Technika 1. světové války

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bitva na řece Sommě Bitva na řece Sommě Zpracovaly: Gansová Lucie
Advertisements

Bitva u Verdunu Německo vz. Francie
Západní Fronta.
Johana Posseltová, C3B Bitvy 1. světové války.
Vstup USA do války.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Důsledky a mírová jednaní 1.Světové války
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA 1917.
III/2 XVI A
Přelom ve válce Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
20.Maturitní otázka 1. světová válka a versailleský systém
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Zbraně 1.světové války.
Protihitlerovská koalice Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Peloponéský spolek Kateřina Novotná 1.A.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Válka se Sovětským svazem
Protipancerove granaty
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
„Tajná superzbraň“.  Německá bojová doktrína  Používaná během druhé světové války  Původem vynalezena Brity a užívaná SSSR.
Punské války Opakování dosavadního vývoje starověkého Říma:
Dej3 Zbraně a technika 1. světové války
NOVÉ ZBRANĚ I. SVĚTOVÉ VÁLKY
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (IV. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Husitské zbraně Daniel Koktavý VI
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
I. světová válka – konec války
Bitva u Verdunu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Bitva o Moskvu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
FORMOVÁNÍ PROTIHITLEROVSKÉ KOALICE 1941
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Me 262 Dějepis Vít Řezáč, 6.A.
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
II. světová válka 1941 Petr Machala.
II. světová válka 1942 Petr Machala.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Ovládnutí Itálie Římem
1. světová válka – Boje na 4 hlavních frontách:
První světová válka 1914 – Na počátku 20. století Evropa prožívala „zlatý věk“. Společnost bohatla, životní podmínky se zlepšovaly, zdálo se, že.
Bilo nás 6 ♀ & ♂ Veronika PetřekováRostislav Hanák Kateřina VymětalováMartin Páťal Eliška BraunováTomáš Zgoda.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 2. Nejznámější bitvy 1. světové války Název sady: Osobnosti a události.
II.světová válka - úvod Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2820_II_světová_válka_úvod Autor: Mgr. Kočíř Petr.
Západní tažení – bitva o Anglii. Útok proti Skandinávii Začátkem roku 1940 Německo zaútočilo proti Dánsku a Norsku Slabé Dánsko nekladlo větší odpor a.
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
AUTOR: Marcela Kaderová
Matěj Kukuča 5. ročník ZŠ Nezdenice
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
Francouzská revoluce a napoleonské války
Směřujeme k samostatnosti
Tanky 2. světové války Dominik Kolář.
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sada : Člověk a jeho společnost
Peloponéský spolek Josef Hanzl 6.B.
Digitální učební materiál:
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
První světová válka 8. třída.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
I. světová válka.
Zbraně 1. světové války.
Panzerkampfwagen V Panther
1.světová válka – Velká válka
Italská a srbská fronta
Transkript prezentace:

Technika 1. světové války

Tanky první světové války Tanky během první světové války prodělaly značný vývoj od opomíjeného teoretického idey až po jednu ze zásadních zbraní ovlivňující výsledek válek, od prvních prototypů až k tisícikusovým sériím. Během první světové války uvízly válčící armády v zákopových bojích. Ani jedna z armád se nemohla pohnout z místa. Ten kdo zaútočil, utrpěl okamžitě obrovské ztráty způsobené moderními zbraněmi – kulomety a dělostřelectvem – nepřítele.

Britské tanky Tvůrcem prvního tanku byl plukovník ženistů Ernest Swinton, který se stal i velitelem prvního tankového oddílu v historii. Zjistil, že celá obrana je založena na ostnatém drátě a kulometech. Dostal nápad: „Co kdyby se proti nepříteli nasadila lehká bojová loď na kolech“. První tank byl vlastně něco jako válečná loď postavená na souš a nazývala se HMLS Centipede První skutečný bojový tank se nazýval Little Willy a byl postaven v roce 1915

Francouzské tanky Ve stejném roce jako Britové začali s výrobou tanků i Francouzi pod vedením Jean-Baptista Estienna. Zkonstruovali tehdy první francouzský tank Schneider CA-I. Nebyl však příliš úspěšný a při prvním masovém útoku byl dokonce odražen, což v konečném důsledku spojeneckým vojskům pomohlo, protože Němci začali tanky podceňovat a začali je vyrábět až na konci války. Nejlepším francouzským tankem byl Renault FT-17. Byl sice relativně lehký a malý, ale to byla i jeho výhoda – byl to jediný tank, který se dal přepravovat na nákladním autě.

Německé tanky Němci začali své tanky vyvíjet pozdě a projevilo se to v jejich nezralosti. Jejich jediným vyráběným typem byl A7V.

Bojové nasazení První masové nasazení tanků se odehrálo 20. listopadu 1917 u Cambrai a bylo velmi úspěšné, i když kvůli malému množství pěchoty bylo dobyté území vzápětí ztraceno. Zde se ukázalo, že „tanky jsou silné v útoku, ale slabé v obraně“.

Omezení a problémy Maximální rychlost tanků byla v tomto období malá: 8 km/h u britských tanků Mark IV atd. 12 km/h u francouzských St. Charmond Technické problémy: Průchodnost terénu byla poměrně malá – nedokázaly překonávat např. velké krátery. Pancíř neměl vnitřní záchytnou vrstvu, což vedlo k tomu, že po zásahu kulometnou palbou (i když neprorazila pancíř) se uvnitř odtrhávaly kusy pancíře - posádky nosily drátěné košile. Celková poruchovost – množství tanků vyřazených z boje poruchami bylo obrovské - např. v roce 1918 při konečné ofenzivě spojenců proti Německu činila 90 %.