Závislost výšky hladiny podzemní vody na srážkách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zprovoznění experimentu
Advertisements

PODNEBÍ.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
Základy meteorologie.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
 Sklad zařízení  Zařízení  Závěr Sklad zařízení a pracovních pomůcek se nachází v místnosti mezi učebnami číslo 3 a 2. Všechny tři místnosti jsou.
GEOTECHNICKÝ MONITORING
GEOSTATISTICKÉ VYHODNOCENÍ DESETILETÉHO POZOROVÁNÍ SESUVU „HALENKOVICE“ Karel Macků Vedoucí práce: Mgr. Pavel Tuček, PhD.
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Biomy - popis.
Základy hydrauliky a hydrologie
Podnebí v ČR.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Pohyb vody na Zemi.
POČASÍ.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 3: Barometrické měření výšek.
Vytápění Armatury měřící
Měření atmosférického tlaku
GEOTECHNICKÝ MONITORING
VYUŽITÍ ULTRAZVUKOVÝCH AKTUÁTORŮ PRO POSUV PAPÍRU
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Změny teploty vzduchu v průběhu času
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _612 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Testy významnosti Karel Mach. Princip (podstata): Potvrzení H O Vyvrácení H O →přijmutí H 1 (H A ) Ptáme se:  1.) Pochází zkoumaný výběr (jeho x, s 2.
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
GEOTECHNICKÝ MONITORING
Samostatný úkol: Jednovýběrový t-test Dvouvýběrový nepárový t-test
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Technická specifika využití solární energie. Solární energie b ekologicky „čistá“ forma energie b roční dopadající energie kWh/m 2 b celková.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Praktikum elementární analýzy dat Třídění 2. a 3. stupně UK FHS Řízení a supervize (LS 2012) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
III/2Závislost teploty na čase Potřebné pomůckySešit, učebnice, pero Druh interaktivityVýklad, aktivita žáků Cílová skupina6. ročník Stupeň a typ vzdělání2.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením teploty Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí měřit a zpracovávat získané hodnoty.
Gradientová analýza II
METEOROLOGICKÉ PŘÍSTROJE
Pasivní (parametrické) snímače
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Nejistota měření Chyba měření - odchylka naměřené hodnoty od správné hodnoty → Nejistota měření Kombinovaná standartní nejistota: statistické (typ A) -
Detektory Lži Vypracoval: Robek Jiří. Z historie Snaha rozpoznat pravdu existuje odedávna První pokusy o mechanický stroj: 1885 Cesar Lombroso - přistroj.
Atmosféra (XX. Část) Název školy
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Podnebí v ČR. Česká republika leží na severní polokouli v mírném pásu střídání 4.ročních období ČR leží ve středu Evropy, na rozhraní oceánského a pevninského.
Podnebí, podnebné pásy.
Teorie návrhu podzemního odvodnění podle Netopil, 1972.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Podnebí ČR.
KIV/ZD cvičení 4 Tomáš Potužák.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ZMĚNA TEPLOTY V PRŮBĚHU DNE
ZMĚNA TEPLOTY V PRŮBĚHU DNE
Úvod do statistického testování
Samostatný úkol: Jednovýběrový t-test Dvouvýběrový nepárový t-test
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_19_ELEKTRICKE_MERICI_PRISTROJE
Porovnání bodových srážkových úhrnů s údaji zvážených objemů z odběrových zařízení pro čisté srážky a srážky se spadem aneb kontrola kvality měření objemů.
PODNEBÍ.
Porovnání epizod vysokých koncentrací přízemního ozonu v létě 1994 a 2003 Karel Dejmal Observatoř Košetice.
Vzájemná závislost - KORELACE
Transkript prezentace:

Závislost výšky hladiny podzemní vody na srážkách Alžběta BRYCHTOVÁ Stanislav POPELKA GIN/I. 2008 Olomouc

Měření hladiny podzemní vody Hladinu podzemní vody můžeme měřit několika způsoby Kontaktní hladinoměr Ultrazvukový měřič hladiny Otevřené a uzavřené piezometry (slouží k zjišťování vztlaků a pórových tlaků) Kontinuální měřič hladiny

Kontaktní hladinoměr Sonda se spustí do vrtu nebo studny. Při kontaktu s vodní hladinou dojde k světelnému, akustickému, případně světelnému i akustickému signálu.

