1 Role finančních frikcí v MP rozhodování Jiří Polanský, Jaromír Tonner Tato prezentace nezachycuje oficiální stanoviska ČNB.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
Advertisements

Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
VLIV NEKOOPERATIVNÍHO OLIGOPOLU BANKOVNÍHO SEKTORU NA JEHO PROCYKLIKALITU David Tisoň.
Determinanty zahraničních investic na firemní úrovni v ČR Peter Tóth ČNB a CERGE-EI.
Krize … A co potom? Autor: Ing. Pavel Voříšek ČS, a.s.
Dopady předlužení občanů na hospodářství
Demografická prognóza
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Bankovní služby pro malé a střední podniky Autor:Ladislav Mach Vedoucí práce:Ing. Olga Šeflová Oponent práce: Eva Faměrová.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
1 Disparity reálného kurzu a jejich měření Martin Cincibuch and Jiří Podpiera, ČNB, odbor Vnějších ekonomických vztahů.
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Kapitálové trhy Finanční systém Finanční investování
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Zadání případové studie
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
Řízení finančních rizik
BEST PRACTICES IN TREASURY CORPORATE FUNDING COUNTERPARTY RISK MANAGEMENT WORKING CAPITAL MANAGEMENT.
Ekonomické modelování Reálné opce Reálnou opci lze interpretovat jako flexibilitu investičního projektu. –Opce zahájení/rozšíření projektu –Opce ukončení/útlumu.
Proč studovat makroekonomii?
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Zdeněk Tomeš Katedra ekonomie Kancelář č. 612 Konzultační hodiny: pondělí:
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Tržní ocenění a zajišťování úvěru
Řízení finančních rizik Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Tomáš Paleta Katedra ekonomie
Cíl přednášky Seznámit se
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Nominální a reálná úroková sazba
Finanční výkazy obchodních společností
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Petráčková Jozová Cézová
Soudobé trendy a perspektivy kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v České republice 2008 Jan Svoboda.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Měnový kurz.
Faktory ovlivňující využívání ložisek. Faktory – rizika, vnitřní faktory interní (geologická rizika) externí (technologická, ekonomická, strategická,
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Úrokový swap 12. října Co je úrokový swap Druh finančního derivátu. Slouží k zajištění pohyblivé úrokové sazby úvěrů. Dochází ke změně pohyblivé.
NOVÝ INSOLVENČNÍ ZÁKON „Nový insolvenční zákon z pohledu věřitelů i dlužníků“ Hotel Corinthia Towers Mojmír Hampl, Česká národní banka Makropohled.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza bankovních produktů v ČR Autor bakalářské práce: Marie.
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Vnější a vnitřní kontrola
Nové obchodní modely Sdílená ekonomika a možnosti její regulace
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Svět nanovláken.
Příklad (investiční projekt)
Ekonomika malých a středních podniků
Cílování inflace jako cesta k cenové stabilitě
Organizace.
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

1 Role finančních frikcí v MP rozhodování Jiří Polanský, Jaromír Tonner Tato prezentace nezachycuje oficiální stanoviska ČNB.

2 -Důsledky finanční krize pro ekonomické modelování. -Proč je důležité modelovat finanční frikce? -Neexistence základního modelu. -Předpoklady modelů s finančními frikcemi. -Hlavní přístupy k zachycení finančních frikcí: -Finanční akcelerátor (máme první výsledky, viz dále). -Zajištění úvěrů. -Bankovní sektor (model se zatím konstruuje). -Model s trhem nemovitostí (model se zatím konstruuje). -Závěr.

3 Model 1 - schéma

4 Model 1 – predikce ex post

5 Model 1 – predikce PRIBORu

6 Model 2 - schéma

7 Model 2 – charakteristické rysy Satelitní model Pro MP simulace a analýzy Aktuální verze není vyvíjena pro potřeby fin. stability nebo makroprudenční analýzy (neobsahuje možnost bankrotu bank). Hlavní trend-cyklické charakteristiky českých stylizovaných dat. Finanční sektor Dluhové vztahy mezi reálným sektorem (podnikateli) a bankou. Riziko kontraktu nesou obě strany (modifikovaný finanční akcelerátor). Šoky z finančního sektoru (rizikovost, bubliny cen aktiv, klientské sazby).

8 Model 2 - využití Porovnání s modelem bez finančního sektoru Identifikace fundamentálního vývoje ekonomických veličin (filtrace) a prognózy jsou podobné. Lepší vysvětlení pozorovaného vývoje investic. Vysvětlení cyklů v investicích přes šoky do rizikovosti a šoky do cen aktiv (více endogenní příběh oproti exogenním šokům do investičně- specifické technologie). Není součástí g3 Složitější struktura modelu (c.d.f., p.d.f.). Filtrace je více „v souladu“ s volatilními daty investic (outliers). Velká většina vlastností modelu podobná.

9 Model 2 – vyšší rizikovost

10 Model 2 - prognóza

11 Model 2 – šoková dekompozice

12 Model 2 – aktuální vývoj Soustředění se na ceny aktiv Využití modelu jako jedné ze satelitních složek FPASu. Soulad modelových predikcí a pozorovaným vývojem cen aktiv. Jedna z verzí modelu pro ceny nemovitostí. Rozšíření modelu o monopolistický bankovní sektor. Úprava modelu o mechanizmus, který by zachytil dopad finančních šoků do spotřebního chování domácností (DIU atd.).

13 Děkujeme za pozornost.