Nelineární systémy Funkcí f(x(t),u(t)) je v každém okamžiku pohybu systému definován vektor rychlosti změny stavu dx(t)/dt určující okamžitý směr stavové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Dynamické systémy.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Ekvivalence silových soustav a statická rovnováha tělesa
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Mechanika tuhého tělesa
7. Mechanika tuhého tělesa
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
Jak si ulehčit představu o kmitání
Vazby a vazbové síly.
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Předmět: Počítačová grafika 1 (PGRF1) Přednáška č
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Šikmý vrh trajektorie:.
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
Jako se rychlost v průběhu kmitání mění
Mechanika tuhého tělesa
Digitální učební materiál
11. Přednáška – BBFY1+BIFY1 kmitání
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Funkce více proměnných.
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
Tato prezentace byla vytvořena
Síla.
polohový vektor, posunutí, rychlost
SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI
Diferenciální počet funkcí více proměnných
Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny
Vázané oscilátory.
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
KUŽELOSEČKY Tečna elipsy. KUŽELOSEČKY Tečna elipsy.
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Derivace –kmity a vlnění
PARABOLA Parabola je množina bodů v rovině, které mají od pevného bodu – ohniska F a pevné přímky d (F = d) stejné vzdálenosti. Přímka d se nazývá řídící.
Mechanika tuhého tělesa
Tuhé těleso, moment síly
Rychlost, rozdělení pohybů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
Linearizace dynamického systému
Rovnováha a rázy.
Rovnoměrný pohyb příklady
Kmitání.
HRW kap. 3, také doporučuji projít si dodatek E
VEKTORY.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Paul Adrien Maurice Dirac 3. Impulsní charakteristika
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
Polární soustava souřadnic
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
1 Lineární (vektorová) algebra
Funkce více proměnných.
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
Dynamické systémy Topologická klasifikace
Simulace dynamických systémů v Matlabu, Simulink
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Transkript prezentace:

Nelineární systémy Funkcí f(x(t),u(t)) je v každém okamžiku pohybu systému definován vektor rychlosti změny stavu dx(t)/dt určující okamžitý směr stavové trajektorie ve stavovém prostoru Rn V průmětu stavové trajektorie do roviny xi,xj je tečna tohoto průmětu v bodě x (pro současnou okamžitou hodnotu u) Singulární body stavové rovnice nedefinovaný směr, xS – singulární bod, rovnovážný stav, hromadný bod stavových trajektorií, u(t)= uS = konst,  reálná řešení rovnice xS – souřadnice možných rovnovážných stavů systému (může být i několik rovn. stavů)

Stabilita nelineárního systému Nelineární systém - možná existence více sing. bodů pro uS - sing. bod může měnit svou povahu v závislosti na velikosti působícího vstupu uS. Stabilita podle Ljapunova Za systém stabilní podle Ljapunova považujeme takový, který po počátečním konečném vychýlení z rovnovážného stavu xS splňujícím nerovnost se dále pohybuje tak, že pro libovolné t  0 odchylky jeho stavu od xS splňují podmínku Asymptotická stabilita Přísnější podmínka stability singulárního bodu, vyžadující zaujetí rovnovážného stavu v tomto bodě Posouzení asymptotické stability linearazací v pracovním bodě

Linearizace dynamického systému Pro malé výchylky vstupů a stavů lze pravou stranu rovnice systému nahradit jejím úplným diferenciálem: výchozím bodem “0” je nejčastěji rovnovážný stav x0=xS a u0=uS Jakobiho matice: Metrika stavového prostoru – vzdálenost x(t) od x0 def. pomocí normy stavového prostoru. Při použití Euklidovské normy, je vzdálenost stavu E a F:

Singulární body stavové rovnice Stabilní uzel Stabilní ohnisko Nestabilní uzel Nestabilní ohnisko

Příklad Singulární bod systému třetího řádu rovnovážný stav: uS=10 póly systému l1=-0.1221, l2,3=-0.33891.5272j jediná polopřímková trajektorie ve směru vlastního vektoru

Příklad Singulární bod systému třetího řádu

Příklad Systém n=3 Mezi stavovými veličinami neexistuje žádná další (statická, algebraická) závislost, přesto

Příklad Dva rovnovážné stavy nelineárního systému u(t)=uS=1

Příklad linearizace systému Van der Pole, rizika linearizace u(t) = us = konst. A=0.5

A=0.1