Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měkkýši.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měkkýši."— Transkript prezentace:

1 Měkkýši

2

3 Měkkýši jsou druhým nejpočetnějším živočišným druhem, na prvním místě jsou členovci. Jsou pradávnou živočišnou skupinou, jejíž vývoj sahá daleko před vznik černého uhlí. Měkkýši patří mezi bezobratlé živočichy a čítají cca 135 000 druhů. Latinský název je odvozen od slova molluscus, které v překladu znamená měkký oříšek. Vědný obor zkoumající měkkýše se nazývá malakologie, schránkami měkkýšů se pak zabývá konchologie

4

5 Měkkýši mají tři hlavní znaky, které je odlišují od ostatních druhů
Měkkýši mají tři hlavní znaky, které je odlišují od ostatních druhů. V první řadě je to způsob pohybu, pohybují se po břišní straně těla pomocí svalnaté nohy. Dálším znakem je velmi měkké tělo, které je nečlánkované a vtlačené nad svalnatou nohu do útrobního vaku. Třetím znakem je, že hřbetní tělní stěna se záhyby tvoří plášť, který tělo objímá. Okraje tohoto pláště jsou zpevněny chitinovitou organickou hmotou s krystalky uhličitanu vápenatého – vápence a tvoří ochrannou skořápku. Jsou buď dvoustranně souměrní (bilaterálně symetričtí) nebo sekundárně asymetričtí.

6

7 Většina měkkýšů žije v mořích, v přímořských státech tvoří významnou složku potravy člověka, ze schránek se pak využívá perleť na výrobu knoflíků, šperků a ozdob. Jsou země, kde se mušličky používají jako platidlo, například kmeny primitivních národů Dani a Jali, obývající pralesy Nové Guineje. Většina mořských měkkýšů má nepřímý vývin, prochází stádiem larvy. Jen malá část měkkýšů je sladkovodní nebo suchozemská. Živí se buď rostlinami, nebo živočichy. Někteří z měkkýšů jsou hermafroditi tedy pohlavními obojetníky.Na povrchu jejich těla se vylučuje hlen. Dýchají buď plícemi nebo žábrami. Některé druhy měkkýšů mohou být člověku i nebezpečné.

8

9 Podkmeny Systematicky se druh měkkýši třídí do dvou podkmenů:

10 Paplži – Aculifera – mají plášť se silnou kutikulou obsahující šupiny, ostny nebo destičky z vápence. Tento podkmen zahrnuje třídy červorů (Aplacophora) a chroustnatek (Placophora). Conchifera (čti: konchifera) s jedinci, kteří vytvářejí schránku z vápence (druhotně může chybět), sdružuje celkem 5 tříd: Přílipkovce (Monoplacophora), kelnatky (Scaphopoda), plže (Gastropoda), mlže (Bivalvia) a hlavonožce.

11

12

13

14

15


Stáhnout ppt "Měkkýši."

Podobné prezentace


Reklamy Google