Tichý a Indický oceán Martin VRZALA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Advertisements

Atlantský oceán - Atlantik-
Pohyb litosferických desek
VÍTR.
HYDROSFÉRA.
AFRIKA Geografická poloha.
Rozdělení zásob vody na Zemi
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Světadíly a kontinenty + oceány
Oceány - seznámení s polohou a rozlohou-
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
Hospodářský význam oceánu
Cesta na dno Mariánského příkopu
Asie – přírodní podmínky II.
Světový oceán existuje na světě jeden – člověk si ho rozdělil na 4 (5) menších obsahuje 96,5 % vody na Zemi J polokoule (81% vody, 19% pevniny) - více.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
VY_32_INOVACE_2.2.NJ2.01/Ng Poloha - rozloha - reliéf
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
Tlak a proudění vzduchu
Světový oceán.
Obsah Asie Mapa Asie Rozdělení Asie Hranice Členitost Povrch Pohoří
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_057
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
2.) HORIZONTÁLNÍ ČLENITOST
2.Kolik % povrchu zabírá světový oceán
Tvary zemského povrchu
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Př_141_Geologie_Litosférické desky I.
Atlantský a Severní ledový oceán
EVROPA Martin VRZALA.
AUSTRÁLIE + OCEÁNIE Klima a vodstvo
POHYBY ZEMĚ Martin VRZALA.
KARTOGRAFICKÉ ZOBRAZOVACÍ ZPŮSOBY
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
ASIE PŘÍRODNÍ PODMÍNKY.
Indický oceán Anotace Materiál obsahuje zadání úkolů pro práci s atlasem. Vysvětluje, co jsou monzuny a tropické cyklóny. Součástí je mapa a fotografie.
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
Afrika – poloha, rozloha
Přírodní podmínky Evropy
ŘECKO Martin VRZALA.
JAKÝ OCEÁN JE NA OBRÁZKU?
MONZUNOVÉ VĚTRY Mgr. Petr Králík.
NEJTEPLEJŠÍ OCEÁN NA ZEMI JE
Evropa, Asie,Afrika, Amerika, Austrálie, Anterktida
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Podnebí, podnebné pásy.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_13_03B_Japonsko Téma: Zeměpis Ameriky a.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Oceány a moře vlnění útesy život v oceánu.
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Podnebí Severní Ameriky
PODNEBÍ AUSTRÁLIE.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Zeměpis – podnebí Afriky
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Melanésie
Atlantský oceán VY_32_INOVACE_01_35
Transkript prezentace:

Tichý a Indický oceán Martin VRZALA

Obsah Tichý oceán Indický oceán

Liší se západní a východní pobřeží Tichého oceánu ? Tichý oceán Pacifik největší oceán s rozlohou 179, 7 mil. km2 délka: sever – jih 16 tisíc km americké pobřeží je málo členité, šelf je velmi úzký nebo zcela chybí podsouvá pod desku Severoamerickou, Karibskou, Jihoamerickou stejně tak jako v jižní části deska Nazca pod Jihoamerickou Liší se západní a východní pobřeží Tichého oceánu ? Pobřežní linie je subdukční zónou, kde se Pacifická litosférická deska ………(doplňte)

Tichý oceán Podle atlasu vyhledejte alespoň tři. toto pobřeží lemují hlubokooceánské příkopy Atacamanský, Středoamerický, Aleutský východní pobřeží Asie se naopak člení do zálivů a okrajových moří ty jsou od oceánu odděleny poloostrovy a ostrovními oblouky leží na subdukční zóně, kdy se Pacifická deska podsouvá v severní části pod desku Eurasijskou a v jižní pod desku Indoaustralskou Podle atlasu vyhledejte alespoň tři. V místě subdukce se nachází hluboké oceánské příkopy. Které?

Čím je tato subdukce nejčastěji doprovázena? Tichý oceán Mariánský – 11 034 m Tonžský – 10 882 m Filipínský – 10 830 m Kermadecký – 10 047 m aktivní sopečnou činností a zemětřesením velkou rozlohu zaujímají oceánské pánve, které jsou odděleny středooceánskými hřbety Peruánská pánev, Tichomořská pánev, Jihotichomořská pánev Čím je tato subdukce nejčastěji doprovázena?

Podle atlasu vyjmenuj sopečné ostrovy Pacifiku? Tichý oceán uprostřed Pacifické litosférické desky, v místech existence horké skvrny je celá řada ostrovů sopečného původu Havajské ostrovy, ostrovy Tuamotu, Karolíny, Společenské ostrovy podnebí Tichého oceánu: tropická a subtropická oblast amerického pobřeží – velké sucho způsobeno Peruánským mořským proudem, který znesnadňuje nasycení vzduchu vodními parami Podle atlasu vyjmenuj sopečné ostrovy Pacifiku? Proč ?

Podle atlasu vyjmenujte teplé a studené proudy Tichého oceánu. Tichý oceán vydatné srážky přináší na pobřeží východní Asie letní jihovýchodní monzun v mírných a subpolárních oblastech vanou západní větry v západní oblasti Pacifiku - v oblasti Filipín, Indonésie, Číny a Japonska výskyt tropických cyklon – tajfunů řada mořských proudů Podle atlasu vyjmenujte teplé a studené proudy Tichého oceánu.

Tichý oceán Na styku čeho se nacházejí nejbohatší oblasti rybolovu ? nejbohatší ze všech oceánů na svět organismů rybolov – 2/3 celosvětových úlovků největší velmoci rybolovu: Japonsko, Rusko, Čína, Peru, Chile, USA Singapore, Kóbe, Čiba, Shanghai, Nagoja, Jokohama, Ósaka, Kitakjúšú, atd. Na styku čeho se nacházejí nejbohatší oblasti rybolovu ? Na březích vznikly velké přístavy světa. Které?

Indický oceán rozloha 79, 4 km2 (třetí největší) Madagaskar, Cejlon ostatní jsou sopečného původu šelf je úzký oceánské dno je rozděleno Středoindickým hřbetem na tři oceánské pánve Jávský (Sundský) příkop Které 2 velké ostrovy pevninského původu leží v Indickém oceánu? Nejhlubším místem Indického oceánu je?

Vysvětlete monzunové proudění. Indický oceán na severu typické sezónní změny podnebí v zimě vane z pevniny nad oceán suchý severovýchodní monzun v létě od oceánu nad pevninu vlhký a silný jihozápadní monzun monzuny ovlivňují i mořské proudy nejteplejšími místy světového oceánu jsou Rudé moře a Perský záliv (zároveň i vysoká salinita) Vysvětlete monzunové proudění.

Seznam použitých zdrojů SMOLOVÁ, Irena a Miroslav VYSOUDIL. Zeměpis na dlani. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2003, 124 s. Na dlani. ISBN 80- 858-3988-1. Školní atlas světa. 3. vyd. Redaktor Jan Ptáček. Praha: Kartografie Praha, 2011, 1 atlas (176 s.). ISBN 978-807-3930- 745. [online]. [cit. 2013-01-29]. Dostupné z: www.office.com