Petra Wendelová Jim Wheeler Libor Cupal David Koudela

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Ing. Lenka Štibrányiová
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
Veřejné zakázky Antonín Polický. Úvod • Máme dvě možnosti, jak systém veřejných zakázek (VZ) koncipovat: 1.Jako systém proti „gaunerům“ 2.Jako systém.
Poptávka po penězích.
Metodika projektového investování - Případová studie Petra Wendelová Jim Wheeler Libor Cupal David Koudela 2. a Tato zakázka je financována Evropskou.
Hodnotový management Teorie rozhodování
Ekonomické hodnocení Energetický audit budov Michal Kabrhel.
1 Realita není černobílá aneb řešení šitá na míru 19. září, Praha Michal Tesař, NEWTON Management, a.s.
Klasifikace investic v podniku
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Didaktické prostředky
7. Hodnocení investic.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Případová studie – práce ve skupinách Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Uherské Hradiště 2009.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Ekonomika investic.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Investiční činnost.
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
Nauka o podniku Investice.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Analýza návratnosti investic/akvizic
Pricing pomocí modelu finančních toků Marcela Vítková Kamil Žák Seminář z aktuárských věd 9. prosince 2005.
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Výnosový způsob oceňování majetku
Průměrné vážené náklady kapitálu
Řízení a hodnocení banky
Cíl přednášky Seznámit se
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Finanční výkazy obchodních společností
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Současná hodnota obligací a akcií.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MS2014+ Modul CBA Ekonomika projektu
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
KEM / PEPL2 Modelování hodnoty podniku Jan Cedl 2015.
Téma 13: Finanční plánování
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
1 Projekty vytvářející příjmy.  Projekty zakládající veřejnou podporu  Projekty nezakládající veřejnou podporu = projekty vytvářející příjmy = projekty.
1 Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů.
Základy firemních financí
Didaktické prostředky
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Podniková ekonomika.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 17. 3
Příklad (investiční projekt)
Vyplnění CBA analýzy v modulu CBA
Vyhodnocení stavební zakázky
Transkript prezentace:

Metodika hodnocení kvantitativních aspektů hodnoty za peníze v projektech PPP Petra Wendelová Jim Wheeler Libor Cupal David Koudela Tato zakázka je financována Evropskou komisí 3. a 10.9.2008 Zavádění systému partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem v ČR, CZ05.02.04.02.0002, VZ60004428

Stanovení diskontní sazby Program prezentace Úvod do problematiky Finanční modelování Stanovení diskontní sazby Praktické problémy

Stanovení diskontní sazby Program prezentace Úvod do problematiky Finanční modelování Stanovení diskontní sazby Praktické problémy

Možnost volby veřejného zadavatele Veřejný zadavatel má obecně možnost volby při zajištění služby Tradiční forma sérií veřejných zakázek PPP projekt charakteristické specifikací výstupů projektu charakteristické specifikací vstupů projektu

Situace pouze jedné možnost volby veřejného zadavatele Pouze veřejnou zakázkou Pouze formou PPP Investiční náklady < 250 mil. Kč (vysoké transakční náklady) Nutnost urychlení přípravy tendru Strategické a bezpečnostní důvody Nenaplnění dalších typových znaků PPP Agresivní časový harmonogram výstavby Dočasný nedostatek zdrojů

Rozhodnutí, pokud jsou obě formy realizace možné Předpokladem dalšího postupu je ověření ekonomického ospravedlnění investiční příležitosti Kvalitativní a kvantitativní pohled pro porovnání dvou forem realizace Finanční dostupnost projektu a porovnání profilů plateb zadavatele Fiskální vykazování a účtování

Proč děláme finanční model? Hodnota za peníze Finanční dostupnost

Co je to finanční model?

Kdo vytváří finanční model? Zajištění finančního modelu je na odpovědnosti zadavatele. V současné době je běžnou praxí, že odborný poradce pomáhá zadavateli s vytvořením finančního modelu.

