BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLŽI.
Advertisements

MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM
Martina Zelenková III.B
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ŽAHAVCI VY_inovace_32_PR6_18
Kmen: Měkkýši měkké tělo, kryté uhličitanovou schránkou.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MĚKKÝŠI VY_inovace_32_PR6_19
Třída: Mlži Škeble rybničná: rybníky dvoustranně souměrné tělo kryté
plži (Gastropoda) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.16/Li
Opakování a procvičení učiva
Měkkýši Digitalizace výuky Příjemce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MĚKKÝŠI.
Plži – ulita Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/Plži
Mlži Mgr. Helena Roubalová
Kmen: Měkkýši (Mollusca)
Měkkýši.
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Kmen: Žahavci vodní mnohobuněční živočichové sladké i slané vody
Žahavci.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KMEN Měkkýši Kmen měkkýši má 3 třídy Plži – hlemýžď zahradní
Zástupci měkkýšů Metodika:
ulita plicní vak řitní otvor pohlavní otvor srdce tykadla + oči
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
MĚKKÝŠI 2 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
kmen. Žahavci vodní mnohobuněční živočichové
Žahavci, ploštěnci, měkkýši
MLŽI Schránku tvoří dvě lastury spojené svaly
RISK MĚKKÝŠI Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola Kladruby
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
ŽAHAVCI MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Mlži -2lastury Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/mlži.
Mnohobuněčné organismy
Kmen: MĚKKÝŠI.
Taxonomie měkkýšů.
ŘÍŠE: živočichové (bezobratlí)
kmen: MĚKKÝŠI (Mollusca)
Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově
Přírodopis – 6. třída Autor: Mgr. Hana Makovičková
Stavba těla  tělo tvořeno řadou speciálních buněk, netvoří ani tkáně ani orgány  pohárek s mnoha drobnými otvory = póry (ostie) ve stěnách, které nasávají.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
ŘÍŠE ŽIVOČICHOVÉ. výživa: ……………………….. …………….. – …………… – ……………. – …………………………….. – ………………………. rozdělení: obratlovci: ……………………., ……………………………., ……………………….….,
Měkkýši, kroužkovci, členovci - korýši
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 Měkkýši plži TEMA: Přírodopis.
Žahavci – žahaví dravci
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Kmen : HOUBOVCI Nejprimitivnější živočichové.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Přírodopis: ŽAHAVCI.
zpracovaný v rámci projektu
MĚKKÝŠI měkké tělo (někdy ukryté ve vápenaté schránce)
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_ měkkýši
VY_32_INOVACE_37_Měkkýši - 3.část
BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ
Měkkýši.
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
VY_32_INOVACE_35_Měkkýši - 1.část
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM (po výkladu si zapiš do sešitu)
Transkript prezentace:

BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ Živá a neživá příroda III. 2. přednáška

ŘÍŠE ŽIVOČICHOVÉ Kmen: HOUBOVCI ŽAHAVCI PLOŠTĚNCI PÁSNICE MĚKKÝŠI KROUŽKOVCI ČLENOVCI OSTNOKOŽCI STRUNATCI

HOUBOVCI (PORIFERA) Živočichové převážně mořští, žijící přisedle Živí se drobnými organismy, které filtrují z vody Tělo vyztužují jehličky z uhličitanu vápenatého, oxidu křemičitého nebo rohovité hmoty – sponginu (mycí houby) Rozmnožují se dělením, pučením nebo pohlavně Gemule – shluky buněk obalené jehličkami schopné přežít nepříznivé podmínky

GEMULE

ŽAHAVCI (CNIDARIA) Vodní, převážně mořské organismy. Mají žahavé buňky s jedem – aktivní lov a obrana vůči predátorům Nervová soustava rozptýlená, statokinetické a světločivné orgány Trávicí dutina – láčka – rozvod živin a jejich trávení Rozmnožování pohlavně (přes larvu) i nepohlavně pučením (strobilací) Během vývoje střídání stádií polypa a medúzy (stádium medúzy může scházet)

Třída MEDÚZOVCI Pravidelné střídání stádií polyp a medúza (stádium medúzy trvá déle).

Třída POLYPOVCI Nezmaři Medúzka sladkovodní Nezmaři Velikost maximálně 2 cm, převládá přisedlé stádium, žijí i ve sladkých vodách. Úplně u nich chybí stádium medúzy Trubýši – pouze mořští, vlákna často až několik metrů dlouhá, některé druhy s s velmi silným jedem.

