Podnikání v oboru penzijního připojištění a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Advertisements

Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
Alternativní cíle firmy
Kritéria, pilíře, spravedlnost MARTIN POTŮČEK PREZENTACE NA 4. JEDNÁNÍ ODBORNÉ KOMISE PRO DŮCHODOVOU REFORMU PRAHA, MPSV ČR, … a jak dál.
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Model penzijního připojištění Jan Kořistka. Model Model typu "best estimate" vytvořený v Excelu Vychází ze skutečných dat o portfoliu penzijního připojištění.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Penzijní systém podle NS-LEV 21 Tereza Holišíková http://
Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.
Varianta 2. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG. Pojistná sazba (23%) se nijak měnit nebude. II. pilíř budou provozovat reformované fondy.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Stáří jako sociální událost
PŘEDSTAVENÍ SATUM CZECH
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Chudoba jako sociální problém
Trh práce a politika zaměstnanosti
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Téma 8 Mzdový systém podniku a jeho tvorba
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
S YSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ 3. S YSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ 3. PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Politika pracovního trhu
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Teorie a politika pracovního trhu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Podnikání v oboru penzijního připojištění a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006

Cíl konzultace Systematizovat poznatky o efektivnosti podnikání a výkonnosti penzijního fondu, vymezit kriteria pro hodnocení, způsoby sledování a měření efektivnosti a výkonnosti a charakterizovat specifika těchto problémů v sektoru penzijních fondů

Tématický celek je rozložen do dvou dílčích témat Základní předpoklady efektivního rozvoje penzijního fondu Výkonnost penzijního fondu a její měření

Základní předpoklady efektivního rozvoje penzijního fondu Charakteristika penzijních fondů z hlediska a)národohospodářských a b)podnikohospodářských funkcí

Charakteristika penzijních fondů z hlediska národohospodářských funkcí Jak vůbec chápat efektivnost činnosti penzijního fondu? V čem vlastně jeho efektivnost spočívá?

Efektivnost jako obecná kategorie (opakování z „makra“) Efektivnost (obecně) Ekonomická efektivnost (obecně)

Ekonomická efektivnost penzijního připojištění Z hlediska Spotřebitele (účastníka penzijního připojištění) Firmy (penzijního fondu) Finanční skupiny (holdingu) Státu (ČR) Společenství (např. EU) Otázka pro cvičení č. 1: Objasněte příklady souladu či nesouladu dílčích efektivností, analyzujte jejich příčiny a důsledky Otázka pro cvičení č. 2: Uveďte konkrétní příklad, v čem se efektivnost penzijních fondů projevuje

Ekonomická efektivnost z hlediska spotřebitele (účastníka penzijního připojištění) Účast v doplňkovém systému mu přinese očekávaný efekt, tj. smysluplně vysoký doplňkový starobní důchod Na čem výše individuálního doplňkového starobního důchodu závisí (absolutně a relativně)? –Věk zahájení plateb do penzijního fondu –Doba placení příspěvků –Absolutní výše plateb –Platby třetích osob –Bonifikace za účast a za výši plateb (státní příspěvek, odložená daňová povinnost, úlevy na dani na sociální a zdravotní pojištění) –Míra zhodnocení z titulu hospodaření penzijního fondu –Relativně pak na poměru příspěvek/současný příjem a na poměru velikost starobní penze/celkový seniorský příjem

Srovnání ročního růstu příspěvku účastníka s ročním růstem hrubé mzdy RokPrůměrné měsíční příspěvky účastníka Roční nárůst příspěvků účastníka v % Průměrné měsíční státní příspěvky Celkem příspěvky Průměrná měsíční mzda Roční nárůst hrubé mzdy v % Podíl příspěvku účastníka k hrubé mzdě v % Podíl celého příspěvku k hrubé mzdě v % ,72, ,53,24, , ,43,24, , ,543,14, ,322,83, , ,232,63, ,62,53, , ,542, , ,272,32, , ,532,32, , ,862,22, , ,202,12,7

Ekonomická efektivnost z hlediska penzijního fondu Vložený kapitál (20, resp. 50 mil. Kč) bude akcionářům dlouhodobě zhodnocen Vysoké náklady při vstupu do odvětví Přísná regulace – 2 x 3 osoby se splněnými kvalifikačními předpoklady, penzijní plán, distribuce produktu, portfolio manager, správa kmene, komunikace s účastníky, náklady na dealerské sítě, image, goodwill Dosažení hranice minimálního počtu účastníků jako předpokladu návratnosti vloženého kapitálu Nárok na max. 10 % z dosaženého zisku Viz data APF za 3.Q.2006

Ekonomická efektivnost z hlediska finanční skupiny (holdingu) Většina finančních skupin pracuje se strategickými cíli v horizontu až desetiletí Cílem je taková diverzifikace nabídky, která umožní pokrýt optimální výseč trhu domácností/firem Dvě větve marketingových aktivit: –zacílení na účastníky (zaměstnance) –zacílení na účastníky (zaměstnavatele - firmy) Hledání synergických efektů (vícekanálový přístup ke klientovi s ohledem na zákon o ochraně osobních dat)

Ekonomická efektivnost z hlediska České republiky Penzijní systém musí být v takové podobě, aby: –Pro relevantní část seniorské populace zabezpečit tak vysoký celkový příjem penze, který by umožnil důstojné prožití cca ¼ průměrného věku (cca mezi 60 a 80 lety věku) –Protože je zřejmé, že klasický PAYG systém Bismarckova typu je kriticky závislý na demografických předpokladech, zejména standardně vysoké porodnosti, který přestává být naplňován, navíc vede k nadměrné nivelizaci starobních důchodů (efekt solidarity) a k poklesu náhradového poměru, je nutné vedle jeho I. pilíře vytvořit II. či III. pilíř, založený na principu ekvivalence –To byl důvod vzniku penzijního připojištění v roce 1993 jako hybridu II. a III. pilíře –Dlouhý časový horizont k maturitě dnešního dvou a půl pilířového systému Otázky pro cvičení č. 3.1, 3.2, 3.3: –Je současný penzijní systém efektivní? –Pokud nebude reformován, bude efektivní za 20 a za 40 let? –Jakou váhu ve struktuře celkových seniorských příjmů hraje penzijní připojištění nyní a pokud nedoje k reformě, bude hrát za 20 a za 40 let?

Ekonomická efektivnost z hlediska Evropských společenství 1 Celková porodnost 1960 – 2045 (v %)

Ekonomická efektivnost z hlediska Evropských společenství 2 (naděje dalších let života, pokud se člověk již dožil 60 let)

Zvýšení věkové skupiny 65+ vzhledem k celkové populaci ve vybraných státech (do roku 2050 v %)

Podíl dětské a seniorské složky ve světové populaci v letech (OSN 1998)

Ekonomická efektivnost penzijního připojištění z hlediska zemí Evropského společenství Existuje korelace mezi růstem ekonomické úrovně a poklesem porodnosti resp. prodlužující se délkou života (změna životního stylu, lepší pediatrická a geriatrická péče atd.) Existuje time lag – zpoždění v čase, kdy jednotlivé země nastupují na rozvojovou trajektorii (HDP/obyvatele) a současně v poklesu porodnosti a prodloužení délky života Asynchronní model tak vede k nerovnostem mezi zeměmi (kontinenty) Řešení je v migraci? ES musí synchronizovat svou demografickou politiku vč. penzijních reforem, posílit pozici doplňkových důchodů jako korektora nivelizovaného I. pilíře