Mravenci Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Vojtěch Antoš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovitý jako mravenec
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Tematická oblast: Prací.
BLANOKŘÍDLÝ Hmyz Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_334.
Notebook. Notebook je označení pro přenosný počítač Jsou v něm zabudované komponenty, srovnatelné se stolním PC.
Sports and culture events
Oddělování složek směsí
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘDCÍCH
KIN RECOGNITION Lucie Reichová.
Vypracovaly: Tereza Plžiková, Zuzana Veverková, Zuzana Brožková
Fenek berberský Vulpes zerda Pavel Matějovský.
kadeřnice učitelka ve školce kriminalistka zdravotní sestřička.
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
POZOROVÁNÍ ŽIVOTA ŽIVOČICHŮ
Autor:Jan Pála Sponzor.Wikipedie.cz
Červen 2014 Jan Ryšavý, 9. A. SNADNO SE POLOŽÍ......TĚŽCE SE ODPOVÍDÁ.
KANADA.
Opakování ionty Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková.
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
FRANCIE Geografické údaje.
Hmyz na jaře, v létě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.33
Aktivní bezpečnostní prvky automobilů
 Postaven v novogotickém slohu  Z glazurovaných cihel  Architekt - Waldemar Kandler.
Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola.
2 páry křídel, samice má na zadečku kladélko ( žihadlo),
Sudokopytníci Tereza Konupková.
ZSV Filip Kuřec, 6.A.  Historická v ě da, zabývající se chováním, jednáním, pro ž íváním a dalšími č innostmi jedince  Zalo ž ena 1879 Wilhelmem Wundtem,
BLANOKŘÍDLÍ Anna Poláčková, 2.A.
Konstantin I. Veliký (Flavius Valerius Constantinus)
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Atomový obal Předmět: Fyzika.
Výtvarná interpretace
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
název odvozen od anglického to rag – roztrhat nebo rozervat, melodie je totiž jakoby rytmicky roztrhána černoši doufali, že se prosadí jako vážná hudba,
Mravenci Mravenci jsou drobný blanokřídlý hmyz s velikostí od několika milimetrů po několik centimetrů. Jejich tělo tvoří oddělené části: - hlava - hruď.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Blues Richard Malý.
Kristýna Hartmanová C4B
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
Co se dozvíme? Úvod – „Děti květin“ Projevy skupiny Cestování
ZKAMENĚLINA KOMÁRA Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 /14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Kaláb Michal.
ČLENOVCI HMYZ.
Známe spoustu druhů tzv. létajicích ryb
Petra Janečková a Lucie Zinková C3B
Nové procesory Intel Xeon Maturitní předmět: ICT.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/2014 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Jméno: Marian Příhoda.
Nástroje interpretace novomediálního díla II JS_14.
Kouřimská, Hríbiková, Havlovicová, Matějková
Mravenec lesní Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Schejbalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obdobím druhohor – přírodními podmínkami,
Anotace: Na číselné ose čtou čísla, která se postupně objevují.
Řád: Rybenky (Šupinušky)
Kokainovník pravý (rudodřev koka)
Šelmy medvědovité Sabina Náhlíková IX.A.
Amarylkovité Rostliny
{ Basketball Tělesná výchova Julie Ráčková, 6. A.
Šupinušky (Zygentoma)
Delfín obecný.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_17_03C_Blankřídlí hmyz Téma: Bezobratlí.
Vosa obecná Izabela pertlíková :D.
Kde například mohou žít bezobratlí v lese?
AC Vyškov, ZMĚNA JE MOŽNÁ.
SOCIÁLNÍ HMYZ 8. února 2014 VY_52_INOVACE_210227
Zvířata v lese – mravenec lesní
MRAVENEC LESNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Přírodopis – 6.ročník Hmyz - Všekazi VY_32_INOVACE_
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Transkript prezentace:

Mravenci Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Vojtěch Antoš

Sociální vazby  Mravenci jsou sociální hmyz žijící v koloniích ve zbudovaných hnízdech, kterým se v češtině obvykle říká mraveniště.  Kolonie mravenců může zpočátku čítat jen pár jedinců, ale může dosahovat také několika miliónů jedinců.  Jsou známy případy, kdy příbuzné kolonie vytvářejí superkolonie dosahující délky několika tisíc kilometrů.

Založení kolonie  Novou kolonii zakládá mravenčí královna.  Po opuštění hnízda provádějí mravenci svatební let, při němž jsou královny oplodněny samečky.  Královna si najde vhodné místo k založení hnízda, postaví jednoduché mraveniště a vychová první generaci dělnic, od toho okamžiku o získávání potravy a obranu kolonie dbají dělnice a královna se stará jen o kladení vajíček.

Souboje kolonií  Mravenci jsou jedni z nejagresivnějších tvorů v živočišné říši, takže život kolonie provázejí neustálé výpady na cizí území a souboje s okolními koloniemi o potravu a teritorium.  Výsledkem boje je zpravidla jen vytlačení poražené kolonie z teritoria, ke skutečnému vyhlazení kolonie dochází jen výjimečně  O oddanosti jedinců celé kolonii svědčí i fakt, že staré dělnice vždy nastupují do souboje jako první, aby se obětovaly za další generaci.

Mravenci a lidé  Mravenci obývají různá stanoviště a nevyhýbají se ani lidským obydlím.  Nejčastějším a nejobtížnějším mravencem je v České republice mravenec faraón.  Jeho obtížnost spočívá především v přenášení chorob a v jeho všudypřítomnosti.  Studiem mravenců se zabývá myrmekologie, odborníci na tento blanokřídlý hmyz jsou myrmekologové.

Zdroje   s&tbm=isch&sa=X&ei=Ar6kUsPYG4TCygP7l4HIAQ&ved= 0CAcQ_AUoAQ&biw=1440&bih=774 s&tbm=isch&sa=X&ei=Ar6kUsPYG4TCygP7l4HIAQ&ved= 0CAcQ_AUoAQ&biw=1440&bih=774