B ORIS L EHEČKA, ODDĚLENÍ VÝVOJE JAZYKA ÚJČ AV ČR, V. V. I. DALIBORIS. CZ P RAŽSKÉ JARO V O STRAVĚ, 24. BŘEZNA 2015 Nástroje pro badatele (nejen)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Advertisements

Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Olga Václavová, knihovna ETF
a Internetové dispečinky
Analýza staročeské morfologie v Excelu
Microsoft Silverlight
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
 Taggmanager.cz je nový způsob komunikace umožňující jednoduché propojení mobilního telefonu se speciálním webovým obsahem vyvíjený pod záštitou ministerstva.
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
VOKABULÁŘ WEBOVÝ aneb HISTORICKÉ SLOVNÍKY NA INTERNETU
53. Šrámkova Sobotka Sobotka 9. července 2009
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Ing. Jaroslav Parma.  Seznámení s MS OFFICE 2010  PROCVIČENÍ PROGRAMŮ MS OFFICE 2010  DISKUSE  ZÁVĚR.
INFORMATIKA 8 MS Word III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika, respektive.
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Tvorba webů pomocí Web CMS Michal Neuwirth Product Manager Kentico Software s.r.o. Ondřej Výšek Samostatný konzultant Optimalizovane-it.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Výrobní linka pro přípravu a distribuci elektronických knih Tomáš Businský MBA. Nezávislý konzultant V Praze dne
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
2 Martin Sedlák 3  výukový software  naučí pracovat s aplikacemi Microsoft Office Word, Excel a PowerPoint  rozsah – začátečníci i pokročilí.
Reporting Ing. Jan Přichystal, Ph.D.. Úvod Uživatelé obvykle přistupují k DW pomocí BI aplikace Většina využívá předdefinované reporty Poskytují standardizovaný.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
RozšÍŘEnÍ IIS NZZ Konference projektu NZZ_
Maturitní okruh č. 15, K. Záchová, VIII.A zaměřeno na MS WORD 2007.
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
Programové vybavení počítače
Internetový prohlížeč
Silverlight - Tirs.NET Antonín Hofmann - Radek Špelda -
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
DIACHRONIE A KORPUSY (DČNK) Úvod do korpusové lingvistiky 10.
Novinky pro webovou platformu Jiří Burian, Tomáš Kutěj,
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Téma: Současná spisovná čeština v pravidlech Vypracoval: Mgr. Milan Pilař.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
2008 Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA.
VY_32_INOVACE_51_Microsoft_Office_2010. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní.
Ostrava 30. září 2002 ECDL pro učitele Libor Koníček Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita.
Plošná inovace předmětů s využitím e- learningových nástrojů Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU)
INFORMATIKA 8 Windows do r III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Microsoft SQL server Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úvodní informace Informatika pro ekonomy II ZS 2011/2012.
Informační systém UNIV 2 Kraje Ing. Marek Kocan , UNIV 2 KRAJE, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o.
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
TOMÁŠ RUPRICH E-TECHNOLOGIE LS 2008/09 Google hacking.
IVANA BRABCOVÁ Jak na WEB … NODE.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Úvodní informace Informatika pro ekonomy II LS 2007/2008.
Microsoft Office Excel – práce s tabulkami a analýzy
Počítačové zpracování češtiny v Ústavu formální a aplikované lingvistiky
PROSTŘEDÍ MICROSOFT WORD 2003
© KAM po Česku.  200 ks oboustranných materiálů (A3)  50 ks oboustranných materiálu (A4)  200 ks vizitek IC  2 samolepky s QR kódem  200 ks lístkových.
Workshop, Knihovna AV ČR, 4. října 2010 Mgr. Tomáš Foltýn Kramerius 4 Uživatelské rozhraní Do verze
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Informatika – Kancelářský balíček Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Prosinec 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
VY_32_INOVACE_
Evidence aplikací a jejich dokumentace
Moderní didaktické technologie a zdroje informací
Jazykové korpusy (lingvistika, filologie, výuka jazyků)
GaP a správa úvazků.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Počítačová grafika.
Prameny pro poznání historické češtiny na internetu
SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace
Microsoft office - Seznámení Více výukových souborů najdete na stránce: emagister.proweb.cz
Transkript prezentace:

B ORIS L EHEČKA, ODDĚLENÍ VÝVOJE JAZYKA ÚJČ AV ČR, V. V. I. DALIBORIS. CZ P RAŽSKÉ JARO V O STRAVĚ, 24. BŘEZNA 2015 Nástroje pro badatele (nejen) historického jazyka

Osnova Představení Kolační pravítko Transcriptorium Speciální znaky Analýza tokenů (v Excelu) Microsoft Power BI Diskuse Pražské jaro v Ostravě 2

Představení Pražské jaro v Ostravě Boris Lehečka  oddělení vývoje jazyka Ústavu pro jazyk český AV ČR  specializace  využití počítačů při lingvistické práci: příprava, analýza, prezentace Vokabulář webový ( digitalizace slovníků (historické i moderní) elektronické edice (korpus, webové edice, e-knihy) 3

Nástroje Pražské jaro v Ostravě 4 Vznik nástrojů byl podpořen projektem Ministerstva kultury ČR č. DF12P01OVV028 „Informační technologie ve službách jazykového kulturního bohatství (IT JAKUB)“ aplikace včetně zdrojových kódů k běhu vyžaduje Microsoft.NET Framework 4 prezentace:

Kolační pravítko Pražské jaro v Ostravě 5 pro snadné čtení/sledování textů na monitoru graficky ohraničí výsek textu na monitoru lze definovat a uložit několik pravítek vertikální a horizontální orientace výchozí pozice pravítka (začátek stránky) přesun pravítka myší i pomocí kláves

Transcriptorium Pražské jaro v Ostravě 6 nástroj pro poloautomatickou transkripci  aplikace pravidel na jednotlivé výrazy  zobrazení výrazu v kontextu/kontextech  včetně obrazové předlohy převod mezi 2 pravopisnými systémy transkripční pravidla  nahrazení textu i regulární výrazy  výjimky: globální, pro konkrétní pravidlo

Speciální znaky Pražské jaro v Ostravě 7 snadný výběr nestandardních unicodových znakůunicodových  znaky lze seskupit do skupin  skupiny lze pojmenovat skládání pomocí základního znaku a diakritiky  pořadí diakritik lze po sestavení měnit  definovaná kombinace se převede unicodový znak

Analýza tokenů (v Excelu) Pražské jaro v Ostravě 8 frekvence tokenů bez korpusového manažeru  extrahování informací z vertikály  doplněno o metadata pramenů  ad-hoc analýzy a grafy Microsoft Excel PowerPivot + Power Query  zdarma Microsoft Excel 2013

Microsoft Power BI Pražské jaro v Ostravě 9 webová služba pro vytváření interaktivních prezentací dat  testovací verze  od února i v ČR  do 1 GB dat zdarma  „přirozený“ dotazovací jazyk  zatím pouze v angličtině

Závěr Pražské jaro v Ostravě 10 Diskuse Děkuji za pozornost