Třída KORÁLNATCI Žijí v teplých mořích. Chybí stádium medúzy. Někteří si vytváří schránky nejčastěji z uhličitanu vápenatého – horotvorná činnost. Žijí solitérně (sasanky) nebo vytváří kolonie (koráli).

MĚKKÝŠI (MOLLUSCA) Mají měkké nečlánkované tělo, které se skládá z hlavy, nohy a útrobního vaku. Plášť vylučuje vápenatou schránku (ulitu nebo lasturu) U některých může být schránka výrazně redukována (sépie – sépiová kost) nebo úplně chybět (plzák) Dýchají žábrami (vodní) nebo plícemi

Třída PLŽI Nejpočetnější třídou z měkkýšů (žijí na souši i ve vodě) Charakteristická je pro ně stočená ulita Na hlavě jsou smyslová ústrojí, svalnatá noha vylučuje sliz usnadňující pohyb Často jsou hermafrodité (přítomnost samčích i samičích pohlavních žláz na jednom jedinci) Mořští plži mají vývoj nepřímý přes larvu – veliger Sladkovodní a suchozemští mají vývoj přímý Živí se rostlinnou i živočišnou potravou (někteří i dravě) Součástí ústního ústrojí – jazyková páska radula (strouhání potravy)

Suchozemští plži Slimák popelavý Hlemýžď zahradní Suchomilka Plzák lesní Páskovka keřová

Sladkovodní plži Bahenka živorodá Plovatka bahenní Okružák ploský

Mořští plži Ušeň mořská Ostranka jaderská Homolice mramorovaná Zavinutec tygrovaný Tritonka římská

Třída MLŽI Mají dvouchlopňovou schránku ze dvou lastur (v hřbetní části spojené vazem, někdy i zámkem, uzavírání řídí živočich pomocí svalů) Chybí hlava včetně raduly Mají dva otvory – přijímacím nasávají vodu, ze které filtrují mikroskopickou potravu a kyslík, druhým – vyvrhovacím otvorem pak odchází voda s odpadními látky ve z těla Většina jsou gonochoristé – odděleného pohlaví Vývoj je nepřímý přes larvu

Sladkovodní mlži Škeble rybničná Velevrub malířský Perlorodka říční

Slanovodní mlži Hřebenatka Srdcovka Ústřice jedlá Slávka jedlá Perlotvorka mořská

Třída HLAVONOŽCI Vývojově nejpokročilejší skupina měkkýšů Dobře vyvinutý nervový systém – hlavně hlavová zauzlina - mozek Dobrý zrak – komorové oči Tělo tvoří útrobní vak, hlava a 8 – 10 chapadel Plavou vlněním ploutevního lemu nebo vlněním chapadel (v nebezpečí vypuzováním vody z nálevky mohou zrychlit svůj únik a znesnadnit vypouštěním barviva z inkoustové žlázy) U většiny vymizela schránka Loví pomocí chapadel s přísavkami - draví Kolem ústního otvoru je rohovitá vrstva připomínající zobák, slinné žlázy přeměněné na jedové Gonochoristé, vývoj přímý, pečují o potomstvo

Sépie Chobotnice pobřežní Oliheň Krakatice

KROUŽKOVCI - ANNELIDA Živočichové červovitého tvaru Článkované tělo je kryto kutikulou U nás třída máloštětinatci - dýchají celým povrchem těla - hermafrodité (při rozmn. e důležitý opasek) - napomáhají rozkladu organických látek v půdě Nitěnky Žížala obecná

ČLENOVCI - ANTHROPODA Podkmen: TROJLALOČNATCI (vyhynulí trilobiti) Podkmen: KLEPÍTKATCI (Pavoukovci: pavouci, sekáči, štíři, roztoči) Podkmen: KORÝŠI (Perloočky, buchanky, rakovci – raci, krabi, …) Podkmen: VZDUŠNICOVCI (Stonožky, mnohonožky, hmyz) Zástupcům tohoto kmene budou věnovány další dvě přednášky)

OSTNOKOŽCI - ECHINODERMATA Mořští živočichové s vnější vápenatou schránkou Uvnitř těla systém cév naplněných mořskou vodou – změnou tlaku v jednotlivých cévách a panožkách se živočich pohybuje – ambulakrální soustava Většinou jsou to gonochoristé, mají larvy Živí se dravě nebo mikroorganismy

Hvězdice Sumýši Ježovky