Formuláře Formuláře uzavíráme do elementů Formuláře uzavíráme do elementů a a Tyto elementy jsou součástí jazyka XHTML, to znamená, že při použití v PHP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsob zápisu JavaScriptu do dokumentu  JavaScript se do webové stránky dá zapsat třemi způsoby:  Pomocí značek do proudu dokumentu  Pomocí značek s.
Advertisements

IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička
X EXEL.
Programování funkcí v Excelu (pole)
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Základní struktura, metainformace
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Datum a čas Pro práci s datem a časem se používají dvě hlavní funkce.
HTML Formuláře.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Formuláře jsou důležitou součástí stránek, slouží:  k přihlašování k některým stránkám (eshopy, bakaláři, diskuze na webu apod.)  k odeslání údajů do.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
HTML HyperText Markup Language 3. část Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky.
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
PHP Zpracování formuláře v PHP - 11 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Vzdělávací technologie Wonderware Historian Clients QUERY.
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
YMUSY1 Multimediální systémy 1 Cvičení 5 Formuláře a ovládací prvky.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 5 SFTPFormuláře Martin Adámek.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Blokový model v CSS Obr. 1.
Ing.Josef Veselý Označení šablony a vzdělávací sady viz.rozpis.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.14 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-řady Typ: DUM - kombinovaný.
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Formuláře v MS Word 2007 Martin Lubas xlubm
TNPW1 Cvičení
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.18/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
PHP – zasílání dat z formuláře
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
PHP – Základy programování
Funkce a procedury Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Procedura vykonává nějakou.
Příkaz break, continue Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Někdy může být výhodné provádění.
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
MS ACCESS parametrický dotaz
Protokoly a adresy na internetu
Proměnné v PHP Každý programovací jazyk pracuje s nějakými hodnotami. To, do čeho se tyto hodnoty ukládají, se nazývá proměnné. Každý programovací jazyk.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Proměnná typu "pole" Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. To.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Textový editor Vkládání obrázků ze souboru a použití schránky  Pomocí menu vložení a klepnutím na obrázek se nám otevře adresář, ze kterého vybereme.
Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.
Dynamické dokumenty na straně serveru Informatika pro ekonomy II přednáška 8.
WWW – hypertextový informační systém
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
Obrázky Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená,
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Inkrementace Zvýší hodnotu o 1. Zvýší hodnotu o 1. V proměnné $b bude hodnota 11 V proměnné $b bude hodnota.
PHP Vytváření formuláře.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES FORMULÁŘE.
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
Primitivní počítadlo
Spojování řetězců Spojování řetězců Pro spojování řetězců se používá operátor Pro spojování řetězců se používá operátor. (tečka). V jiných jazycích se.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Příkaz switch Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou s více možnými hodnotami. Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou.
Formuláře 2012 O. Kánský. Strojopisný formulář Elektronické formuláře pro respondenta pochopitelné přehledné, estetické pro zpracovatele pohodlné – výběr.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Tvorba webu Zdeněk Malý.
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
Tvorba webových stránek – formuláře
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Formuláře Formuláře uzavíráme do elementů Formuláře uzavíráme do elementů a a Tyto elementy jsou součástí jazyka XHTML, to znamená, že při použití v PHP musí být vně kódu, nebo v uvozovkách u příkazu echo. Tyto elementy jsou součástí jazyka XHTML, to znamená, že při použití v PHP musí být vně kódu, nebo v uvozovkách u příkazu echo. Element form má několik atributů, z nichž nejdůležitější jsou dva: Element form má několik atributů, z nichž nejdůležitější jsou dva: - action - method

Formuláře Atribut action určuje URL aplikace, která se stará o zpracování výsledku formuláře. Atribut action určuje URL aplikace, která se stará o zpracování výsledku formuláře. Pokud nezadáte URL, zpracuje proměnné z formuláře ten samý soubor, ve kterém je daný formulář. Pokud nezadáte URL, zpracuje proměnné z formuláře ten samý soubor, ve kterém je daný formulář. Atribut method určuje způsob, jakým jsou data z formuláře zaslána. Možnými hodnotami jsou get a post. Atribut method určuje způsob, jakým jsou data z formuláře zaslána. Možnými hodnotami jsou get a post. Proměnné z formuláře budou dostupné v superglobálních proměnných $_GET, $_POST a $_REQUEST Proměnné z formuláře budou dostupné v superglobálních proměnných $_GET, $_POST a $_REQUEST

Ukázka definice formuláře Data z formuláře zpracuje soubor "zpracuj.php" Data z formuláře zpracuje soubor "zpracuj.php" Obr. 1

Prvky formuláře – vstupní pole type – typ vstupního pole type – typ vstupního pole name – název proměnné name – název proměnné value – přednastavená hodnota value – přednastavená hodnota size – velikost vstupního pole size – velikost vstupního pole maxlenght – maximální délka hodnoty maxlenght – maximální délka hodnoty U elementu "input" nemusí být vyplněny všechny parametry. U elementu "input" nemusí být vyplněny všechny parametry.

Prvky formuláře - type type="text" - textové pole type="text" - textové pole type="password" - heslo type="password" - heslo type="checkbox" - zaškrtávací políčko type="checkbox" - zaškrtávací políčko type="radio" - přepínač type="radio" - přepínač type="hidden" - skryté pole type="hidden" - skryté pole type="submit" - odesílání type="submit" - odesílání type="reset" - výmaz zadaných hodnot type="reset" - výmaz zadaných hodnot type="image" - obrázek jako tlačítko type="image" - obrázek jako tlačítko type="file" - přenos souborů - u form je třeba zadat enctype="multipart/form-data" type="file" - přenos souborů - u form je třeba zadat enctype="multipart/form-data" type="button" - obecné tlačítko type="button" - obecné tlačítko

Prvky formuláře – zaškrtávací pole name – název proměnné name – název proměnné size – počet zobrazených polí size – počet zobrazených polí multiple – umožnění hromadného výběru s klávesou Ctrl multiple – umožnění hromadného výběru s klávesou Ctrl selected – počáteční vybraná hodnota selected – počáteční vybraná hodnota value – určení odesílané hodnoty (pokud není, odesílá se obsah) value – určení odesílané hodnoty (pokud není, odesílá se obsah)</select>

Prvky formuláře – textové pole </textarea> name – název proměnné name – název proměnné cols – počet sloupců pole cols – počet sloupců pole rows – počet řádků pole rows – počet řádků pole

Ukázka formuláře Obr. 2 Obr. 3

Příklad Vytvořte formulář pro sčítání a násobení dvou zadaných čísel. Vytvořte formulář pro sčítání a násobení dvou zadaných čísel. Zadané hodnoty z formuláře zpracujte v souboru "vypocet.php". Zadané hodnoty z formuláře zpracujte v souboru "vypocet.php". Výsledek zobrazte ve formátu: Výsledek zobrazte ve formátu: Součet zadaných čísel je: Součin zadaných čísel je:

Řešení Obr. 5 Obr. 4

Otázky k opakování 1. Jaké elementy se používají pro vytvoření formuláře? 2. Jaké jsou nejdůležitější atributy formuláře? 3. Jaké znáte prvky formuláře? 4. V jakých superglobálních proměnných se nachází hodnoty odeslané z formuláře?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, str. 407 BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, str. 407 Použité obrázky: Vlastní