Výstup modelů NPV PSC NPV PPP Hodnota za peníze Nedostupné Limit finanční dostupnosti Dostupné NPV PSC NPV PPP

Srovnání profilů peněžních toků zadavatele Náklady zadavatele Náklady zadavatele roky roky Tradiční veřejná zakázka PPP

Vyjádření hodnot ve finančním modelu Nominální – včetně inflace Reálné – bez inflace Čistá současná hodnota: 1000 1000 1000 1000 4000 3485 750 825 910 1000

Modely a jejich výstupy PPP Model PSC NPV PSC NPV PPP NPV PSC

Struktura NPV PSC a NPV PPP Rizika převoditelná Rizika zadržená Rizika zadržená NPV hrubého PSC NPV hrubého PPP NPV PSC NPV PPP

Stanovení diskontní sazby Program prezentace Úvod do problematiky Finanční modelování Stanovení diskontní sazby Praktické problémy

Stanovení diskontní sazby Program prezentace Úvod do problematiky Finanční modelování Stanovení diskontní sazby Praktické problémy

Model hrubého PSC Rizika převoditelná Rizika zadržená Rizika zadržená NPV hrubého PSC NPV hrubého PPP NPV PSC NPV PPP

Model hrubého PSC Rizika převoditelná Rizika zadržená Rizika zadržená NPV hrubého PSC NPV hrubého PPP NPV PSC NPV PPP

Technická definice projektu Specifikace vstupů projektu Specifikace výstupů projektu

Předpoklady modelu PSC

Zpracování předpokladů Sestavení finančních výkazů pro každý rok projektu. Indexování na inflaci. Diskontování výsledných hodnot.

Výstup modelu hrubého PSC Provozní náklady Finanční náklady Investiční náklady NPV hrubého PSC

Proces výpočtu Text roky Náklady zadavatele NPV

Generování příjmů Příjmy mohou mít povahu plateb vybíraných od konečných uživatelů (mýtné…) či výnosů z vedlejších komerčních aktivit. Řada projektů nepřináší příjem.

Model hrubého PPP Rizika převoditelná Rizika zadržená Rizika zadržená NPV hrubého PSC NPV hrubého PPP NPV PSC NPV PPP

Model hrubého PPP Rizika převoditelná Rizika zadržená Rizika zadržená NPV hrubého PSC NPV hrubého PPP NPV PSC NPV PPP

Hlavní aktéři a jejich požadavky Mám potřebné rozpočtové zdroje? Mám si půjčit a splácet? Jsem schopen zajistit maximální efektivitu projektu? Je to pro mě finančně zajímavé? Dosahuji požadované výnosnosti vlastního kapitálu? Je veřejný partner spolehlivý? Jsou partneři spolehliví? Jsou splátky zajištěny? Je model dostatečně robustní?

Mechanismus výpočtu platby za dostupnost Model PPP Zadavatel Soukromý partner Platba za -123 dostupnost Platba za +123 dostupnost Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Kaskáda peněžních toků NPV hrubého PSC Dividendy

Obecný přístup k modelu PPP Model PPP vychází ze stejné výstupní specifikace jako model PSC. Model PPP by měl do maximální možné míry být založen na stejných předpokladech jako model PSC. Vlastní sestavení modelu PPP je založeno na stejných principech jako model PSC.

Co tedy již máme? Rizika převoditelná Rizika zadržená Rizika zadržená NPV hrubého PSC NPV hrubého PPP NPV PSC NPV PPP

A co nám zbývá… Analýza rizik Rizika převoditelná Rizika zadržená Rizika zadržená NPV hrubého PSC NPV hrubého PPP NPV PSC NPV PPP

Proč oceňujeme rizika? Rizika jsou nedílnou součástí každého projektu. Pro věrné zachycení skutečnosti je proto potřeba s riziky počítat.

Co je to riziko ?

