Elixír do škol, rok druhý

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Dvořáková, ZŠ a MŠ Červený vrch, Praha 6
Advertisements

Elixír do škol – aneb Heuréka na třetí a ještě mnohem víc
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
Projekt Volunteering. Projekt Volunteering byl založen 14. září 2009 Asociací pro podporu vzdělání jako projekt Univerzitního centra Na Baště, Na Baště.
Zdarma pro Vás aneb nabídka MFF UK, ČEZu a Eduforu školám
Centrum primární prevence Semiramis o.s. Ptácká 162, Mladá Boleslav Náplň práce lektorů Programů DPP.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
NADACE DEPOSITUM BONUM PŘEDSTAVENÍ ÚSPĚCH PRO KAŽDÉHO ŽÁKA,
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Odborné praxe na ÚISK Informační schůzka. Program setkání  Základní informace o praxích na ÚISK v roce 2013  Důležité termíny  Postup při výběru vhodné.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
CZ / /0012 Zavedení nových technologií a postupů do praxe Milan Havel ČVUT, SZZPLS Milan Havel, tel
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Z regionálních workshopů… Petr Konečný Praha, Celostátní konference.
10. krajské setkání metodiků Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/
Elixír do škol Irena Dvořáková, Leoš Dvořák KDF MFF UK Praha.
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
ROLE ÚJOP UK VE VZDĚLÁVÁNÍ ZAHRANIČNÍCH VYUČUJÍCÍCH ČEŠTINY Dana Hůlková Nývltová ÚJOP UK.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Představení projektu Ing. Martin Pokorný a řešitelský tým VŠB-TU Ostrava.
Trocha historie na úvod začalo to v 90. letech zálibou několika nadšenců pro hlavolamy, kvízy a matematické hádanky 2004 vznik Muzea zábavného poznávání.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Jan Lontschar, Iva Tesařová Diskusní.
Nízkonákladový mezinárodní projekt spolupráce Projekty pro podporu venkovské identity přinášejí novou kvalitu života do venkovských oblastí.
1)O projektu Můj dům, moje město Organizátoři Organizátoři Obsah projektu, aktivity Obsah projektu, aktivity Časový harmonogram Časový harmonogram Výstupy.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Antonín Krejčí Zvyšování konkurenceschopnosti firem pomocí metod průmyslového inženýrství a inovace s podporou e-learningu Číslo projektu: CZ.1.07/3.2.05/
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
Šachy do škol 2016/17.
Příjemce podpory: TRIALOG
„Okna technickým oborům dokořán“
Sdílené radosti a strasti škol ze správního obvodu ORP Český Brod
Z historie komise pro historii matematiky a fyziky na MFF UK
Plánování prvních kroků
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Mezioborová síť spolupráce pro policy development v oblasti udržitelného rozvoje Evaluace projektu Martin Zahradník.
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Mgr. Dominika Pudilová manažerka projektu
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Podpora technického vzdělávání v Kraji Vysočina
Š A B L O N Y II.
Centrum kolegiální podpory CKP
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Informace o projektu IKAP
Kariérové poradenství a podnikavost
Vzorový projekt pro gymnázia
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Elixír do škol, rok druhý Irena Dvořáková, Leoš Dvořák KDF MFF UK Praha

O původu Elixíru: v první řadě jde o peníze … Kde se vzaly: od nás, kdo jsme si nevyzvedli vklady na vkladních knížkách na doručitele v ČS (zanikly 31. 12. 2002, 10 let na vyzvednutí vkladů) Lhůta doběhla – co s nevyzvednutými penězi? … založili Nadaci!

O původu Elixíru: Založena 14. 8. 2012 Vklad 1,45 miliardy Kč (Pozor, financování aktivit nikoli z vkladu, ale z výnosů!) http://www.nadacedb.cz/ … zaměřena na podporu vzdělávání !!! … Nadace byla tedy zřízena za účelem podpory české společnosti v oblasti vědy, výzkumu, vývoje a vzdělání. Nadace podporuje obory přírodovědné a technické, které přinášejí dlouhodobý prospěch celé společnosti a posilují její konkurenceschopnost v globálním prostředí.

Nadace Depositum Bonum: co podporuje Projekty: Elixír do škol H-mat Eurorébus + další: Heuréka (prostřednictvím MFF) Akce FPS JČMF (Veletrh nápadů…)

Elixír do škol – části Regionální centra Tandemy Heuréka (myšlenkový, metodický a lidský základ)

Části Elixíru: Heuréka … no comment … 10 víkendových seminářů/2 roky pro nové účastníky („učitelská školka“, nyní už sedmý běh) regionální semináře; semináře pro „starší a pokročilé“ konference Dílny Heuréky s mezinárodní účastí (od r.2002) Výhled: druhá „školka“ pro učitele fyziky od 2015/2016

Části Elixíru: Tandemy Spolupráce při výuce fyziky na ZŠ: učitel fyziky + student nebo doktorand „Tandemy 1.0“ (pilotně 2013/2014, 9 tandemů, některé pokračují, studenti/doktorandi fyziky ev. tech.oborů, Praha, Brno, Olomouc, Ostrava) „Tandemy 2.0“ (2014/2015, 9 tandemů, studenti učitelství fyziky MFF, Praha a okolí)

Tandemy – jak vznikaly a fungovaly výběr uchazečů (jaro 2013) „instituty“ (3-4 denní setkání, 3x za rok) podpora formou mentoringu evaluace Pozadí (příprava, lidi…): mnoho přípravných schůzek… slaďování týmu (fyzikáři x „humanisti“) co fungovalo na institutech: slaďování učitele a tandemisty modelové hodiny

Výsledky prvního roku - pro žáky (získané pomocí evaluačního dotazníku od všech žáků, z rozhovorů s náhodně vybranými žáky, ze zpětné vazby) děti hodnotily tandemovou výuku jako velmi dobrou nebo vynikající (dohromady 69%) rok tandemové výuky udělal fyziku o mnoho zábavnější a srozumitelnější děti oceňovaly, že se toho více naučily 79% dětí by chtělo, aby tandemová výuka pokračovala i příští rok

Výsledky prvního roku - pro učitele výrazná individualizace výuky rapidní nárůst počtu pokusů možnost věnovat více pozornosti samotným dětem větší uvolněnost a snížení stresu a tlaku – člověk na to není sám. příklad spolupráce dvou lidí (pro žáky)

Tandemy – rok druhý Tandemy 2.0 (na MFF UK, i jeden matematický tandem) (necelé) dva semestry, jeden den v týdnu, na ZŠ nebo nižším gymnáziu Studenti oceňují možnost dlouhodobé praxe na škole Studenti jsou schopni plnohodnotně suplovat (ale bohužel není vyřešeno jejich právní postavení) Velmi záleží na tom, aby si student s učitelem „sedli“ Reflektivní seminář – důležitý doplněk praxe pro studenty Čaje o šesté – setkávání učitelů (4x za rok)

Tandemy – výhled Podpora matematických tandemů na PedF UK (připravuje se) Tandemy 1.0 budou ukončeny (dobrý, fungující model, Elixír ho ověřil, ale nemá na dlouhodobé financování) Na MFF v učitelství fyziky: bude standardní průběžná praxe v prvním semestru NMgr. studia – již mimo Elixír (tedy bez finanční podpory), možno využít získané zkušenosti (po dohodě zúčastněných lze použít prvky tandemové výuky)

Regionální centra – jak vznikala V této posluchárně… (sobota 27. 4. 2013, 17 učitelů; pracovní název „klubíčka“; mnoho otázek a nejasností…) Názory, závěry (vybrané): potřeba odborné garance minimální byrokracie… nápad: půjčovat pomůcky (+některé nereálné nápady) 10 lidí na setkání (někde i méně) by byl úspěch Závěr: šli do toho…

Regionální centra – vývoj Začalo 15 center (září 2013) od ledna 2014: 18 center, od září 2014: 21 center

