OSTNOKOŽCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PARYBY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ŽAHAVCI VY_inovace_32_PR6_18
SCHRÁNKY MĚKKÝŠŮ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
OSTNOKOŽCI.
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
PLOŠTĚNCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Hvězdice Štěpán Tichý.
OSTNOKOŽCI „mořské hvězdy, kalichy a okurky“
Obr. 1 Obr. 2 Opakování Žahavci.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KMEN Měkkýši Kmen měkkýši má 3 třídy Plži – hlemýžď zahradní
MECHOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
- paprsčitě souměrné tělo, v moři
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Korýši Mgr. Helena Roubalová
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
zpracování ve dvojicích
ANALYTICKÁ GEOMETRIE VZÁJEMNÁ POLOHA KUŽELOSEČKY A PŘÍMKY Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Odchylka rovin Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Soutěž RISK Ostnokožci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
TROPICKÝ PÁS Pouště 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KMEN: OSTNOKOŽCI (Echinodermata)
Ostnokožci (Echinodermata)
Odchylka přímek Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_256.
Mnohobuněčné organismy
kmen: Ostnokožci (Echinodermata)
POSLEDNÍ KMEN BEZOBRATLÝCH ŽIVOČICHŮ
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
ŘÍŠE: živočichové (bezobratlí)
Ostnokožci Mořští živočichové Tělo v dospělosti paprsčitě souměrné (larvy bilaterálně souměrné) V podkoží se vytváří vápenité destičky, které mohou splývat.
Žahavci – žahaví dravci
Žahavci 24. listopadu 2013 VY_52_INOVACE_210204
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Ostnokožci Živočichové vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
zpracovaný v rámci projektu
PARYBY převážně mořští živočichové chrupavčitá kostra dýchají žábrami
Plži Gastropoda – zadožábří Očekávané výstupy
Hlavonožci Cephalopoda Očekávané výstupy
kroužkovci, Annelida, opaskovci, máloštětinatci, mnohoštětinatci
MEDÚZOVCI 12. zaří 2013 VY_52_INOVACE_210205
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01A_20_Ostnokožci.
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová) Ročník Cílová skupina
zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Plži Gastropoda – předožábří, chroustnatky Očekávané výstupy
OSTNOKOŽCI.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Echinodermata (Ostnokožci)
Transkript prezentace:

OSTNOKOŽCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kmen: OSTNOKOŽCI výhradně mořští živočichové s paprsčitou tělní souměrností (vždy podle čísla 5) mají vnitřní vápenatou kostru většinou jsou odděleného pohlaví Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

hydroskelet (systém vodních cév), který je napojený na panožky s přísavkami a slouží k pohybu mají vysokou regenerační schopnost (po odlomení chapadlo hvězdici opět doroste) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SYSTÉM OSTNOKOŽCŮ OSTNOKOŽCI LILIJICE HVĚZDICE JEŽOVKY SUMÝŠI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: LILIJICE přisedlí ostnokožci rameno kalich (s ústy a řití) přisedlí ostnokožci mají věnec třásnitých ramen, která filtrují potravu (plankton) - zachycená potrava se sklouzne po rameni přímo do úst často pestře zbarvené stonek Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: HVĚZDICE draví ostnokožci žijící na dně nejčastěji 5 ramen ústní otvor na spodní straně, řitní na svrchní mají vychlípitelný žaludek schopný trávit kořist mimo tělo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

- obě jsou běžné u evropských břehů HVĚZDICE ČERVENÁ HVĚZDICE OBROVSKÁ - obě jsou běžné u evropských břehů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: JEŽOVKY všežravé kulovitý tvar těla dobře vyvinutá vápnitá vnitřní kostra na povrchu mají ostny (ochrana) ústa na spodní straně těla Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

JEŽOVKA OBECNÁ Tropická ježovka ← ústa Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: SUMÝŠI často nazýváni také „mořské okurky“ či „mořská ho*ínka“ tělo protáhlého tvaru kolem úst mají věnec chapadel, jimiž loví potravu (jsou draví) v nebezpečí vypouštějí vodu, případně i lepivá vlákna nebo vyvrhnou svoje vnitřnosti! Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SUMÝŠ OBECNÝ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE Veškerý obrazový materiál: z fotoarchivu autora (Jan Kubát) HAYWARD a kol. Živočichové a rostliny evropského pobřeží. 1. české vyd. Praha: Svojtka & Co., s.r.o., 2006. ISBN 80-7352-252-7. ROZSYPAL Stanislav a kol. Nový přehled biologie. 1. vyd. Praha: SCIENTIA spol. s.r.o., pedagogické nakladatelství , 2003. ISBN 80-7183-268-5. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.