Tradiční přístup k rizikům Investiční náklady Provozní náklady Délka výstavby

Přístup k rizikům v PPP ALOKACE Z

Kategorie rizik Projektová Právní Zvýšení nákladů Finanční Legislativní Transparentnosti Dobrá praxe Zvýšení nákladů Posun výdajů v čase Posun příjmů v čase

Klíčové otázky O kolik? Jaká rizika?

Proces zpracování rizik Analýza rizik Alokace rizik Převoditelná rizika Zadržená rizika

Proces zpracování rizik Analýza rizik Alokace rizik Převoditelná rizika Zadržená rizika

Nadměrný sklon k optimismu Analýza rizik - metody Nadměrný sklon k optimismu Jednoduchá metoda Pokročilá metoda

Nadměrný sklon k optimismu Analýza rizik - metody Nadměrný sklon k optimismu Jednoduchá metoda Pokročilá metoda

Nadměrný sklon k optimismu Tendence veřejného zadavatele systematicky přeceňovat příjmy a podceňovat výdaje Empirické hodnoty z již realizovaných projektů v relativním vyjádření Rychlost Jednoduchost Omezená použitelnost Nutno přizpůsobit pro ČR

Nadměrný sklon k optimismu Analýza rizik - metody Nadměrný sklon k optimismu Jednoduchá metoda Pokročilá metoda

Nadměrný sklon k optimismu Analýza rizik - metody Nadměrný sklon k optimismu Jednoduchá metoda Pokročilá metoda

Jednoduchá metoda – princip a postup Identifikace rizik Stanovení scénářů pro identifikovaná rizika Určení průměrné hodnoty rizika

Jednoduchá metoda – identifikace rizik Seznam všech identifikovaných rizik Workshop s experty, zadavatelem, poradci,…

Jednoduchá metoda – příklad

Jednoduchá metoda – pozitiva a negativa Snaha o ocenění veškerých rizik Srozumitelná Jednoduché modelování Přiměřeně složitá k ocenění Náročnější na vstupní data Získání pouze průměrných hodnot oceněných rizik

Nadměrný sklon k optimismu Analýza rizik - metody Nadměrný sklon k optimismu Jednoduchá metoda Pokročilá metoda

Nadměrný sklon k optimismu Analýza rizik - metody Nadměrný sklon k optimismu Jednoduchá metoda Pokročilá metoda

Pokročilá metoda – princip a postup Identifikace rizik Statistická analýza Simulace Monte Carlo

Pokročilá metoda – pozitiva a negativa Požaduje velké množství dat Časově a finančně náročná Vhodná jen pro velké projekty Komplexní ocenění rizik Získání mnoha informací

Proces zpracování rizik Analýza rizik Alokace rizik Zadržená rizika Převoditelná rizika

Proces zpracování rizik Analýza rizik Alokace rizik Zadržená rizika Převoditelná rizika

Z Alokace rizik Zadržená Převoditelná rizika rizika VfM Optimální alokace Zadržená rizika Převoditelná rizika Převedená rizika

Zahrnutí rizik do modelů… A je hotovo  NPV převoditelných rizik NPV zadržených rizik NPV zadržených rizik NPV hrubého PSC NPV hrubého PPP NPV PSC NPV PPP

Stanovení diskontní sazby Program prezentace Úvod do problematiky Finanční modelování Stanovení diskontní sazby Praktické problémy

Stanovení diskontní sazby Program prezentace Úvod do problematiky Finanční modelování Stanovení diskontní sazby Praktické problémy

Diskontní sazba - nástroj Faktor času Diskontní sazba Faktor rizika

Diskontní sazba - aplikace Výpočet čisté současné hodnoty CFi peněžní tok v roce i i i-tý rok projektu d zvolená diskontní sazba T délka projektu

Diskontní sazba - příklad Inflace 2 % 1061 1040 1020 Nominální peněžní tok 1000 4122 Diskontovaný peněžní tok 3832 917 944 1000 971 Diskontní sazba 5 %

Nominální a reálná diskontní sazba Reálné vyjádření dr Fisherova rovnice Diskontní sazba Nominální vyjádření dn s inflací i

Stanovení diskontní sazby pro zadavatele Klíčové otázky: Použití rozdílné nebo shodné diskontní sazby pro oba způsoby pořízení služby? Zahrnutí vlivu rizik do diskontní sazby? Jak stanovit bezrizikovou výnosovou míru?

