Absolutismus v Rusku po smrti Petra I. následovalo období palácových převratů stabilizaci přinesl až nástup Kateřiny II. (1762 - 1796) svrhla svého manžela.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
Advertisements

Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Anotace: Prezentace se slovanskými jazyky a jejich rozdělením.
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
CARSKÁ RUS PETR I. VELIKÝ
Rusko v 18. století Petr I. a Kateřina II.
Rusko za Petra I. Velikého a Kateřiny II. Veliké
SLUNCE Přírodověda 5.ročník Gabriela Mikulková 2012.
Sovětský svaz.
P O L S K O Obrázek 1 Obrázek 2 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 7
Rusko v 17. století Za Petra I. Velikého.
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
č. 2 – Hranice státu ČR a Evropa
Rusko v 17.–18. století Ruská společnost
RUSKO V 17.A 18. STOLETÍ.
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
4-ČR- POLOHA, ROZLOHA, SOUSEDNÍ STÁTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne.
Asijské státy v 17. a 18. století
Kyjevská Rus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Doba Poděbradská 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
EU - 07 – 24 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Rusko v 17. a 18. století roku 1613 nastoupila po vymření Rurikovců nová dynastie - Romanovci k Rusku byla připojena Ukrajina po povstání Bohdana Chmelnického.
Parlamentarismus vs. absolutismus
Nepokoje v sovětském bloku. Otázky a úkoly 1.V kterém státě vyvrcholily nepokoje roku 1953? 2.Jak tyto nepokoje skončily? 3.Kde vypukly protisovětské.
Český stát za vlády Jagellonců
Vývoj v Rusku.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ318 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
Mgr. Michaela Psíková.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem Lucemburska, obsahuje ilustrační fotografie. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci se orientuje.
VY_32_INOVACE_25-04 První světová válka Situace před válkou.
Západní Evropa v 16. století
Rusko uč
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Absolutní monarchie Francie, Rusko, Prusko
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
STÁTNÍ HRANICE.
Ruský stát v 16. století.
Mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí IV
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DĚJEPIS 05 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Mgr. Lenka Zedníková.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Německé oblasti a Prusko v 17. a 18. století
Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
POVRCH KRAJINY Vlastivěda Pro 4.ročník Gabriela Mikulková 2012.
VY_32_INOVACE_ 11_ Ohraničení ČR (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
České země za třicetileté války
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
2/ Situace po Bílé hoře Válka falcká
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Velká řecká kolonizace Dagmar Zemanová
Šlechtická republika v Polsku © H.Trešlová
STÁTY V ÚPADKU TURECKO A POLSKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3620_ Státy _v_ úpadku_Turecko_a_Polsko.
Rusko za prvních Romanovců Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3607_Rusko_za_prvních_Romanovců Autor: Mgr. Kočíř.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Petr I. Veliký, Kateřina II.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Státy v 18. st..
Rusko za vlády Petra Velikého a Kateřiny Veliké
Transkript prezentace:

Absolutismus v Rusku po smrti Petra I. následovalo období palácových převratů stabilizaci přinesl až nástup Kateřiny II. (1762 - 1796) svrhla svého manžela Petra III. pomocí reforem posílila osobní moc a utužovala centralizaci mezi její oblíbence a rádce patřili důstojníci Orlov a Potěmkin

nespokojenost nevolníků vedla k dalším povstáním, která byla tvrdě potlačena (selská válka 1773 - 1775 vedená Jemeljanem Pugačovem) posílena byla práva místní správy, šlechty a měšťanů nepohodlní lidé byli posíláni do vyhnanství na Sibiř Kateřina II. podporovala založení kolonií na Kamčatce a na Aljašce ve válkách s Tureckem Rusko získalo přístup k Černému moři (přístavy Oděsa, Sevastopol) Kateřina se podílela i na Trojím dělení Polska (1772, 1793, 1795) - Rusku připadla východní část http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Partitions_of_Polan d.png

zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ArgunovIP_E katerinII_1762GRM.jpg