ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2012
Advertisements

P T Á C I PODPORA PRO VÝUKU
Ptáci v okolí lidských sídel
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Obratlovci travních společenstev
Made by David Křikava and Jakub Kanický
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
KACHNA DIVOKÁ (Anas platyrhynchos).
Vodní ptáci
Ptáci.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Živočichové našich polí PTÁCI 4. ročník
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ptáci okrasných zahrad a parků 1
Ptáci okraje lesa křovin otevřené krajiny.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Pří_039_Rozmanitost přírody_Společenstva vod
Ptáci pole louky křoviny otevřené krajiny.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
VY_32_INOVACE_14_Jiřička obecná Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ
PTÁCI.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Ptáci sadů a ovocných zahrad (2)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vypracovaly: Viktorie Honziková Karolína Tomková
Základní škola Kaplice, Školní 226 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_11BI64 Autor: Ludmila Baštářová Období vytvoření: Prosinec 2012.
Živočichové kolem rybníku
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
Pří_070_Rozmanitost přírody_Stěhovaví ptáci Autor: Mgr. Petra Vaňková
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: listopad 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Základní škola a mateřská škola, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ NesoviceCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Skupina 6..  Ptáci se živí různou potravou, zahrnující nektar, ovoce, rostliny, semena, zdechliny a různé drobné živočichy včetně dalších ptáků. Protože.
Ekosystém rybník Živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Ekosystém pole Ptáci Přírodověda 4. ročník
VEVERKA OBECNÁ.
LOUKA živočichové.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Ekosystém les Živočichové
AUTOR: Lenka Hrnčířová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Ptáci Radka Smetanová VY_32_ INOVACE_ ptaci_10
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Irena Pohořalá Název:VY_32_INOVACE_11_PTÁCI III.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
MOKŘADNÍ PTÁCI.
PTÁCI LESNÍCH EKOSYSTÉMŮ
PTÁCI OKOLÍ LIDSKÝCH SÍDLIŠŤ
VY_32_INOVACE_E – Př4 – okolí lidských obydlí
Pří_039_Rozmanitost přírody_Společenstva vod
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
PTÁCI - PĚVCI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Řád: Pěvci znaky: v krku – hlasové ústrojí→zpěv
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor: MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_476_PTÁCI Téma: Ptáci hnízdící v okolí lidských obydlí a ve volné přírodě  Číslo projektu:   CZ.1.07/1.4.00/21. 2975 Zkopíruj si logo EU do své práce Anotace:  

Anotace Tato prezentace slouží k výkladu látky v předmětu člověk a jeho svět ve 4. ročníku. Žáci se seznámí s ptáky hnízdícími v okolí lidských obydlí i s ptáky hnízdícími ve volné přírodě. Seznámí se s místem a způsobem hnízdění jednotlivých ptáků, jejich potravou a dalšími jejich zvláštnostmi.

Datum vytvoření: 12. 3. 2012 Klíčová slova: hnízdo a hnízdní období, hnízdní revíry, hmyzožravec, všežravec, tažný pták, vletový otvor, samec, samice, imprinting (vtištění)

Ptáci Na jaře mají ptáci hnízdní období. Stavějí a upravují svá hnízda. Potom do hnízd snášejí vejce, která vysedí. Starají se o svá mláďata dokud se neosamostatní. Ptáci si vyznačují svým zpěvem tzv. hnízdní revíry

Ptáci hnízdící v okolí lidských obydlí kos černý jiřička obecná drozd zpěvný sýkora modřinka hrdlička zahradní vlaštovka obecná sova pálená Ptáci hnízdící ve volné přírodě datel černý labuť velká havran polní vrána obecná šedá čejka chocholatá lyska černá ledňáček říční kachna divoká

Vlaštovka obecná Živí se létajícím hmyzem, který chytá v letu nebo sbírá z vodní hladiny. Hnízdo je miskovité z hliněných hrudek, které slepuje slinami. Nahoře je otevřené. Je vystlané peřím a stébly. Žije v obydlených kulturních krajinách zvláště s hospodářskými zvířaty.

Jiřička obecná Podobně jako vlaštovka je jiřička hmyzožravá. Svou kořist loví za letu. Jiřičky při sběru hnízdního materiálu.

