Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
ECVET v Programu celoživotního učení
Plán akcí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje krajského úřadu pro rok 2002.
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Jednotné kontaktní místo Praha 1 Jednotné kontaktní místo.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Celostátní síť pro venkov
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Pomáháme neziskovkám Významný projekt Olomouckého kraje
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
PROPAGACE PRÁCE SEKTOROVÉ RADY, JEJÍCH VÝSTUPŮ A CELÉ ZAKÁZKY NSK2.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
1 Ochrana spotřebitele v EU a činnost Evropských spotřebitelských center Ondřej Tichota Evropské spotřebitelské centrum při České obchodní inspekci 9.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
1 HK ČR, E x p o r t n í s e m i n á ř Hradec Králové 6. září 2011 Služby poskytované exportérům sítí složek HK ČR.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
European Commission Enterprise and Industry Služby sítě Enterprise Europe Network.
Síť Evropských spotřebitelských center – elektronický obchod © 2006 ESC při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
1 Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. Vítězslav Burda,
Mezinárodní spolupráce Informace o změnách v systému sociálních služeb a o zahraniční spolupráci Kraje Vysočina.
Fórum podnikatelů cestovního ruchu Liberec – Krkonoše – svazek měst a obcí Josef Nosek – manažer, regionální rozvoj.
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
Představení podnikatelských aktivit v regionu. Kdo jsme: RHK Brno je samostatným právním subjektem v rámci sítě HK ČR. Byla zřízena na základě Zákona.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Regionální hospodářská komora Zlínského kraje Projekty přeshraniční spolupráce Kroměříž
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Závěrečná konference projektu
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Transkript prezentace:

Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR

2 Vznik ESC a předpoklady existence Iniciativa Evropské komise - Realizace Koncepce na ochranu spotřebitele na léta 2002 – 2006, žádost MPO ČR o grant. ESC pro ČR založeno , pro veřejnost otevřeno V roce 2005 mělo ESC 2 pracovníky, od září 3 pracovníky, v roce 2006 by měl být přijat další. Činnost ESC financována EK (70 %) a MPO ČR (30 %), od roku 2007 v poměru 50 : 50. Náklady ESC v roce 2005 činily € (asi Kč), rozpočet na rok 2006 schválen ve výši € (asi Kč).

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 3 Hlavní cíle a úkoly ESC Propagace funkcí ESC a jeho výsledků Poskytování rad a informací spotřebitelům Pomoc spotřebitelům při vyřizování jejich přeshraničních stížností a sporů s podnikatelem Spolupráce při mimosoudním řešení spotřebitelských sporů – pomoc při budování tohoto systému Práce v síti ESC, zpětná vazba na EK

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 4 Hlavní výsledky Zcela nový druh pomoci spotřebitelům domoci se jejich práv na společném trhu. Překlenutí jazykové bariéry a snadný a účinný kontakt na zahraničního obchodníka. Posílení sebevědomí českého spotřebitele, jeho suverenity na společném trhu, efektivnější využívání potenciálu tohoto trhu. V r jen 4 případy stížností z ČR řešené v síti ESC. V r stížností v ESC Praha, řešených s 63 % úspěšností, 120 poskytnutých rad a informací. Stanoviska pro EK k fungování některých evropských právních norem – podíl na jejich revizi (timeshare, ADR)

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 5 Sběr informací, poskytování informací a rad Počáteční bezradnost, čím a kde začít. Nejčastější otázky a odpovědi. Zkušenosti partnerských ESC – doporučení spotřebitelům při nákupu v dané oblasti – desatera. Závažné problémové téma (systém ADR). Přehled direktiv EU a jejich transpozice do české legislativy. Porovnání odlišností transpozice direktiv EU v legislativách členských států.

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 6 Propagace ESC Inzeráty v celostátních novinách, 2 letáky (o ESC – ks, timeshare – ks), Brožura Nakupování v Evropě (2 000 ks), Seminář na téma záruky a timeshare – 80 účastníků, 3 tiskové konference, 13 článků v novinách (MF Dnes, Právo, Hospodářské noviny, Lidové noviny, Haló noviny, magazin Test, Ekonom), Vystoupení v pořadu Snídaně s Novou, Vystoupení v pořadu Radiožurnálu Vaše téma, Přednášky na akcích spotřebitelských organizací, účast v diskusích organizovaných MPO, Webové stránky ESC na stránkách MPO ČR.

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 7 Informace o ESC – publikace a články

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 8 Kde naleznete informace o ESC na internetových stránkách –

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 9

10 Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů (ADR) V ČR neexistuje právní úprava systému mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (mediace, arbitráž). ESC nemůže systému využívat. ESC usiluje o vytváření předpokladů pro vybudování tohoto systému, jak jeho propagací, tak jednáním se zainteresovanými stranami (podnikatelská sdružení a svazy, spotřebitelské organizace, rozhodčí soud HK). MPO ČR zařadilo úkol vybudování systému mimosoudního řešení spotřebitelských sporů do Koncepce spotřebitelské politiky na léta 2006 – 2010.

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 11 Práce v síti ESC (ECCNet) Síť ESC má 25 členů (včetně Norska a Islandu, zatím bez Maďarska a Slovinska). Transformace center v západní Evropě – spojení sítí ESC a EEJ, jediný reprezentant. Spolupráce při řešení spotřebitelských případů. Účast našeho ESC při společných projektech (např. o internetovém obchodování). Účast našeho ESC v pracovních skupinách sítě. Účast našeho ESC při zkušebním testování společné informační sítě ESC. Zpracování průběžné pololetní zprávy, výroční zprávy, plánu na další období (od r na dva roky).

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 12 Spolupracující partneři Síť 25 Evropských spotřebitelských center (ECCNet), Solvit centrum pro ČR, FINNet pro ČR (Finanční arbitr), Organizace na ochranu spotřebitelů v ČR, Dozorové orgány trhu, Eurocentrum, CzechTourism a infocentra v regionech, Živnostenské úřady, Média.

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 14 Způsob kontaktování ES

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 15 Země původu spotřebitele

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 16 Řešené stížnosti v roce 2005 podle země původu obchodníka

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 17 Stížnosti a spory 2005 podle oboru výrobků či služeb

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 18 Stížnosti podle předmětu reklamací

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 19 Účinnost pomoci Evropského spotřebitelského centra za rok 2005

© 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR 20 Evropské spotřebitelské centrum pro ČR Při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR Na Františku 32, Praha 1 Pracoviště ul. Politických vězňů 20 Návštěvní dny: pondělí – čtvrtek 9.00 – 11.00, – Tel.: ,

Díky za pozornost © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR