BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
Koloběhy látek Cyklus vody.
Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
Abiotické podmínky života
Obecná biologie.
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VZTAHY ORGANISMŮ.
Živá a neživá příroda 3. ročník
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Text: Reprodukce nálevníků Metody získávání vědeckých poznatků
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o vodě AutorIng. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák chápe důležitost vody pro.
Biologické vědy, slavní biologové
BUŇKA PŘÍRODOPIS 6. TŘÍDA.
Zkoumání a ochrana přírody
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Rostliny.
Biologie 1.ročník.
Složky krajiny a životní prostředí
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Registrační číslo projektu:
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Biologie rostlin
Výživa buňky.
Rostlinná buňka Přírodopis VY_32_INOVACE_162, 9. sada, Př3 ANOTACE
Biologické vědy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu
- zabývají se studiem živých soustav
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
BUŇKA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Biologická technika – část Zoologická technika Historický vývoj biologických metod : (Linné, Lamarck, Darwin, Wallace, van Leeuwenhoek – s.m., v 2.pol.17.
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Základní pojmy organické chemie
Živočichové rybníka a jeho okolí
Co jsme již poznali.
Vznik života na Zemi.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVOTA
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu
Rozdělení biologických věd
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, přísp. organ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VÝZNAM BIOLOGIE_P1-2
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Rostliny - význam a jejich dělení.
4. Buňky.
DÝCHÁNÍ, FOTOSYNTÉZA TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ Autor: Zuzana Veselíková
Vznik života na Zemi.
Transkript prezentace:

BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu Mikrobiologie (viry, bakterie) Mykologie (houby) Botanika (rostliny) Zoologie (zvířata) Antropologie (člověk) Hydrobiologie (vodní organismy) Pedologie (půda) Botanika (algologie –řasy, bryologie – mechorosty, lichenologie - lišejníky, graminologie – trávy, dendrologie – dřeviny, pomologie – ovoc. stromy) Zoologie (protozoologie – prvoci, helmintologie – červi, porazitologie – cizopasníci, malakozoologie – měkkýši, entomologie – hmyz, ichtyologie – ryby, herpetologie – plazi, ornitologie – ptáci, mammalogie – savci, babrachologie – obojživelníci) Podle hlediska studia Morfologie – vnější stavba Anatomie- vnitřní stavba Fyziologie – funkce Genetika – dědičnost a proměnlivost Taxonomie – systematika Etologie – chování Chromobiologie – biorytmy Embriologie – ontogenetický vývoj Evoluční biologie – fylogenetický vývoj Paleontologie – vymřelé organismy Obecná biologie – obecné vlastnosti života Ekologie – vztahy mezi organismy

Hraniční obory o životě Aplikované vědy Biochemie – chemické složení, podstata procesů Molekulární biologie – život na úrovni molekul Biofyzika – průběh fyzikálních jevů v organismech Biogeografie – rozšíření života na Zemi Biomatematika – využití matematiky pro biologii Biokybernetika – procesy řízení Aplikované vědy Medicína Veterinární lékařství Agrobiologie Zemědělství Bionika – (v technice) Genové inženýrství Biotechnologie Aranžování Valeologie Fenologie Homeopatie

KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE

TOK ENERGIE tepelná tepelná chemická elektromagnetická energie

Energie v ekosystémech nekoluje, musí do nich neustále vstupovat. Zdrojem energie pro Zemi je Slunce. Energie se může přeměňovat nebo uchovávat v chemických vazbách. Centrem ukládání energie jsou chloroplasty. Centrem uvolňování energie jsou mitochondrie.

KOLOBĚH UHLÍKU a KYSLÍKU CO2 O2 CO2 O2 CO2 O2 CO2 potrava O2 CO2

Rostlina potřebuje C pro tvorbu organických látek svého těla – získává jej ze vzduchu ve formě CO2 a odpadem je O2 Živočichové i rostliny potřebují pro uvolňování energie z chemických vazeb O2 (buněčné dýchání). Rostliny spotřebovávají O2 ze vzduchu, přičenž jeho tvorba během dne několikrát převýší spotřebu. Živočichové využívají pouze vzdušný O2. Uvolněná energie je použita pro tvorbu specifických organických sloučenin, jejichž základní složkou je C. Rostliny umí zpracovat ten, který získaly během fotosyntézy. Živočichové potřebují pravidelný přísun uhlíku ve formě potravy (živočišné nebo rostlinné)

KOLOBĚH DUSÍKU N2 N2 N2 N2 N2 N2 Vzdušný dusík nedovedou využívat ani rostliny ani živočichové, pouze hlízkaté bakterie žijící symbioticky s bobovitými rostlinami. Rostliny dovedou zpracovávat dusík ve formě dusičnanů a amonných solí, které získávají z půdy díky humusu a ukládají je v bílkovinách svého těla. Živočichové využívají dusík z rostlinných, popřípadě živočišných bílkovin a využívají jej pro stavbu svých vlastních bílkovin. Rostliny dusík ve svém těle pouze kumulují. U živočichů dochází k neustálé výměně dusíku – příjem v potravě, výdej močí.

KOLOBĚH VODY Voda je přijímána rostlinami ať už kořeny nebo listy a jsou v ní rozpuštěné minerální látky z půdy. Část slouží jako roztok, ve kterém probíhají biochemické reakce, část je rozložena na H a O a zabudována do organických sloučenin. Velké množství vody je neustále odpařováno rostlinami do ovzduší ve formě páry. Živočichové také přijímají vodu jako kapalinu nebo vázanou v potravě. Při štěpení živin a uvolňování energie je voda využívána organismem nebo odváděna z těla ven.