registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. červen 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080312 CHARMANT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
metoda transvazální (transfer), metoda tradičního kvašení v láhvi. Při výrobě šumivých vín rozlišujeme tři technologické procesy: Metoda Charmatova, metoda transvazální (transfer), metoda tradičního kvašení v láhvi.
Použitá metoda nemá vliv pouze na kvalitu, ale také na délku výrobního postupu. obr. 1
Metoda Charmatova Tato metoda získala jméno po francouzském vědci Eugenu Charmatovi. Jakkoli zní její název romanticky, neskrývá se za tímto pojmem nic jiného než průmyslová výroba vína v tancích z ušlechtilé ocele. Pomocí zmíněné metody lze produkovat jednoduchá šumivá vína a jakostní šumivá vína.
Kupážní a tirážní likér se nacházejí v tanku spolu s přibližně 200 000 litry vína, které je vystaveno tlaku o hodnotě až 6 barů. Směs zraje na kvasinkách, které se pomalu usazují na dně tanku 30 až 60 dní.
Míchací zařízení je pravidelně rozviřuje, aby se z nich uvolnily látky ovlivňující chuť vína. Po maximálně dvou měsících se již šumivé víno stočí do jiné nádoby a zároveň se přefiltruje.
Víno se přitom musí zchladit pod bod mrazu, protože jinak by silně pěnilo. Následně přidá sklepmistr do šumivého vína expediční likér a šumivé víno se stočí do láhví.
Ty se následně opatří zátkou z přírodního nebo umělého korku a zajistí se drátěným košíčkem. Doba od počátku kvašení do vyrobení hotového vína tedy činí pouhých šest měsíců.
obr. 2
Použitá literatura PEHLE, Tobias a Ulrike EHRLACHER. Šumivá vína: šampaňské. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2008, 295 s. Lexikon. ISBN 978-80-255-0048-4.
Citace zdrojů obr. 1: Champagne Fresne Ducret Villedommange. [online]. 2009 [cit. 2013-06-18]. Dostupné z: http://www.champagne-fresne-ducret.com/Default.asp?ID=114313&IDR=4 obr. 2: PEHLE, Tobias a Ulrike EHRLACHER. Šumivá vína: šampaňské. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2008, 295 s. Lexikon. ISBN 978-80-255-0048-4.