Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška 9.5.2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Integrovaný záchranný systém
Sociální služby SOZ.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Finanční možností svépomocných skupin
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
DOBROVOLNICTVÍ „Je jedním z nejkrásnějších zadostiučinění tohoto života, že žádný člověk nemůže upřímně pomoci druhému, aniž by nepomohl i sám sobě.“ Ralph.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a jeho vztah k dobrovolnické službě.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Zapojení pacientů a veřejnosti MUDr. Tomáš Kuhn Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP v Olomouci.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské.
Historie vzniku  celostátní všeoborové konference NNO, vznik Stálé komise konference NNO  celostátní všeoborová konference NNO,
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
LUŽÁNKY – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Evropská dobrovolná služba (European Voluntary Service)
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Finanční zdroje pro NNO Společenská odpovědnost firem Přednáška
Meath Local Sports Partnership - Committed to the development of sport in Meath Místní sportovní partnerství Meath.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
FSS MU 2. dubna 2012 Neziskový sektor v České republice a partnerství.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Subjekty a objekty veřejných politik
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Ing. Stanislava Správková
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Spolupráce, vzájemná očekávání, ovlivňování legislativního prostředí
Co je program Mládež v akci?
ORP a NNO Petr Holý.
NNO partner pro rozvoj kraje
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška

Vztahy státu a NNO Kooperativní, tj. partnerské Založené na interdependence theory Průběžná x odložená spolupráce Konfliktní

3 modely partnerství: Německý korporativní model (Německo) Americký model „zájmových skupin“(USA) Model střední cesty (VB, ČR) Rada vlády pro nestátní neziskové organizace Hlavní oblasti státní dotační politiky vůči NNO Rozbor financování NNO z různých úrovní veřejných rozpočtů

Partnerství NNO a krajů Pověřená osoba nebo výbor na kraji Zástupci NNO ve výborech zastupitelstva nebo komisích rady Účast NNO na strategickém řízení Jednání s příslušnými odbory na KrÚ Osobní spoluúčast představitelů krajské samosprávy na akcích NNO Podání návrhu radě, vyplývající ze zákona

6 problémových okruhů partnerství na úrovni krajů Krátká existence krajů Nejasně vymezená pravidla poskytování, získávání a výměny informací Nedostatečně organizovaný demokratický vliv NNO na krajskou samosprávu Tlak na NNO, aby se přizpůsobily vnitřnímu chodu kraj.samosprávy Nejasná akreditační a dotační pravidla, vč. měřítek kvality poskytovaných služeb Konkurence NNO a PO, OS

Řešení (?) Jednotné principy informování veřejnosti o činnosti VS Vznik sítě informačních center NNO Koordinátor pro spolupráci s NNO na KrÚ Členství NNO ve vybraných odborných pracovních skupinách kraje

Modely struktur NNO 1.Regionální partnerství bez vnitřní struktury 2.Nestrukturovaný neziskový sektor při stávající struktuře veřejné správy 3.Nestrukturovaný neziskový sektor s jednotnou informační centrálou 4.Volná koalice neziskových organizací či komunitní koalice 5.Mandatorní koalice 6.Grémium neziskových organizací

Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.

Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční ohodnocení Dobrovolnická činnost – aktivity spojené s organizací dobrovolnictví Dobrovolnická služba – výkon dobrovolné práce na základě smluvního vztahu (krátkodobá a dlouhodobá – delší než 3 měsíce)

Dále vymezuje vztahy mezi: Vysílající organizací – chrání dobrovolníka vůči organizaci přijímající (platí za dobrovolníka pojistné plnění) Dobrovolníkem (povinnost přihlásit se k účasti na důchodovém pojištění) Přijímající organizací – využívá dobrovolnickou službu (nemůže dobrovolníka vykořisťovat, ohrožovat ho na životě apod.) Všem těmto aktérům přináší povinnost vstoupit do vzájemných vtahů.

Vysílající organizace Občanské sdružení Obecně prospěšná společnost Církev nebo církevní právnická osoba Tato NNO dostává od MV akreditaci na 3 roky, může být obnovena.

Oblasti, kde je možné dobr. sl. vykonávat: Pomoc nezaměstnaným, sociálně slabým, zdravotně postiženým, seniorům, příslušníkům menšin, imigrantům, drogově závislým osobám, obětem domácího násilí, mládeži a dětem ve volném čase, pomoc při katastrofách, v oblasti ŽP, při uchování kulturního dědictví,v postpenitenciární péči. A to v ČR i v zahraničí.

Metody vyjádření dobrovolné práce

1.Output-related method Ocenění hodnoty poskytnutých služeb a odečtení jejich nákladů na vstup Náklady na vstup = náklady na nábor a školení + vybavení a zařízení+ materiální náklady

2. Input–related method Vyjádření hodnoty času potřebného na práci The American Institute for Certified Public Accountants se rozlišují 3 způsoby ocenění hodnoty času:

2a. Global Substitute Method Náklady na pronájem placené síly k provedení práce

2b. Specialized Substitute Method Průměrný plat specialisty na provedení neplacené práce

2c. Cost Opportunity Method Tržní mzda, o kterou dobrovolník přichází výkonem neplacené práce

MPSV Kvalifikovaná práce - Průměrná mzda nebo 6.platová třída Nekvalifikovaná práce – minimální mzdové tarify v katalogu, vydávaném MPSV Problém – hodinová mzda x měsíční tarif

Metoda VIVA the Volunteer Investment and Value Audit = vstupy do dobrovolnických programů/ výstupy (hodnota času)