Ultrazvukový měřič hladiny Přístroj pracuje na principu měření odrazu ultrazvukového signálu od hladiny měřené kapaliny.

Piezometry Piezometr je přístroj, který stanovuje tlak na základě výšky hladiny podzemní vody Piezometry dělíme na otevřené a uzavřené Rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že otevřený měří výtlačnou hladinu vody, zatímco uzavřený měří pórový tlak ve zkoumaném místě

Strunový piezometr Čidlo je spuštěno do vrtu Membrána na kterou tlačí voda se deformuje a velikost této deformace se měří strunou, která je k membráně připevněna Odečítání funguje tak že elektromagnetická cívka rozkmitá strunu a měří se dokmit struny Na tomto principu pracuje i tlaková sonda Stela-01, ze které jsme měli k dispozici data

Měření srážkového úhrnu Srážkoměry používané v Halenkovicích klasický (Helmannův), manuální odečítání denně v 7h SEČ automatický (stanice Fiedler) člunkový, zaznamenává sumu překlopení člunku za hodinu

Data Pro zjištění závislosti výšky hladiny podzemní vody na srážkách jsme měli k dispozici: Data o srážkách ze stanice Fiedler Data ze stanice Stela-01 ukazující výšku hladiny podzemní vody

Srážky Původní dataset Pracovali jsme s údaji o množství srážek měřených v hodinových intervalech, ostatní záznamy byly odstraněny

Hladina podzemní vody Původní dataset: Hladina 13125 vyjadřuje maximální hladinu, tj. že podzemní voda dosahuje až k povrchu. Nižší hodnoty znamenají že hladina klesá. Data jsou zaznamenána v půlhodinových intervalech, proto byl každý druhý řádek odstraněn

Vytvořený dataset Popis pole: vyska – Data ze stanice Stela-01 udávající výšku hladiny podzemní vody. Maximální hodnota je 13125 mm

Vytvořený dataset Popis pole: srazky – Data ze stanice Fiedler udávající množství srážek spadlých za hodinu v mm.

Vytvořený dataset Popis pole: Prumer_vyska – Hodinová průměrná výška podzemní vody. Hodnota zapsána k 0-té hodině. Pole slouží pro zobrazení dat v denních intervalech.

Vytvořený dataset Popis pole: Suma_srazek – Celkové množství srážek spadlých v průběhu celého dne. Hodnota zapsána k 0-té hodině. Pole slouží pro zobrazení dat v denních intervalech.

Vytvořený dataset Popis pole: Normalizace_vyska – normalizovaná hodnota vypočítána podle vzorce (Xi-průměrX)/směrodatná odchylka. Slouží k normalizaci dat tak, aby mohla být vzájemně porovnávána.

Faktory ovlivňující změny hladiny podzemní vody srážkový úhrn slapové jevy vegetační pokryv tektonická aktivita odčerpávání podzemní vody člověkem

Vliv slapových jevů na hladině podzemní vody střídání přílivu a odlivu po cca 6-ti hodinách 1.11. – 3.11. 2007

Vliv srážkového úhrnu na hladině podzemní vody „Výška hladiny podzemní vody stoupá se srážkovým úhrnem “ vliv srážek na hladinu podzemní vody se projevuje se zpožděním

Vliv srážkového úhrnu na hladině podzemní vody 1) korelace k = -0.007671526 2) normalizace dat podle vzorce Xi-průměrX)/směrodatná odchylka dvouvýběrový T-test t = 5.3855, df = 7294.018, p-value = 7.451e-08 alternative hypothesis: true difference in means is not equal to 0 95 percent confidence interval: 35.67546 76.51096 sample estimates: mean of x mean of y 5.609321e+01 -4.359149e-11

1. 2. 3. reakce na podzimní srážky a teplou zimu reakce na tání sněhu a jarní srážky léto – vysoké teploty, vysoký výpar, vegetace

??? nadměrné odčerpávání vody tektonická aktivita chyba měřidla

Závěr Závislost výšky hladiny podzemní vody na srážkovém úhrnu nemůžeme potvrdit.

Zdroje informací http://www.fiedler-magr.cz http://geologie.vsb.cz/svadef/text/5_pruzkum.htm http://geohydro.upol.cz/