Stanovení diskontní sazby pro zadavatele Klíčové otázky: Použití rozdílné nebo shodné diskontní sazby pro oba způsoby pořízení služby? Zahrnutí vlivu rizik do diskontní sazby? Jak stanovit bezrizikovou výnosovou míru?

Rozdílná nebo shodná diskontní sazba? = + Diskontní sazba Bezriziková výnosová míra Prémie za riziko Veřejná zakázka PPP Stejná měna Stejný projekt Stejná bezriziková výnosová míra Odlišná rizika Rozdíl v prémii za riziko

Stanovení diskontní sazby pro zadavatele Klíčové otázky: Použití rozdílné nebo shodné diskontní sazby pro oba způsoby pořízení služby? Zahrnutí vlivu rizik do diskontní sazby? Jak stanovit bezrizikovou výnosovou míru?

Možnosti zahrnutí rizik Prémie za riziko do diskontní sazby Položky peněžního toku

Problémy – prémie za riziko (1) Přímé použití stavebnicové metody Více subjektivní Nižší spolehlivost výsledku finančního modelu Citlivost modelu na diskontní sazbu

Problémy – prémie za riziko (2) Rizika jako položky peněžního toku se převedou na prémii za riziko Výpočtově náročnější Nižší transparentnost modelu Krok navíc

Problémy – oba přístupy Časový profil rizik Diskontní sazba pro každý rok projektu Alokace rizik Dvě diskontní sazby pro každý rok projektu

Prémie za riziko - závěr = + Nezahrnovat do diskontní sazby, ale do peněžních toků. Diskontní sazba Bezriziková výnosová míra Prémie za riziko

Rizika a diskontní sazba v projektech PPP Model PSC Rizika a diskontní sazba v projektech PPP Zadavatel: Diskontní sazba = bezriziková výnosová míra Rizika převoditelná Položky peněžních toků Rizika zadržená

Rizika a diskontní sazba v projektech PPP Model PPP Rizika a diskontní sazba v projektech PPP Zadavatel Soukromý partner Diskontní sazba = bezriziková výnosová míra Rizika zadržená Rizika převoditelná Diskontní sazba = Bezriziková výnosová míra + prémie za riziko Položky peněžních toků Vyšší náklady na financování Vyšší ceny od subdodavatelů

Stanovení diskontní sazby pro zadavatele Klíčové otázky: Použití rozdílné nebo shodné diskontní sazby pro oba způsoby pořízení služby? Zahrnutí vlivu rizik do diskontní sazby? Jak stanovit bezrizikovou výnosovou míru?

Stanovení bezrizikové diskontní sazby Referenční aktivum s nulovým rizikem Dluhopisy vlády ČR Dluhopisy Volba délky do splatnosti dle obvyklé délky projektů Předpoklad denominace ve shodné měně Průměrný výnos do splatnosti

Bezriziková výnosová míra = průměrný výnos Grafické znázornění průběhu vývoje hodnot výnosů dluhopisu, ze kterých byl spočítán výsledný průměr

Doporučená diskontní sazba Roční nominální diskontní sazba veřejného zadavatele pro rok 2008 a 2009 5.00 %

Stanovení diskontní sazby Program prezentace Úvod do problematiky Finanční modelování Stanovení diskontní sazby Praktické problémy

Stanovení diskontní sazby Program prezentace Úvod do problematiky Finanční modelování Stanovení diskontní sazby Praktické problémy

Praktické problémy Data pro kvantitativní analýzu projektu Poskytnout informace / finanční model zájemcům ze soukromého sektoru?