Hnízdo s dvěma mláďaty Buduje si hnízdo, které je až na vletový otvor uzavřené, nikoli miskovité jako u vlaštovky. Staví si ho většinou pod převisem střech. Hnízdo si lepí z hlinitých hrudek a uvnitř je vystláno stébly a peřím.

Kos černý Je převážně hmyzožravý pták. Městský kos se stává všežravcem. Do jeho jídelníčku patří kromě bezobratlých a bobulí vše, co najde na ulicích a v krmítkách. Městský kos je částečně tažný pták.

Hnízdo je hluboká miska vybudovaná ze suchých stébel a kořínků slepených hlínou. Lesní kosi hnízda umísťují do korun stromů a keřů. Městští kosi hnízdí na budovách (balkóny a verandy). Kos se dožívá až 20 let.

Labuť velká Patří mezi naše největší ptáky. Obývá stojaté i pomalu tekoucí vody. Je částečně tažný pták. Živí se zejména vodními rostlinami, ale i pečivem, které jí lidé házejí do vody.

Velká hnízda si staví z proutí a rákosu na okrajích rybníků a jezer nebo na březích tekoucích vod. Na vejcích sedí především samice. Samec zatím střeží okolí anebo zastupuje samici, když si hledá potravu.

Drozd zpěvný Je menší než kos černý. Pobývá v lesích, parcích, zahradách. Je nápadný svým charakteristickým zpěvem. Je všežravý. Živí se především různými druhy bezobratlých živočichů. Má rád měkkýše, jejichž tvrdých ulit se zbavuje rozbitím o kámen.

Hrdlička zahradní Často se zdržuje v hejnech, zvláště tam, kde je dostatek potravy. Živí se především semeny, bobulemi, ale i zelenými částmi rostlin. Staví si jednoduché hnízdo z větviček na stromech, keřích i budovách.

Sýkora modřinka Je stálý druh. Obývá listnaté i smíšené lesy, parky, aleje, zahrady i centra měst. Patří mezi významné požírače rostlinných škůdců, jako např. motýlí housenky a mšice. Hnízdí v dutinách stromů a v budkách. Na jaře ráda ožírá mladé pupeny a listy stromů nebo různá semínka. V zimě má ráda různé oříšky nebo živočišný tuk v síťkách.

Sova pálená Je stálý pták. Je aktivní v noci. Živí se hraboši, křečky, různými druhy myší. Loví i ptáky, plazy, hmyz. Má velice vyvinutý sluch i zrak, který využívá při lovu. Hnízdo si nestaví. Vajíčka klade do dutin stromů, do koutů opuštěných staveb i na půdy opuštěných domů.

Datel černý Živí se dřevokaznými škůdci, mravenci, brouky nebo jejich larvami, které vytesává z živého i mrtvého dřeva. Hnízdní dutinu si vytesává až 8 metrů nad zemí v kmenech buků.

Havran polní Je všežravec. Objevuje se v početných hejnech. Staví si velké neupravené hnízdo z větví. Rád navštěvuje v početných hejnech právě dozrálá obilná pole. Dožívá se více jak 15 let.

Čejka chocholatá Typickým prostředím jsou mokřadní louky a pole. Živí se pavouky, měkkýši, hmyzem i částmi rostlin. Hnízdo si tvoří v důlku v zemi a vystele ho suchou trávou. Často bývá zničeno polnohospodářskou technikou, což se podepisuje na početnosti tohoto druhu.

Ledňáček říční Vyskytuje se u pomalu tekoucích vod. Žije samotářsky. Živí se menšími rybami, vodním hmyzem i obojživelníky. Hnízdí v norách, které si hloubí v březích vod.

Lyska černá Obývá stojaté vody všeho druhu. Do měst se stěhuje v zimě na parková jezírka. Je částečně tažný pták. Živí se vodními rostlinami i drobnými vodními živočichy. Staví si kopcovité a ostrůvkovité hnízdo z vodních rostlin v těsné blízkosti vody. Může se dožít více než 15 let.

