Karel VI. a pragmatická sankce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český stát za vlády lucemburků
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Miroslava Dvořáková 8. B 2013/2014
Základní typy monarchií
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Marie Terezie Mgr. Štěpán Rubíček.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Habsburkové na českém trůně
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
Národy světa Název školy
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Války o dědictví španělské
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Vývoj hranic ČR v čase Název školy
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Etapy českého národního obrození
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Německé oblasti a Prusko v 17. a 18. století
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
HABSBURSKÁ MONARCHIE PO TŘICETILETÉ VÁLCE
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (II. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Symbolismus Název školy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Socioekonomická geografie - opakování
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Funkcionalistický Zlín
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Marie Terezie Pragmatická sankce Karel VI. 1713
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Matyáš Bernard Braun Název školy
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Habsburkové Do 17.Století
Habsburská monarchie po třicetileté válce
Habsburská monarchie a české země v 18. století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Prusko-rakouské války I
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Válečné konflikty v Evropě v 18. století
Digitální učební materiál
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Transkript prezentace:

Karel VI. a pragmatická sankce Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Karel VI. a pragmatická sankce Označení DUM VY_32_INOVACE_11_1_10 Autor Mgr. Miroslav Flieger Datum 30.3.2013 Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Novověk Ročník 2. ročník gymnázia, sexta www.zlinskedumy.cz

Počátky vlády Karla VI. Karel VI. se roku 1711, po nečekané smrti svého bratra Josefa I., který zemřel bez mužských potomků, ocitl v nezáviděníhodné situaci. Musel řešit dilema – měl nárok být králem španělským i císařem Svaté říše římské. Po krátkém regentství své matky Eleonory Magdaleny převzal vládu po svém bratrovi a velmi nerad postupně souhlasil s koncem svých ambic na zisk španělské koruny. Karel byl připravován na vládu ve Španělsku, na jeho vídeňském dvoře proto panovala španělská móda a řada jeho dvořanů pocházela z Pyrenejského poloostrova. Jeho manželkou byla velmi vzdělaná Alžběta Kristýna Brunšvicko-Wolfenbütelská, která byla luteránského vyznání, před sňatkem tak nezbytně musela konvertovat ke katolicismu. [1] Císař Karel VI.

Pragmatická sankce Karla velice trápila otázka následnictví, proto již roku 1713 vydal dokument, který měl do budoucna zajistit pevná pravidla nástupnictví a soudržnost území státu. Tento zákon nesl od roku 1719 název Pragmatická sankce, což značí nezrušitelnost a platnost na věky. Důležitým bodem dokumentu bylo následnictví v ženské linii (nejprve děti Karlovy, poté žijící dcery Josefovy a případně jejich sestry, tedy dcery Leopolda I.). [2] Pečeť Karla VI. Nakonec po Karlovi nastoupila jeho nejstarší dcera Marie Terezie, narozená roku 1717. Karel VI. se totiž, podobně jako jeho bratr Josef I., dočkal jediného syna, oba chlapci však zemřeli v raném věku. Nutno přiznat, že prosazení pragmatické sankce na mezinárodním poli věnoval císař obrovské úsilí, které po jeho skonu nepřineslo očekávané plody.

Karel VI. a války Válečné operace, které probíhaly za vlády Karla VI. vyžadovaly značné prostředky, pročež panovník krátce po svém nástupu k moci zvýšil daně. Mimo tradičních válek s Turky, ve kterých se vyznamenal princ Evžen Savojský a získal značná území, válčila vojska Karla VI. na Apeninském poloostrově. V závěru vlády Karla VI. však území Banátu, Bosny, části Srbska a Valašska ve válkách s Turky znovu ztratil (Evžen Savojský již v té době nežil). Pozice v zámoří obětoval příslibu ostatních velmocí, že po jeho smrti uznají a pomohou s realizací zásad pragmatické sankce. V Prusku rostl monarchii silný soupeř. [3] Princ Evžen Savojský vítězí nad Turky

Naše země za vlády Karla VI. Po reformních pokusech Josefa I. se vnitřní politika Karla VI. vrátila k centralistickým tendencím. Nadále upadala pozice královských měst a naše země silně nesly náklady na četné válečné výdaje. Pokračuje chudnutí nižší šlechty, vyšší šlechta podniká (manufaktury) a dále staví nákladné paláce (Clam-Gallasovský v Praze) i venkovská sídla (Černínové - Krásný Dvůr, Questenberkové – Jaroměřice nad Rokytnou). V duchovní oblasti se silně prosazuje kult svatého Jana Nepomuckého (svatořečen 1729), tvrdé prosazování katolicismu panovníkem u nás zosobňuje páter Antonín Koniáš, autor díla „Klíč kacířské bludy k rozeznání otevírající, k vykořenění zamykající“. [4] Socha svatého Jana Nepomuckého, Vizovice

[5] Clam-Gallasův palác v Praze na Starém Městě [6] Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou

Otázky a úkoly 1. Proč nebylo možné, aby císař Svaté říše římské z rodu Habsburků měl za manželku luteránku? 2. Často se setkáváme s tvrzením, že Karel VI. vydal pragmatickou sankci cíleně kvůli své dceři Marii Terezii, aby ji usnadnil nástup na trůn. Proč toto tvrzení nemůže být v této formulaci pravdivé? 3. Jak se jmenoval vojevůdce, jehož zásluhou tři Habsurkové (Leopold I., Josef I., Karel VI.) úspěšně válčili s Turky? 4. Popište atributy, podle kterých poznáte svatého Jana Nepomuckého:

Internetové zdroje (obrázky): [1] AUERBACH, Johann Gottfried. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 16.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Johann_Gottfried_Auerbach_004.jpg [2] SAIPPUAKAUPPIAS. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 16.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:060930_-_Siegel_crop.jpg [3] VAN SCHUPPEN, Jacob. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 16.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eugene_of_SavoyVS.jpg [4] LINNER, Radek. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 16.7.2013]. Dostupný pod licencí GNU na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Nepomucky_Vizovice_02.jpg [5] VITVIT. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 16.7.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Clam- Gallas%C5%AFv_pal%C3%A1c_n%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD.JPG [6] NOSTRIFIKATOR. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 16.7.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jaromerice_nR_castle3.jpg

Literatura: Čornej Petr, Čornejová Ivana, Parkan František: Dějepis pro gymnázia a střední školy. SPN, Praha 2001. ISBN 80-7235-152-4. Kol. autorů: Dějiny evropské civilizace, díl II. Paseka, Praha Litomyšl 1995. ISBN 80-7185-011-X. Kol. autorů: Dějiny zemí Koruny české. Paseka, Praha 1992. ISBN 80- 7185-005-5. Ledvinka, Václav, Mráz, Bohumír, Vlnas, Vít: Pražské paláce. Akropolis, Praha 1995. ISBN 80-85770-23-7. Vlček, Pavel: Encyklopedie českých zámků. Libri, Praha 1994. ISBN 80-901579-2-2. Vlnas, Vít: Princ Evžen Savojský. Paseka, Praha Litomyšl 2001. ISBN 80-7185-380-1 Národní Galerie v Praze. 2001. ISBN 80-7035-262-0.