadačních fondech (č. 277/1997 Sb.). Po roce 2000 se většina stávajících zákonů novelizuje.

Související zákony: O sdružování občanů (č. 83/1990 Sb.) O obecně prospěšných společnostech (č. 208/2002 Sb.) O nadacích a nadačních fondech (č. 210/2002 Sb.) O církvích a náboženských společnostech (č. 3/2002 Sb.) O veřejných sbírkách (č. 117/2001 Sb.) O dobrovolnické službě (č. 198/2002 Sb.)

Typické právní formy NNO v ČR : Občanská sdružení (Zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů) Obecně prospěšné společnosti (Zákon č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech; novela zákon č. 208/2002 Sb.) Nadace a nadační fondy (Zákon č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech; novela zákon č. 210/2002 Sb.) Církevní a náboženské společnosti (Zákon č. 308/1991 Sb., o svobodě víry a postavení církví a náboženských společností; nově v zákoně č. 3/2002 Sb., o církvích a náboženských společnostech)

Základní charakteristika jednotlivých typů

Občanské sdružení (OS) Vznik za účelem sdílet a podporovat své zájmy nebo o něco společně usilovat Registrace na Ministerstvu vnitra Členství fyzických i právnických osob Základním dokumentem jsou stanovy Celkem asi 3000 Např. Junák – svaz skautů a skautek ČR, APLA, Armáda spásy, Českomoravská vinohradnická a vinařská unie, Český červený kříž, Fond ohrožených dětí, Amnesty International atd.

Obecně prospěšná společnost (OPS) Účelem je poskytovat obecně prospěšné služby Vznik zápisem do rejstříku OPS u rejstříkového soudu, sepsáním zakládací smlouvy Možnost poskytovat služby i za úplatu (ale levněji než od soukromníků) Celkem asi 290 Např. Člověk v tísni, Gender studies, Scio, Baťův kanál, Bioinstitut pro ekologické zemědělství atd.

Nadace a nadační fondy Účelová sdružení majetku zřízená za účelem rozdělování financí pro dosahování obecně prospěšných cílů Vznik zápisem do nadačního rejstříku u rejstříkového soudu Zřizovatelem může být jakákoliv fyzická či právnická osoba K založení nadace nutných 500 tisíc Kč, nadačního fondu 500 Kč U nadačních fondů zcela vyloučeno podnikání Nadací asi 300,nadačních fondů asi 800 Např. Česko - německý fond budoucnosti, Nadační fond Kociánka, Nadace Naše dítě, Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, Nadace Archa Chantal, Vize 97, Nadace Terezy Maxové

Církevní a náboženské společnosti Zřizovatelem církev či náboženská společnost Důraz na svobodu víry a náboženského vyznání, na nezištnou pomoc všem bližním Např. Česká katolická charita, Diakonie ČCE, Centrum pro rodinu a sociální péči, Centrum křesťanské pomoci

(Nej)více informací na: www.neziskovky.cz