Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Důsledky a mírová jednaní 1.Světové války

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Důsledky a mírová jednaní 1.Světové války"— Transkript prezentace:

1 Důsledky a mírová jednaní 1.Světové války
Jan Kačaba Z2

2 Důsledky 1.světové války
První světová válka přinesla světu značné množství změn: 1) vojenské - vynález tanku, užívání bojových letadel, použití chemických zbraní. 2) sociální - deformace věkové a pohlavní struktury obyvatelstva mnoha zemí vlivem úmrtí značného množství mužů; ženy se začaly domáhat svých práv (např. volebního) 3) politické - rozmohl se pacifismus, ale i nacionalismus.A zanikly 4 monarchie

3 Vojenské změny Použití tanku- Tanky během první světové války prodělaly značný vývoj od opomíjeného teoretického konceptu až po jednu ze zásadních zbraní ovlivňující výsledek válek, od prvních prototypů až k tisícikusovým sériím. Průchodnost terénu byla poměrně malá – nedokázaly překonávat např. velké krátery. Pancíř neměl vnitřní záchytnou vrstvu, což vedlo k tomu, že po zásahu kulometnou palbou (i když neprorazila pancíř) se uvnitř odtrhávaly kusy pancíře - posádky nosily drátěné košile. Celková poruchovost – množství tanků vyřazených z boje poruchami bylo obrovské - např. v roce 1918 při konečné ofenzivě spojenců proti Německu činila 90 %.

4 Použití letadel a bojového plynu
Použití Letadel - V první světové byly poprvé použity létací stroje. Ze začátku jen létaly nad nepřátelské pozice, fotografovaly je a bombardovaly. Potom obránci posílali své stíhačky, aby tyto výzvědné letouny sestřelovali. Válka se tím pádem přenesla do vzduchu. Použití chemie – Plyn jako bojová zbraň byl poprvé použit v bitvě u Ypres(1915), kde ho použili němci. Používal se chlorový plyn který oslepoval oči a spaloval plíce. Než se začali přidělovat plynové masky, tak se vojáci chránili mokrými šátky. Šátky ovšem museli namáčet ve vlastní moči, jelikož pitná voda byla velice důležitá a nesmělo se plýtvat.

5 Německé letadlo Vojáci oslepeni bojovým plynem Britský tank Mark IV

6 Sociální důsledky války
Během 1. světové války bylo na frontu odvedeno mnoho mužů. Veliká většina jich padla. Další část se vrátila s trvale poškozeným zdravím.Kromě fyzických následků měla válka následky, které doposud nikdo neznal.Následky psychické.Problém byl, že většina lidí si nedovedla ani představit, co se na frontách dělo a také nevěděli, jak takto postiženým lidem pomáhat.Tito lidé měli do konce života noční můry a např. strach z hlasitých zvuků… Bylo tam asi 20 mužů. Chodili jako oživlé sádrové sochy. Tváře měli vysušené jako mumie a oči tak veliké,že jste vnímali jen je. Z těch očí,které nepoznali spánek po čtyři dny a čtyři noci, na vás zírala smrt.Tohle je tedy ta sláva, o které se mi zdálo když jsem se hlásil na frontu? Po čtyřech dnech bombardování to jeden mladý voják nevydržel. Vylezl ze zákopu se dvěma odjištěnými ručními granáty. Kamarádům řekl, co si o válce myslí a chystal se rozeběhnout proti britským puškám a hodit na ně granáty. Vyhrožoval kamarádům, že pokud se ho pokusí zastavit, tak že granáty použije proti nim. Tak ho nechali běžet… Z dopisu německého vojáka Z vyprávění německého důstojníka

7 Politické důsledky války
Konečná mírová jednání byla zahájena 18. ledna 1919 na zámku Versailles u Paříže. Byl uzavřen tzv. Versailleský mír. Zanikly 4 monarchie – ruská, habsburská, německá a turecká. Na místě rozpadlých států vznikly tzv. nástupnické státy: Československo, Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, Maďarsko, Polsko a Rakousko. Zbylé území připadlo Rumunsku a Itálii. Ruská Besarábie byla připojena k Rumunsku. V roce 1919 byla připojena Podkarpatská Rus k Československu. Bylo obnoveno Belgické království v plném rozsahu, Francie získala zpět Alsasko a Lotrinsko. Spojené státy americké získaly vedoucí postavení ve světě a staly se hlavní mocností. Pod vlivem válečných hrůz vznikla Společnost národů (1919). Byla to světová organizace států, se sídlem v Ženevě. Jejím cílem bylo zajistit mír a spolupráci národů a řešení sporů jednáním. Tento cíl však neplnila, neboť nedisponovala silou, kterou by mohla svá rozhodnutí vynutit. Byl vytvořen také smírčí soud v Haagu. Dalším výsledkem první světové války byla poválečná vlna sociálního i nacionálního radikalismu, hnutí za odstranění kolonialismu (Čína, Indie, Indonésie, Irák, Egypt). Proběhly také neúspěšné pokusy o socialistickou revoluci bolševického typu (Německo - v Bavorsku, Maďarsko, Bulharsko).

8 Mírová jednání ve Versailles
Versailleská mírová smlouva je jedna z pařížských mírových smluv uzavřených roku 1919 jako výsledek šestiměsíčního jednání na Pařížské mírové konferenci, která oficiálně ukončila první světovou válku mezi Centrálními mocnostmi a Státy Dohody. Jednání na Versailleské smlouvě jsou pokračováním příměří, které bylo uzavřeno v Compiègnském lese. Smlouva požadovala, aby Německo přijalo plnou odpovědnost za vypuknutí první světové války, a aby zaplatilo značné válečné reparace Státům Dohody (Německo muselo splácet 132 miliard marek). Dále Německo ztratilo část svého území, a všechny své kolonie v Africe. Německá armáda byla omezena na 100 000 mužů. Smlouva dále definovala poválečné hranice evropských států. Smlouva byla podepsána 28. června 1919 a schválena Společností národů 10. ledna V Německu smlouva způsobila šok, který následně přispěl ke kolapsu Výmarské republiky a následně k převzetí moci Adolfem Hitlerem.

9 Woodrow Wilson s Americkou Mírovou komisí

10 A poslední (možná nejdůležitější)důsledek války
Jedna nehoda byla tehdy tak bezvýznamná, že si jí tehdy nikdo ani nevšiml. Stala se při bitvě u Sommy v německém krytu. Britský šrapnel zasáhl zákop a zabil zde skoro všechny němce. Ale jeden jakousi podivnou náhodou vyvázl jen se střepinou v obličeji. Později začal další válku. Jmenoval se Adolf Hitler. Hitler měl štěstí, svět ne.

11 Použitá literatura a odkazy

12 Konec


Stáhnout ppt "Důsledky a mírová jednaní 1.Světové války"

Podobné prezentace


Reklamy Google