Kamov KA 50 „Hokum“ (Rusko). Spolehlivost strojních systémů Hlediska posuzování strojů: funkční ekonomické ekologické výtvarné spolehlivostní Standardy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

PODNIKOVÉ PROCESY A JEJICH SPOLEHLIVOST
SPOLEHLIVOST V ELEKTROENERGETICE
11 Udržovatelnost a servisní logistika
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
ÚDRŽBA A JEJÍ HLAVNÍ CÍLE
Bezpečnost strojních zařízení Bezpečnost částí ovládacích systémů Část 1: Všeobecné zásady pro konstrukci ČSN EN ISO
Diagnostika a zkušebnictví
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
Analýza možností vzniku chyb
Spolehlivost a diagnostika (vsd)
Metoda FMEA, FMECA Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Diagnostika počítačů DGP_12
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Obsah prezentace Náhodná proměnná Rozdělení náhodné proměnné.
Rozdíl mezi kluznými a kuličkovými ložisky
Koncepce environmentální bezpečnosti
Prof. Ing. Karel Pokorný, CSc.
Generování náhodných veličin (2) Spojitá rozdělení
Systémy hromadné obsluhy
CHOVÁNÍ JEDNOTLIVNCE V ORGANIZACI
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Systém rizikové analýzy při statickém návrhu podzemního díla Jan Pruška.
Jištění a spínání motorů
Náhodný jev A E na statistickém experimentu E - je určen vybranou množinou výsledků experimentu: výsledku experimentu lze přiřadit číslo, náhodnou proměnnou.
Statistická analýza únavových zkoušek
Metody predikce životnosti
Vibroakustická diagnostika
Řešení kuželočelní převodovky
Obecná patofyziologie dýchacího systému
Agenda Ochrana před dotykem Ochrana před přetížením a zkratem Vstup UPS – spolupráce se sítí Zvyšování provozní spolehlivosti náhradních zdrojů Spolupráce.
Tato prezentace byla vytvořena
Optimalizace logistického systému a řetězců
Závěs automobilového kola
Systémy hromadné obsluhy
Části a mechanismy strojů 2M
Kendalova klasifikace SHO
Základy technické diagnostiky (rzi)
Experimentální metody (qem)
Doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc kancelář: budova B1/112 telefon: Teorie spolehlivosti (xts)
9 Hodnocení udržovatelnosti strojů a zařízení
Problém majáku předpokládáme, že l známe  x0x0 xixi l chceme najít odhad x 0 (věrohodnost) maximální věrohodnost.
Opravy strojů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poissonovo rozdělení diskrétní náhodné veličiny
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
ZPV Industrial, s.r.o. zajišťuje
Dimenzování sítí Uspokojení uživatele služby závisí na její jakosti, která představuje schopnost sítě poskytnout službu s předepsanými parametry. Pohotovost.
OPTIMALIZACE OBNOVY STROJNÍCH SOUČÁSTÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu.
ŽIVOTNOST STROJNÍCH SOUČÁSTÍ (základní pojmy) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
KVALITA PRODUKTU Ekonomické složky UŽITNÉ VLASTNOSTI Funkční Bezpečnostní Spolehlivostní Ergonomické Estetické ODBOR KVALITY, SPOLEHLIVOSTI A BEZPEČNOSTI.
Provozování systému ETCS L2 v rámci PP Poříčany – Kolín Seminář ČVTSS 2012, Praha, Ing. Vladimír Říha, TÚDC Bezpečnost železničního provozu.
Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Místopředseda Výboru pro udržitelnou energetiku RVUR Člen Rady expertů,
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_01.
Bc. Pavel Pilecký učo:  Cíl práce  Testování současného evakuačního plánu  Výsledky testování  Zjištěné nedostatky  Návrhy řešení na odstranění.
Digitální učební materiál
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
Bezpečnost dat.
Optimalizace výkonu linek pro stáčení piva do lahví
Některá rozdělení náhodných veličin
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
TECHNICKÁ ÚDRŽBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Systémy hromadné obsluhy
Poissonovo rozdělení diskrétní náhodné veličiny
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Kamov KA 50 „Hokum“ (Rusko)

Spolehlivost strojních systémů Hlediska posuzování strojů: funkční ekonomické ekologické výtvarné spolehlivostní Standardy USAF Limity intenzity poruch: katastrofické: λ = h -1 (ztráta stroje i posádky) kritické: λ = h -1 (ohrožení posádky) závažné: λ = h -1 (vážné poškození stroje)

Základní ukazatele spolehlivosti pravděpodobnost poruchy F(t) = P(T  t) pravděpodobnost bezporuchového chodu R(t) = 1 - F(t) zaručená doba bezporuchového chodu T α pro R(T α ) = α střední doba životnosti T s hustota pravděpodobnosti poruchy f(t) = dF(t) / dt obr. 1 obr. 1 intenzita poruchy λ(t) = f(t) / R(t) obr. 1 obr. 1

Spolehlivost systému Spolehlivost systému se sériovým řazením (hrozí rozpad řetězce): R S = R 1.R 2.R 3 …F S = 1 - R S Spolehlivost systému s paralelním řazením (zálohované prvky): F S = F 1.F 2.F 3 …R S = 1 - F S Nejdůležitější požadavky na spolehlivost technických systémů: bezpečnost (u objektů, kde selhání funkce vede k přímým škodám) pohotovost (u záložních, havarijních či pohotovostních objektů) ekonomie (když výpadek technologie vede k následným škodám)

Řešení: obr. 2 obr. 2 Modifikovaná rovnice trvanlivosti ložiska: obr. 2 obr. 2 Příklad návrhu kuličkového ložiska Předpokládáme-li exponenciální rozdělení výskytu poruch, platí pro pravděpodobnost bezporuchového chodu R = e -λL h = 0.99 => a 1 = 0.21 obr. 3 obr. 3 Potom C min = 9220 N => ložisko 6004 (0.069 kg) obr. 3 obr. 3 Má-li převodovka 10 těchto ložisek, tak pro sériový systém platí: R s = (R i ) n = = 0.9; λ s = n. λ i = = h -1 => problém !!! Možná řešení této situace: dimenzovat jednotlivé ložiska pro λ k = h -1 => λ sk = n. λ k = h -1 R k = e -λ k L h = => a 1k = => C k = N => 6304 (0.14 kg) preventivní výměny ložisek v intervalech T 0,99 = -ln(0.99)/λ s = 100 h zajištění bezporuchového chodu metodami technické diagnostiky průměr hřídeled = 20 mm; ekvivalentní zatíženíF e = 870 N; trvanlivost uzlu L h = 1000 h; provozní otáčky n = 5000 min -1 ; intenzita poruch λ = h -1 ; součinitel mazání a 23 = 1,2