Regionální centra – kde začínala   Jméno Příjmení Město 1 Daniel Vybíral Frýdek- Místek 2 Martin Jacko Hradec Králové Lenka Takáčová 3 Jan Dirlbeck Cheb 4 Milada Marková Letohrad 5 Pavel Jirman Turnov 6 Jiří Krásný Kroměříž 7 David Michálek Nymburk 8 Kvapil Olomouc Václav Pazdera 9 Katka Lipertová Plzeň 10 Miroslav Jílek Polička 11 Stanislav Gottwald Praha 12 Jaroslav Reichl 13 Rita Chalupníková Chrudim 14 Hana Kunzová Třeboň Krynický 15 Piskač Brno Od ledna 2014 začala pracovat nová centra v Teplicích, Liberci a Kralupech, od září 2014 ještě v Příbrami, Humpolci a Jihlavě.

Odkud jezdí učitelé do center (stav z poloviny prvního roku fungování)

Regionální centra - setkávání Setkání 1x měsíčně Vše zdarma, neformální, nepovinné. Žádné uspávající přednášky, žádné papírování. Základní myšlenky Podpora sdílení dobré praxe Nové nápady, rady a náměty na pokusy Lidsky podané informace o novinkách ve fyzice Možnost půjčit si pomůcky a metodické příručky

Regionální centra - pomůcky USB mikroskop Multimetry (8 kusů) Páječky Sondy Vernier Bodový teploměr Dual-Range Force Sensor – siloměr Gas Pressure Sensor – čidlo tlaku plynu Go!Temp – USB čidlo pro měření teploty Current Probe – ampérmetr Voltmetr TI Light Probe – jednoduchá světelná sonda Parní stroj (model ) Souprava pro elektromagnetismus

Zkušenosti z center Podařilo se vytvořit platformu podporující velké množství učitelů (každý měsíc se schází zhruba 200 učitelů, celkem se setkání za první rok zúčastnilo 411 učitelů) Vznikla komunita učitelů se zájmem se dobrovolně rozvíjet Program je různorodý a široce oceňovaný učiteli Setkání se reálně odráží v konkrétním způsobu výuky účastníků Koncept regionálních center má potenciál pro další rozvoj

Co oceňují účastníci center Praktičnost a jednoduchá použitelnost Sdílení jednoduchých a dostupných pokusů Komunita nadšenců a motivace k inovacím Možnost půjčit si zajímavé pomůcky a seznámit se s jejich použitím Učitelé inspiraci snadno přenášejí do praxe na svých školách „Naše setkávání se mi moc líbí, jsem vždycky nadšená, na stará kolena konečně nějaká akce ve školství, která za to stojí. Kromě toho, že se dozvím spoustu zajímavých pokusů a věcí, tak se také přitom "vyblbneme" a člověk má hned lepší náladu, když pak jde učit.“

Perspektiva regionálních center Dlouhodobost (schválena podpora na příštích pět let) Rozvoj metodiky, nové náměty, nové přístupy Ještě větší aktivní zapojení účastníků do programu

Práce s vedoucími center Proč? Nebezpečí vyhoření Aby nedošly nápady, energie… Jak pomoci? Jmenování vedoucího metodika - Václav Piskač Zřízení webu – diskuzní fórum Vzájemná podpora, návštěvy Výhled: „Lektorská akademie“ – od 2015/16

Konference Elixíru do škol Cíl: propojit účastníky jednotlivých center Náplň: zajímavé přednášky, dílny vedoucích center 1. ročník: 16.-18. května 2014, Hradec Králové 174 účastníků 5 plenárních přednášek, 31 dílen 2. ročník: 15.-17. 5. 201, Hradec Králové (kapacita už naplněna)

K čemu to může být vám Možnosti: Navštěvovat setkání center Přijet na konferenci 2016 Využívat metodické materiály (vznikají a budou vznikat) Nabídnout své nápady a zkušenosti (na setkáních center jako lektoři)