Kachna divoká Obývá tekoucí i stojaté vody, ústí řek i mořská pobřeží. Přizpůsobila se i městskému prostředí. Živí se různými druhy trav, ale i živočichy (hraboši, myši, obojživelníci, plazi). Hnízdí na nejrůznějších místech (břehy vod, v rákosinách, dutiny stromů, střechy budov).

Káčata se líhnou dokonale vyvinutá. Velmi dobře běhají, plavou a potápějí se. Matka je brzy odvádí na vodu. Zajímavým jevem je imprinting (vtištění) vylíhlých mláďat do prvního tvora, kterého vidí a který pak pro ně představuje rodiče po celý život.

Použité zdroje CLAUS ABLEITER. Soubor:Zwei Jungschwalben im Nest.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, srpen 2007(2007-08), 19. 8. 2007, 21:01 [cit. 2012-03-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zwei_Jungschwalben_im_Nest.jpg ANDREW BUTKO. Soubor:Delichon urbicum 10.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, červen 2007(2007-06), 18. 11. 2008, 07:27 [cit. 2012-03-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Delichon_urbicum_10.jpg ORIGINAL UPLOADER WAS SONNY CZ AT CS.WIKIPEDIA. Soubor:Kos cerny.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 23. 12. 2007, 11:41 [cit. 2012-03-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kos_cerny.jpg STEPHAN MENSE. Soubor:Sg fexx 19.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 23. 11. 2004, 21:22 [cit. 2012-03-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sg_fexx_19.JPG OLI91. Soubor:Jajka.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 14. 5. 2006, 13:20 [cit. 2012-03-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jajka.JPG MAREK SZCZEPANEK. Soubor:Cygnus olor 2 (Marek Szczepanek).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 20. 3. 2005, 00:00 [cit. 2012-03-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cygnus_olor_2_(Marek_Szczepanek).jpg ANDREAS TREPTE. Soubor:Cygnus-olor-nest.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 16. 5. 2006, 17:05 [cit. 2012-03-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cygnus-olor-nest.jpg TONY WILLS. Soubor:Song thrush.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 11. 9. 2007, 10:46 [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Song_thrush.jpg ANDREAS TREPTE. Soubor:Collared Dove.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 15. 4. 2009, 18:59 [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Collared_Dove.jpg

SŁAWEK STASZCZUK. Soubor:Parus caeruleus1. jpg SŁAWEK STASZCZUK. Soubor:Parus caeruleus1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 21. 1. 2006, 11:23 [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Parus_caeruleus1.jpg STEVIE B. Soubor:Tyto alba close up.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 15. 12. 2011, 11:33 [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tyto_alba_close_up.jpg STEFFEN HANNERT. Soubor:Schwarzspecht.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 7. 2. 2006, 08:18 [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schwarzspecht.jpg RAFAŁ KOMOROWSKI. Soubor:Corvus frugilegus 2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 9. 12. 2007, 17:21 [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Corvus_frugilegus_2.jpg NORTHERN_LAPWING.JPG. Soubor:Northern Lapwing new.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 22. 2. 2009, 17:41 [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Northern_Lapwing_new.jpg LUKASZ LUKASIK. Soubor:Alcedo atthis 2 (Lukasz Lukasik).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 28. 5. 2006, 09:49 [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alcedo_atthis_2_(Lukasz_Lukasik).jpg RICHARD BARTZ. Soubor:Blässhuhn Fulica atra Richard Bartz.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 28. 1. 2008, 18:12 [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bl%C3%A4sshuhn_Fulica_atra_Richard_Bartz.jpg LUPIN FROM EN.WIKIPEDIA.ORG. Soubor:Kaczka krzyzowka samica.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 30. 12. 2004, 05:59 [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kaczka_krzyzowka_samica.jpg ANTON HOLMQUIST SOASTA. Soubor:Mallard 080508.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 9. 5. 2008, 15:50 [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mallard_080508.jpg KIM. Soubor:Fleet of Cute.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 6. května 2005(2005-05-06), 19. 9. 2006, 23:42 [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fleet_of_Cute.jpg

MALENE THYSSEN. Soubor:Landsvale. jpg MALENE THYSSEN. Soubor:Landsvale.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 13. června 2004(2004-06-13), 9. 5. 2007, 09:22 [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Landsvale.jpg