Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Identifikátor: VY _32 _INOVACE _PJ/3. KA, 3. KN/EK/6 Název výukového materiálu: PODNIK – MAJETEK PODNIKU Anotace: Majetková a kapitálová výstavba podniku.
Souvislé příklady na účtování DHM
Bilance a bilanční princip
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Excel – základní početní operace
EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Vaření – rozdělení, způsoby
Skladba – věty podle modality
MS-Office 2010 – grafické možnosti kancelářského balíku Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
MS-Excel – financování školního výletu
Zákony Booleovy algebry
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Majetek podniku a zdroje financování
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Kulturní předpoklady cestovního ruchu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Word – obrázek v textu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Souvislý příklad na zásoby
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
Kulturní památky UNESCO České republiky - 2. část
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Transkript prezentace:

Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /3 AutorMgr. Marie Vašíčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Úč/2-EK-1/11 Název DUMRozvaha – princip Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP63-41-M/ 01 Obor vzděláváníManagement hotelových a turistických služeb Vyučovací předmětÚčetnictví Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem; náplň: uspořádání majetku ve firmě z hlediska formy a zdrojů krytí Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaMajetek, aktiva, pasíva, bilanční princip Datum

Rozvaha – princip Náplň učiva majetek podniku aktiva pasíva bilanční princip

Majetek podniku Majetek podniku jsou všechny hospodářské prostředky, které firma při své činnosti užívá. Pro účetnictví je charakteristické, že se na majetek dívá ze dvou hledisek: z hlediska formy, v jaké se ve majetek firmě objevuje z hlediska zdrojů, jimiž jsou hospodářské prostředky financovány

Aktiva Díváme-li se na majetek z hlediska jeho konkrétní formy, hovoříme o aktivech. Aktiva členíme podle jejich povahy na: aktiva stálá (fixní) aktiva oběžná

Aktiva stálá (fixní) Je pro ně charakteristické, že v průběhu užívání nemění svoji podobu, pouze se v některých případech opotřebovávají. Patří sem: dlouhodobý hmotný majetek dlouhodobý nehmotný majetek finanční majetek Pozn.: Firma do této kategorie může zařadit i dlouhodobý drobný nehmotný majetek, pokud jej nezařadí do kategorie oběžného majetku.

Pasíva Pasíva ukazují, z jakých zdrojů si firma majetek opatřila. Tyto zdroje dělíme na: vlastní zdroje cizí zdroje

Aktiva stálá Do této kategorie zařazujeme: dlouhodobý hmotný majetek – nemovitý majetek (např. budovy, pozemky) – movitý majetek (např. stroje, dopravní prostředky) dlouhodobý nehmotný majetek (např. licence, software) finanční majetek (např. obligace, cizí akcie)

Aktiva oběžná Zahrnují majetek, který ve firmě obíhá a mění svou podobu. Patří sem: -materiál -nedokončená výroba -polotovary -hotové výrobky -zboží -pohledávky -peněžní prostředky (v hotovosti i na BÚ)

Pasíva – vlastní zdroje Je to ta část zdrojů, které si firma vytvořila z vlastních vkladů, nebo svou činností. Tvoří je: -základní jmění (základní kapitál) -nerozdělený zisk -fondy tvořené ze zisku

Pasíva – cizí zdroje Jsou to zdroje, které si firma nevytvořila sama. Patří sem: -krátkodobé závazky (např. neuhrazené faktury, mzdové závazky, neuhrazená DPH apod.) -dlouhodobé závazky (např. dlouhodobé bankovní úvěry)

Bilanční princip Je logické, že žádný ekonomický subjekt nemůže mít více majetku (aktiv), než zdrojů (pasív). Při sestavování rozvahy tedy platí tzv. bilanční rovnost: A = P (To znamená, že součet aktiv se vždy musí rovnat součtu pasív.)

Kontrolní otázky: 1.Jak rozlišujeme pohled na majetek podniku? 2.Do jaké kategorie majetku patří zásoby? 3.Do jaké kategorie majetku patří úvěry? 4.Co je to bilanční rovnost?

Seznam obrázků:

Seznam použité literatury: [1] Vašíčková Marie, Didaktická analýza učiva vybraných tematických celků v odborném předmětu účetnictví, diplomová práce, Pedagogická fakulta Ostravské univerzity, Ostrava, 1999