Starší fáze doby bronzové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
II. Pravěk 8. Doba bronzová.
Advertisements

Základní typy monarchií
V čem si myslíš, že byl bronz pro lidi užitečný? video
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012
Doba bronzová v Čechách
Mladší paleolit - pavlovien
Socioekonomická geografie
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Body art - ruce Název školy
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Eneolit - úvod Název školy
Užití vektorového součinu
Pravěk II - Věstonická venuše
Eduard Manet Název školy
Kámen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Náboženství - opakování
Počátky člověka v regionu jihovýchodní Moravy
Nástroje mladého paleolitu
Symbolismus Název školy
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
Socioekonomická geografie - opakování
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Administrativní členění ČR
Organizační struktura kraje
Funkcionalistický Zlín
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Grafické techniky Název školy
Písmo obrázkové Název školy
Typologie neolitické keramiky
Giuseppe Arcimboldo Název školy
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Další typy eneolitických artefaktů
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Matyáš Bernard Braun Název školy
Portrét - anfas Název školy
Gaudí Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Pravěk I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Postimpresionismus – Cézanne, Gauguin Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Vývoj administrativního členění čr
Test číselné soustavy Název školy
Objektová tvorba – pokrývka hlavy
Batika Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Neolit - úvod Název školy
Lidské rasy 1 Název školy
Loutka Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Jednoduchá krása neolitických nástrojů
Jazyky světa Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Nekonečná geometrická řada Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Masky Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Bronzové artefakty KLPP
Kultura lidu popelnicových polí
Pravěké hradisko a dnešní krajina
Další nálezy na keltském sídlišti
Ukázky keltského kovářství
Konec pravěku, Slované Název školy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Doba bronzová  Šablona: III/2  Číslo: 69  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se pro život“
Keramika kultury lidu popelnicových polí Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Zbraně kultury lidu popelnicových polí
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Keramika období laténského
Doba bronzová VY_32_INOVACE_D
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Transkript prezentace:

Starší fáze doby bronzové Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Starší fáze doby bronzové Označení DUM VY_32_INOVACE_10_1_10 Autor Mgr. Miroslav Černý Datum 15. 7. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Pravěk Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia, seminář dějepisu www.zlinskedumy.cz

Atlas archeologických artefaktů X. doba bronzová jihovýchodní Morava

Starší fáze doby bronzové Starší doba bronzová (1900 – 1650 př. n. l.) je dobou, kdy se na jihu Evropy formují první starověké státy. Na našem území se rozvíjí vyspělá a bohatá kultura únětická. V oblasti jihovýchodní Moravy jsou významné především nálezy skupiny nitranské – v Holešově bylo odkryto na 400 hrobů. Nálezy na Zlínsku jsou poměrně vzácné a vypovídají o osídle-ní kulturou věteřovskou. Tato prezentace si všímá těchto ojedinělých nálezů z doby první tavby kovů.

Amfora Když přinesl dotyčný pracov-ník ukázat do expozitury zlínského muzea na hradě Malenovice černou baňatou nádobu, bylo rozhodnuto: stavební práce nově budova-ného nákupního hyperma-rketu Carrefour musí počkat. Ve lžíci bagristovi tentokrát uvázla téměř neporušená nádoba ze starší fáze doby bronzové. Vzácná černá amfora patřila skupině věteřovského lidu, jehož přítomnost je dobře známa z Kroměřížska, na Zlínsku byly ale zjištěny jen nemnohé fragmenty. Případ, kdy poctivý stavebník nahlásí archeologický nález, je sice povinný, ale vzácný... 1.

Výzkum Dno zásobní jámy ze starší doby bronzové s velkým množstvím keramiky věteřovské kultury. Sta 2.

Amforka Resataurovaná amforka kultury věteřovské ze starší doby bronzové. 3.

Shledáváme společné rysy obou nádob stejné kultury?

Šperky Bronzové jehlice s terčovou hlavicí a spirálový náramek. 4.

Jehlice Jehlice s terčovou hlavicí zdobená rytým ornamentem. Geometrický ornament nás bude provázet celým obdobím doby bronzové. 5.

Doplňujeme

??? Dokázal bys odhadnout, k jakému účelu je tento artefakt určen?

Vykuřovadlo Jedná se o keramickou nádobu, ve které se rozdělávalo a udržovalo pravěké „kadidlo“ – doutnající směs esenciálních rostlin, sloužící rituálním či léčebným účelům.

??? Dokázal bys říci, k jakému účelu je určen tento artefakt?

Hřivny Hřivny sloužily jako předmincovní platidla. Takové bronzové odlitky měly hodnotu i jako surovina a bývaly hromadně ukládány do depotů.

??? Dokázal bys určit, k jakému účelu tento artefakt sloužil?

Cedník Tady se setkává inventář dnešní kuchyně a kuchyně starší doby bronzové.

Sekera Ovšem podívejme se na ni z druhé strany Ze střední fáze doby bronzové pochází ojedinělý exemplář sekery. Okolnosti tohoto nálezu jsou dnes již dávno zapomenuty. Ovšem podívejme se na ni z druhé strany

Z druhé strany této sekery můžeme zřetelně číst Malenowitz: němec-ký název Malenovic napovídá, že jde o starý objev. Na dalším řádku se díky grafické analýze podařilo vyluštit druhý nápis: Wehrbau a 1878, pravděpodobný rok nálezu. Zjistili jsme, že slovo Wehrbau znamená fortifikace. A protože je místní hrad jedinou zdejší fortifikací, je možné, že toto středověké sídlo bylo sídlem člověka i v době střední bronzové.

ilustrace M. Černý fotografie M. Černý a J. Langová fotografie č. 1,3,4,5 - archiv Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně fotografie č.2 - M. Šmíd. (ČIŽMÁŘ, Miloš; GEISLEROVÁ, Kateřina a kol. Výzkumy 1999-2004: Ausgrabungen 1999-2004. Brno: Ústav archeologické památkové péče, 2006, ISBN 8086399222.) autorská práva vyhrazena