Psychologie učení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Advertisements

Vůle, motivace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov09 Autor Mgr.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Psychologie Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov01 Autor Mgr.
B.F. Skinner.
Socializace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov42 Autor Mgr.
PSYCHICKÉ JEVY.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Nervová soustava.
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Vymezení, funkce, zdroje
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Učení Petr Machala.
Stravovací zvyklosti živočichů Sociální učení: Potrava.
Učení Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov08 Autor Mgr. et Mgr.
Nervová soustava - úvod
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rozdíly mezi osobnostmi
Kognitivní vývoj Jean Piaget viděl vývoj intelektových ( v širším slova smyslu kognitivních) schopností jako 4 etapy, přičemž každá z nich znamená objevení.
PROCES UČENÍ Z ANTROPOLOGICKÉHO HLEDISKA
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Vladimír Michajlovič Bechtěrev
Teorie motivace Adéla Furiková.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Psychologie osobnosti
Vypracovaly: Kánská, Ivanovová, Strýčková, Maroušková
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
VY_32_INOVACE_PSYPS12160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
VY_32_INOVACE_PSYM22360ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Zákony učení.
OPAKOVÁNÍ. Přetopená místnost Přehledné poznámky Příliš velká večeře Talent na jazyky Spolupráce se spolužáky Zábavné příklady Bolest hlavy Lehké učivo.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Knížka je můj kamarád Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
UČENÍ.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Nervové obvody, reflex. Nervový systém Mozek člověka je pravděpodobně nejkomplikovanější struktura na Zemi 1cm 3 mozkové tkáně obsahuje přes 50 miliónů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ÚKOLY SKŘÍTKA TicháČKA – barvy na značkách II.
Psychologie učení.
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Psychické procesy - vnímání
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Pedagogická psychologie
Jak na jazyky.
Kejřová Psychologie.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Transkript prezentace:

Psychologie učení

Psychologie učení Učení můžeme také chápat jako: UČENÍ: proces, jehož výsledkem je změna psychických jevů, dispozic k nim a jejich vnějších projevů u určitého jedince. Učení můžeme také chápat jako: je proces získávání a rozvoje paměti, chování, včetně dovedností, znalostí, porozumění, hodnot a moudrosti. získávání zkušeností utváření jedince v průběhu jeho života naučené je opakem vrozeného výsledkem učení je každá změna chování a prožívání

Psychologie učení Vše, co se v životě naučíme není pozitivní. Jaké negativní věci si můžeme učením osvojit? Kde může probíhat učení? Ve škole? Jinde?

To si nepište, nebo to alespoň neopisujte doslova… Učení & vzdělání Za velmi vzdělaného člověka se obvykle považuje ten, kdo prošel školami od první třídy ZŠ až po vysokou školu. Absolvování školy ještě není zárukou vzdělání. Vzdělání zpravidla vztahujeme k rozumové činnosti člověka. Vzdělaný člověk něco ví, protože se to naučil. Psychologové odhadují, že až 80% poznatků si člověk osvojuje mimo školu. Ve škole však získává poznatky, které jsou uspořádané a tvoří systém - mentální rámec. Umožňuje porozumění novým poznatkům tím, že jsou prostě zařazovány do poznávací struktury, postupně školou sestavované, tmelené poznáváním vztahů a příčin. To si nepište, nebo to alespoň neopisujte doslova…

Druhy učení učení poznatkům - osvojování znalostí senzomotorické učení - (smyslově pohybové) - rozvíjí se senzomotorické schopnosti a procesy názorného poznávání (dítě se učí chodit, manipulovat s hračkami, apod.) učení intelektových činností - rozvíjí se myšlenkové procesy, intelektové dovednosti a schopnosti k řešení složitých problémů sociální učení - učení sociální komunikaci, interakci a percepci, osvojují se sociální dovednosti, formují motivy a charakter

Habituace organismus se učí ignorovat známé podněty, které nemají vážné následky např. ignorujeme tikot hodin na rozdíl třeba od zatroubení auta.

Klasické podmiňování organismus se učí, že jeden podnět následuje po druhém Je to učení na základě asociací. Zkoumání tohoto druhu začal na poč. 20. stol. ruský fyziolog I. P. Pavlov na psech. Zároveň se stravou rozsvítil světlo, což opakoval. Psi poté začali slintat již při pouhém rozsvícení světla, aniž by dostali žrádlo – vznikl u nich tzv. podmíněný reflex. Učení na základě podmiňování se týká předpověditelnosti jevů – učíme se očekávat událost, která nastane.

Ivan Petrovič Pavlov (1849 - 1936) - pokus se psy

Klasické podmiňování Nepodmíněný podnět – podnět, který působí, i když pro to nevytvoříme žádné zvláštní podmínky Nepodmíněný reflex – instinktivní reakce nepodmíněný podnět Podmíněný podnět – jakýkoli podnět, který se asocioval s nepodmíněným podnětem a stal se tak jeho signálem Podmíněný reflex – reakce na podmíněný podnět

Klasické podmiňování Původní stav: NP – NR Proces podmiňování: (PP+NP) – NR Výsledný stav: PP - PR

Klasické podmiňování

Operantní podmiňování způsob učení založený na tom, že určité chování vede k dosažení určitého cíle. Správné chování je posilováno /povzbuzováno/, špatné neposilováno /vylučováno/. Správné chování se posiluje odměnou, nesprávné odstraňuje výtkou. U zvířat se používá při jejich drezůře.

Techniky a triky při učení: Mnemotechnické pomůcky – při učení zpaměti – „šetři se osle“ – poloměr zeměkoule – 6378 Využívání smyslových kanálů Správné opakování – opakovat co nejdříve /obtížně zapamatovatelné po deseti minutách, zbytek do hodiny, nejpozději následující den/, opakování rozvrhnout /opakovat jedenkrát denně po tři dny je mnohem účinnější než třikrát v jednom dni/, opakování diferencovat /ne celou látku od začátku až do konce, ale obtížné části barevně vyznačit a opakovat častěji/