Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Pavel Čech Unverzita Hradec Králové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Advertisements

Využití cloudových služeb ve školství
Připojení k internetu.
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet2
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Office 2007 – klient Štěpán Bechynský Developer Evangelist Microsoft s.r.o.
Návrh architektury moderních informačních systémů
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
1IT T ŘI PILÍŘE WEBU Ing. Jiří Šilhán. T ŘI PILÍŘE WWW WWW využívá počítačovou architekturu Klient/server, uživatel musí mít nainstalován prohlížeč, který.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Webové mapové služby OGC v praxi Ing. Stanislav Holý RNDr. Štěpán Kafka Help service remote sensing, ISSS
Protokol TCP/IP a OSI model
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Relační databáze.
Internetové prohlížeče
Internet.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Informační systém pro řízení lidských zdrojů ve veřejné správě
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Kiosky a informační portál MPSV
Internet a cestovní ruch
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
Internetový prohlížeč
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
WWW – hypertextový informační systém
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Projekt Bezpečně online Mgr. Marie Svobodová. Hradec Králové, ISSS 2006 Sem prosím umístit úvodní stránku webu Dnes zahajujeme provoz …..
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Databázové modelování
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Import záznamů diplomových prací nové řešení Antonín Vaishar, SUAleph, 26. –
Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka Fakulta Mechatroniky Bc. Aleš Borovka ColdFusion – nový webový trend ?
Infrastruktura pro dotazování nad sémantickými daty Jiří Dokulil, Jakub Yaghob, Filip Zavoral Katedra softwarového inženýrství, MFF UK Praha
IDEA Web Systém 5.0 Pavel Bezstarosti IDEA spol. s r.o
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Sdílení dat nejen v prostředí Sémantického webu Roman Špánek Výjezdní seminář projektu SemWeb
PERSONALIZACE NA INTERNETU
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Adaptivní webové systémy v e-learningu Miroslav Bureš Odborná skupina Webing, katedra počítačů.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
Selekční jazyky Současné trendy Přednáška č. 5 ( ) Filozofická fakulta Masarykova Univerzity, Kabinet knihovnictví - Ústav české literatury a knihovnictví.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
A jeho praktická aplikace Štěpán Vacek Univerzita Hradec Králové Liberecké informatické fórum 2010.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Internetové prohlížeče
Moderní framework pro mapování
Dobývání znalostí z databází znalosti
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Transkript prezentace:

Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Pavel Čech Unverzita Hradec Králové

ISSS Cíl příspěvku Představit problematiku semantického webu jako nového trendu v oblasti webových aplikací a pokázat na možnosti využití v rámci cestovního ruch resp. e-Tourism

ISSS Osnova Internet v cestovním ruchu Semantický web Ontologie Architektura řešení Využití pro doporučování

ISSS Internet v cestovním ruchu Význam ICT, Internetu, World Wide Web pro CR je již podložen celou řadou studií 95% uživatelů webu používá Internet pro hledání informací souvisejících s cestováním (W3C) Problémy WWW v souvilosti s CR –Uživatelská přívětivost –Neflexibilní obsah Trendy v oblasti WWW –Personalizace a kustomizace –Intelligentní zpracování

ISSS Semantický web Jde o dodání jednoznačně definovaného významu datům a informacím na webu Umožňuje lepší počítačové zpracování a interoperabilitu různých aplikací Umožňuje vytvoření inteligentních e-Tourism aplikací s využitím: –Ontologií –Profilace uživatelů –Semistrukturovaných dotazovacích nástrojů

ISSS Ontologie „Datový“ model určité domény Slouží pro popis objektů, vztahů a omezení Reprezentuje význam konceptů v dané oblasti např. e-Tourism Dává možnost sdílení a výměny obsahu mezi aplikacemi Umožňují odvozování nových znalostí ze stávajících znalostí -> potenciál pro využití při doporučování turistických destinací, plánování cest, doplňkových služeb, apod.

ISSS Profilace uživatelů Explicitní – uživatel přímo vytváří svůj profil; pomocí dotazníku nebo hodnotící stupnice pro dané charakteristiky; vyžaduje určité režijní náklady na vlastní vytvoření Implicitní – systém se snaží odvodit profil na základě chování uživatele; (opakovanost) využití určité služby/zájezdu, čas prohlížení stránky, uložení stránky k oblíbeným položkám, atd.; vyžaduje přístup k těmto ukazatelům

ISSS Architektura řešení Server Ontologie Web a XML server Semantic web Middleware Klient - prohlížeč GUI Skriptovací engine XML Data HTTP požadavek Zdroj: [1]

ISSS Využití Doporučování služeb nebo obsahu Přístupy: –„Content based filtering“ – filtrování podle obsahu; jsou doporučeny ty dokumenty, které odpovídají jeho preferencím –„Collaborative based filtering“ – filtrování podle ostatních uživatelů; jsou doporučeny dokumenty, které hodnotili uživatelé s podobnými preferencemi

ISSS Současné ontologie a aplikace Ontologie –OTA Specification –MONDECA –TAGA Ontology –Harmonize Ontology Aplikace –On Tour –Talea –Dynamic Packaging System

ISSS Závěr Koncepce sémantického webu umožňuje vytvoření inteligentních e-Tourism aplikací s využitím ontologií Pomocí ontologií je možné odvozování nových znalostí ze stávajících znalostí, což dává potenciál pro využití při doporučování turistických destinací, plánování cest, apod.

ISSS Děkuji za pozornost

ISSS Zdroje 1. Sharda, N., et al. An Ontology Based Framework For Developing Intelligent Visual Travel Recommender Systems, Project report 2. Zelenka, J.: Cestovní ruch.Informační a komunikační technologie, Gaudeamus, Zhou, Q., DeSantis, R.: Usability Issues in City Tourism Website Design: A Content Analysis, 2005 IEEE International Professional Communication Conference Proceedings