Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Loutka Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Loutka Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť"— Transkript prezentace:

1 Loutka www.zlinskedumy.cz Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Loutka Označení DUM VY_32_INOVACE_07_1_01 Mgr. Vlastimil Hrbáček Datum Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Výtvarná výchova Tematický okruh Výtvarné techniky, materiály a náměty Ročník Kvarta, 1. ročník a kvinta, 2. ročník

2 Loutka je nejčastěji figurka člověka, bytosti nebo zvířete. Pohybem, zvukem a řečí však lze oživit jakýkoliv předmět (personifikace) vařečka, uzel na kapesníku apod. Již od pravěku sloužila k rituálům (symbolika), jako hračka (panenka) nebo k dramatizaci či animaci. Člověk loutku oživuje, činí ji pohyblivou, mluví za ni. Zaměříme se na loutky, které se objevují v loutkovém divadle, popřípadě v loutkovém filmu.

3 Velikost a materiál Velikost loutky určuje účel zobrazení (velikost scény, charakter postavy apod.). Loutka může mít i velikost člověka – Jů a Hele nebo černé divadlo. Loutka může být vyrobena prakticky z jakéhokoli materiálu, i když nejčastější bývají loutky dřevěné, hadrové nebo papírové. Materiálově specifické a rozmanité jsou loutky pro animovaný film.

4 Historie (česká) V českých zemích je bohatá tradice loutek i loutkářů.
19. století - Matěj Kopecký. Mezi tradiční loutky patřil ( a patří) Kašpárek, čert a další pohádkové postavy. 20. století - Josef Skupa - Spejbl a Hurvínek loutkový film - Jiří Trnka, Hermína Týrlová, Karel Zeman, později Břetislav Pojar, Jan Švankmajer, Aurel Klimt, Jiří Barta ad.

5 Josef Skupa Spejbl Hurvínek paní Kateřina – bábinka Mánička Žeryk
Spejbl a poprvé s ním Skupa vystoupil na podzim r Spejbl nejčastěji vystupoval s Kašpárkem, přičemž se stával obětí jeho šprýmů.

6 Rozdělení loutek Loutky bývají nejčastěji rozdělovány podle způsobu vedení na: 1. vedené shora – marionety 2. vedené zespodu – maňásek, javanka 3. specifické loutky pro stínové divadlo nebo černé divadlo Dnes mohou mít louky i robotický charakter.

7 Marioneta - vedená shora

8 maňásek - vedená zespodu
Maňáskové divadlo je specifická odnož hraného divadla. Veškeré postavy (maňásky) zde ztvárňují návleky na prstech ruky či na celou ruku, které uvádějí do pohybu lidé (tzv. vodiči). Historie toho druhu divadelního projevu je nejasná, ale nejspíše koření již v dobách dávných, kde se tímto způsobem bavily děti vládců.

9 Maňásek

10 Javanka (Indonésie) - vedená zespodu

11 Stínové divadlo - Indonesie

12 Charakter loutky odlišnost od živého herce
Úkol: podívej se dobře na ukázky loutek. Čím se liší od člověka? A proč?

13 Charakter loutky odlišnost od živého herce
Úkol: podívej se dobře na ukázky loutek. Čím se liší od člověka? A proč? Z hlediska proporcí má loutka výrazně větší hlavu vůči tělu. Zvýrazněny jsou také rysy tváře. Důvodem je nutnost zviditelnit povahu, vlastnosti nebo pocity postavy.

14 Úkol Navrhni nejdříve loutku pomocí kresby.
Nezapomeň na charakter loutky! Následně loutku vyrobíme Jako materiál použijeme keramickou hlínu, textilie a drát. Jako základ figury poslouží menší pet-láhev.

15 Ukázky možností školní tvorby
Novomanželé

16 Pirát

17 Dědek s babkou

18 Rocker detail hlavy

19 Zdroj – fotografie a obrázky 15 – 18 – archiv autora


Stáhnout ppt "Loutka Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť"

Podobné prezentace


Reklamy Google