Ceny energií a jejich očekávaný vývoj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
AKTUÁLNÍ ZDROJE PLYNU A JEJICH VLIV NA CENU V ČR
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Vnějšího prostředí Marián Vávra Ekonomické modelování.
10. září 2008 Situace na evropském trhu s elektrickou energií David Kučera Generální sekretář Energetické burzy Praha.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Finanční deriváty Zdeněk Jelínek. Finanční deriváty Finanční derivát je finanční nástroj založený na určitém finančním nástroji (podkladovém aktivu).
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zdeněk Kánský ENA s.r.o. Leden 2012.
2.Marketingové prostředí
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Situace na trhu s plynem v ČR
Makroekonomie I ( Cvičení 9 – Měnový kurz)
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zhodnocení legislativních změn a SEK Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2011.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Plynárenství z pohledu evropského, doporučení pro odběratele Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Březen 2009
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Milan Cerman předseda představenstva AKCENTA CZ, a. s.
Stále častěji se i kvůli obavám z vývoje ceny ropy hledá náhrada za komoditu. Podle Světové energetické agentury má být nejrychleji se rozvíjejícím.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
Zásoby surovin Řešení pro budoucnost A. Rybárová 4.A.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika Tomáš Paleta Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: Pondělí 14.00–15.00
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Určení cenové úrovně roku EEX Roční produkty – BaseLoad a PeakLoad CAL 09 a za období obchodování až přepočtené z € na Kč.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Současná situace na trhu s plynem Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Květen 2012.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_09 Název materiáluObchodování.
Současný stav a očekávaný vývoj cen energetických komodit 26. května 2016 – Most Hornická společnost 2016 Ing. Jiří Gavor, CSc. Ředitel ENA a ANDE.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
GDF SUEZ prezentace pro AEM 23. května Každý vývoj energotrhů umožňuje optimalizaci ceny plynu 2.Naše přítomnost na trzích s energiemi 3.Optimalizace.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Pohled nezávislého obchodníka s elektřinou a plynem na vývoj energetických trhů v ČR a EU Ing. Jaromír Fajman ředitel obchodování s plynem Fungování energetických.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Zdroje energie.
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Transkript prezentace:

Ceny energií a jejich očekávaný vývoj Jiří GAVOR ENA s.r.o. Březen 2008 gavor@ena.cz

Rostoucí provázanost cen energií CO2 ZEMNÍ PLYN ROPA UHLÍ ELEKTŘINA

Vývoj cen ropy, olejů a uhlí 2001 - 2007

Dřívější pravdy, které dnes již tak zcela neplatí: - Ropa a ropné produkty jsou energetické komodity s nejvýraznějšími a nejčastějšími cenovými fluktuacemi - Světové ceny uhlí se mění podstatně pozvolněji a s menšími výkyvy, než je tomu u ropy - Ceny uranu a jaderného paliva jsou cenově nejstabilnější energetickou komoditou

na komoditních burzách, Současná situace: Černé uhlí se obchoduje ve stále větších objemech na komoditních burzách, - stále více se používají termínované obchody a opce. - charakter obchodování a následně i cenová fluktuace se přiblížila ropě. - v posledním roce cenové výkyvy u černého uhlí byly ještě výraznější než u ropy.

Porovnání cen ropy a černého uhlí

Současná situace: ze všech energií. - Ceny uranu v posledních letech vzrostly nejvíce ze všech energií.

Dřívější pravdy, které stále platí: Zemní plyn se v kontinentální Evropě obchoduje stále dominantně na základě dlouhodobých kontraktů. Importní ceny zemního plynu tak nadále s několikaměsíčním zpožděním sledují ceny ropných produktů a působí jako stabilizující faktor.

Dřívější pravdy, které stále platí: Pro ČR a další středoevropské země působí stabilizačně i vývoj kurzu k USD. Obecně platí, že rostoucí ceny ropy sráží kurs USD. CZK navíc posiluje i k EUR. Posílení CZK o 1 CZK/USD znamená úsporu nákladů na import o cca 2,7 mld. CZK.

Jak dále? Co je jisté: Ceny všech energií a nově i povolenek CO2 na mezinárodních trzích jsou stále více provázány. Sílí i provázanost národních a mezinárodních trhů. To platí i pro dlouhodobé kontrakty prostřednictvím cenových indexací na další konkurenční energie. Neexistuje situace, kdy by se výrazně zvýšila cena pouze jedné energetické komodity bez dopadu na ostatní. Tyto dopady lze pouze tlumit vhodnými kontrakty a finančními nástroji.

- Jsou současné velmi vysoké ceny ropy a dalších energií anomálií? Jak dále? Co je nejisté: - Jsou současné velmi vysoké ceny ropy a dalších energií anomálií? - Kdy nastane obrat, jestliže nastane? - Na jaké úrovni se situace stabilizuje?

Odhad finančních analytiků BRENT USD/barel   Q108 Q208 2008 2009 2010 Median 90,00 82,00 82,25 75 Mean 87,38 82,55 82,40 Maximum 95,00 96,40 100 120 Minimum 76,00 68,30 68,73 64 60 Zdroj: Reuters 2/2008

EEX Phelix Baseload Year Futures (Cal-09)

EEX Phelix Baseload Year Futures (Cal-13)

Ceny pro domácnosti 2007

Náklady na nové zdroje Při současných nejistotách cenového vývoje paliva a povolenek se pořadí může rychle změnit!