Filosofie úvod do problému....

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
K novověké filosofii 16.–17. století
Advertisements

Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
 Matematická logika je myšlení, uvažování třeba poskládání správných číslic v matematické řadě. Nebo různé myšlení to je logika.!  Uvažování správného.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Empedoklés a Anaxagoras
Filosofie a kultura Aristoteles.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
6. Je dobro dáno povinností?
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Období klasické řecká filosofie II
Démokritos z Abdér Strejčková Barbora, C4A.
Předpoklady a historické souvislosti
Podstata filozofie Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VZTAH VÍRY A ROZUMU VE STŘEDOVĚKÉ FILOZOFII Dušková, Hessler, Marešová, Dlouhá, Hučíková – V8A
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Období klasické řecká filosofie II
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Úvod do filosofie Zuzana Svobodová.
Husserlova teorie přirozeného světa Maryna Zheleznyak.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Husserl.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Prothágoras z Abdér Kulhánková Adéla, C4A.  481 př. n. l. Abdéra v Thrákii př. n. l.  Starořecký řečník a filosof  Nejznámější z generace sofistů.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Definice hmoty Vzorem (pravzory, pralátka…) Identifikací (redukce na známou vlastnost) Gnoseologicky.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
1. přednáška K čemu potřebují právníci právní filosofii?
Postavení pedagogiky mezi vědami
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Typicky řecká představa: A R C H É = prazáklad Uspořádaný svět je tvořen z již předtím existujícího prazákladu tím, že dostává nějaký řád, že jím prostupuje.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Platón & „objektivní idealismus“
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
„Barokní filosofie“ Racionalismus.
FILOsOFIE A VĚDA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Filozofie osvícenství v Německu
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
K novověké filosofii 16.–17. století
Úvod do filozofie.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Elejská škola.
PLATÓN př. n. l..
Sokratés, Platón, Aristotelés
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Novoplatonismus.
Základní filozofické otázky
Francouzský materialismus I
Transkript prezentace:

Filosofie úvod do problému...

Pojem filosofie: Pojem F. vzniká jako složenina řeckých slov: filein (= milovat), sofia (= moudrost) Filosofie = „láska k moudrosti“ Pojem F. poprvé použil Pýthagorás (580 – 500) Vymezil se tak proti ostatním filosofům, kteří se nazývali sofos (= moudří) Pojem F. pak přesněji vymezil Sókratés (470 - 399) viz Platón: Symposion, s. 203 – 204

Filosofické disciplíny: Ontologie - nauka o bytí. Řeší problémy jsoucna, bytí, hmoty, substance /podstaty/, času, konečna, nekonečna, pohybu, změny, vývoje, kvantity, kvality... Metafyzika - zkoumá, co je nepřístupné smyslům, co se nachází za fyzickým světem: Prazáklady vzniku světa, základní příčina všeho jsoucího, formy boží existence, nadpřirozeno atd. Gnoseologie (noetika, epistemologie) – zabývá se teorií poznání Logika - nauka o správném myšlení Etika - nauka o správném chování, učí o morálních hodnotách a mravním jedná Estetika - nauka o kráse a umění

Filosofie a speciální věda Otázka na podmínky celku zkušenost Předvědecké každodenní bytí ve světě speciální věda Určitá dílčí oblast (tematická redukce) Určitá metoda (metodická redukce)

Filosofie a speciální vědy Filosofie, teologie Speciální vědy Reálné vědy Přírodní vědy (fyzika, chemie, astronomie, medicína, biologie) Kulturní vědy Duchovní vědy (humanitní) (historie, religionistika, jazykověda, uměnověda) Sociální a ekonomické vědy Formální vědy (formální logika, matematika)

Faktory podmiňující filosofické tázání Zkušenost Údiv viz: Immanuel Kant: Kritika praktického rozumu Pochybování – ztráta samozřejmosti viz: Augustin: O trojici viz René Descartes: Principy filosofie Přístup bez předpokladů Augustin (354 – 430) René Descartes (1596 – 1650) Immanuel Kant (1724 - 1804)

Filosofie - definice Filosofie je kritická rozumová věda o podmínkách možnosti empirické skutečnosti jako celku

Základní otázky filosofie viz Platón: Ústava

Základní otázky filosofie Platón kritizuje každodenní zkušenost a možnost smyslového poznání věcí Rozlišuje mezi zdáním a pravým bytím Zdání je oblastí smyslovosti, náleží materiálnímu, tělesnému světu Pravé bytí – je oblastí duchovního světa, jeho poznání se uskutečňuje duchem

Základní otázky filosofie Pokud vnímáme nějaký smyslový vjem – vidíme krávu – vnímáme ji jako jev

Základní otázky filosofie Jev se mění (barva, tvar, stavba těla) ale stále rozpoznáváme krávu

Základní otázky filosofie a tohle je taky kráva

Základní otázky filosofie Co je ale to, co nám stále dovoluje vždy rozeznat krávu? Je to esence (bytnost) krávy, která je neproměnlivou skutečností, kterou rozpoznáváme, ale smyslově nevnímáme Čiré esence o sobě, věčné a neměnné předobrazy věcí - ideje Nejvyšší idea je idea dobra a krásy, která je totožná s absolutnem. V podobenství o jeskyni je jejím obrazem slunce. Mýtus anamnése – duše je svou esencí spřízněna. Před vstupem do pomíjejícího světa nazírala na ideje. Při vstupu do těla to došlo k jejich zapomenutí. Očištěním od smyslového poznání může u člověka dojít k rovzpomenutí si a k pravému poznání Mýtus methexe – vesmír vznikl působením tvůrce světa. Ten vytvořil přírodní věci z pralátky podle idejí.

Základní otázky filosofie – platónský trojúhelník Absolutno anamnésis methexis Bytí, substance, svět Já, subjekt, duše zkušenost

Základní otázky filosofie Filosofie bytí Filosofie já Filosofie ducha