Základy zpracování geologických dat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní typy rozdělení pravděpodobnosti diskrétní náhodné veličiny
Advertisements

Základní statistické pojmy
Statistická indukce Teorie odhadu.
“Jsou tři druhy lží: lži, odsouzeníhodné lži a statistiky.”
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
„EU peníze středním školám“
Statistika I 2. cvičení.
Metody zkoumání ekonomických jevů
Regresní analýza a korelační analýza
Pravděpodobnost a statistika opakování základních pojmů
Obsah prezentace Náhodná proměnná Rozdělení náhodné proměnné.
Základní statistické pojmy a postupy
25. října 2004Statistika (D360P03Z) 4. předn.1 Statistika (D360P03Z) akademický rok 2004/2005 doc. RNDr. Karel Zvára, CSc. KPMS MFF UK
Obsah statistiky Jana Zvárová
Analýza dat.
Statistické zpracování dat RNDr. Eva Reiterová, Ph.D.
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
Generování náhodných veličin (2) Spojitá rozdělení
Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Pravděpodobnost a genetická prognóza
Náhodný jev A E na statistickém experimentu E - je určen vybranou množinou výsledků experimentu: výsledku experimentu lze přiřadit číslo, náhodnou proměnnou.
Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností.
STATISTIKA (PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA)
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
STATISTIKA přednáška 1 Martin Sebera, FSpS MU, Sázíte-li ve Sportce, je to hazard. Sázíte-li se, že vám v kartách přijdou tři postupky po sobě,
Další spojitá rozdělení pravděpodobnosti
Statistika 2. přednáška Ing. Marcela Čapková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
Experimentální fyzika I. 2
ZÁKLADY TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI
VY_32_INOVACE_21-15 Statistika 1 Základní pojmy.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do statistiky VY_32_INOVACE_M4r0117 Mgr. Jakub Němec.
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Biostatistika 8. přednáška
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, S. Littnerová, J. Kalina Jak vznikají informace Rozložení dat 1.
Statistika – základní pojmy, diagramy
Molekulová fyzika 3. přednáška „Statistický přístup jako jediná funkční strategie kinetické teorie“
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
Statistika - definice Statistika je vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter. Statistika je v určitém smyslu jazykem pro.
Náhodná veličina. Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Molekulová fyzika 2. Sada pomocných snímků „Teplota“
Statistika 1.cvičení. Základní informace Ing. Daniela Krbcová Materiály ze cvičení, přednášky Skripta k předmětu,
Některá rozdělení náhodných veličin
Číslo a název projektu: CZ /1. 5
Induktivní statistika
Absolutní a relativní četnost
Statistika - opakovací test k procvičení
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Induktivní statistika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
METODOLOGIE MAGISTERSKÉ PRÁCE
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Neparametrické testy pro porovnání polohy
Metodologie pro ISK 2 Úvod do práce s daty
Základní zpracování dat Příklad
Metodologie pro ISK 2 Kontrola dat Popis kategorizovaných dat
Statistika a výpočetní technika
Autor: Honnerová Helena
Statistika.
Induktivní statistika
Základy statistiky.
Náhodné výběry a jejich zpracování
1. Statistická analýza dat
Transkript prezentace:

Základy zpracování geologických dat RNDr. Petr Sulovský

Etapy procesu zpracování dat Sběr dat Analýza a výběr dat Formalizace dat (kodifikace a standardizace) Záznam, třídění a archivace dat Vlastní (statistické) zpracování dat Grafická a tabulková prezentace výsledků

Třídění dat Z hlediska časového (zejm. hydrologie ap.) prostorové (mapy) Vícestupňové v podobě několika řad: časové, dynamické věcné (podle věcných znaků - kvantitativní, kvalitativní prostorové

Chápání pojmu statistika číselné údaje o hromadných jevech praktická činnost spočívající ve sběru, zpracování a vyhodnocování statistických údajů teoretická disciplína, zabývající se metodami sloužícími k popisu a odhalování zákonitostí při působení podstatných, relativně stálých činitelů na hromadné jevy

K čemu statistika slouží v geologii ? Popis jevů Interpretace jevů a procesů Predikce neznámého / budoucího stavu

Základní pojmy statistiky Þ hromadné jevy Þ statistická jednotka Þ statistický znak (náhodná veličina, proměnná):

Typy proměnných / škál Kvalitativní (nominální ) Kategorické - množné: hornina vyvřelá (1) h. metamorfovaná (2) h. usazená (3) Kategorické – alternativní:

Kvantitativní proměnné Pořadové Příklad: stupeň vybělení horniny

Kvantitativní proměnné měřitelné Nespojité Spojité Spojité – intervalově tříděné

Statistický soubor Podle počtu proměnných: Podle úplnosti jednorozměrný / vícerozměrný Podle úplnosti základní / výběrový

Statistický soubor Podle počtu proměnných: Podle úplnosti jednorozměrný / vícerozměrný Podle úplnosti základní / výběrový

Proč se vlastně používá výběr? Omezené zdroje (finanční, ale i časové) Řídký výskyt zkoumaného jevu (xenolity apod.) Destruktivní testování (omezená velikost vzorku pro analýzu – ATM, FI etc). Výběr může být dokonce přesnější, než proměření všech prvků základního souboru. Příklad: Může se např. stát, že potřebujeme rychle zjistit ve velké zdrojové oblasti pitné vody (severočeská křídová tabule) průměrnou koncentraci určité látky, o jejíž toxicitě se dříve nevědělo.

Definice pravděpodobnosti Klasická definice: Předpokládejme, že pokus má N stejně pravděpodobných výsledků, a M z nich představuje jev A. Pak Slovy též: Pravděpodobnost je poměr počtu případů příznivých ku počtu případů možných.

“Limitní“ definice pravděpodobnosti Pravděpodobnost ≡ limitní relativní četnost

Axiomatická definice pravděpodobnosti Pravděpodobnost Pr(A) náhodného jevu A se v definici Kolgomorova chápe jako jevová funkce, splňující následující vlastnosti  1. 0  P(A)  1 Slovy: Pravděpodobnost je číslo, nabývající reálných hodnot v intervalu  0, 1  2. P(U) = 1 Slovy: Jev jistý U se vyskytuje s pravděpodobností 1 3. P(A  B) = P(A) + P(B), jestliže A  B = 0 Slovy: Pravděpodobnost sjednocení vzájemně neslučitelných jevů A a B se rovná součtu pravděpodobností výskytu jevu A a výskytu jevu B.

Pravděpodobnost celého jevu se rovná sumě pravděpodobností jednotlivých možných výsledků   Podmíněná pravděpodobnost ≡ limitní relativní četnost, u níž je množina možných výsledků omezena podmínkou. Pr(H | G) – podmíněná pravděpodobnost jevu H za podmínky G   Jev H se nazývá statisticky nezávislým na jevu G, jestliže pravděpodobnost jevu H zůstává stejná i poté, co nastal jev G: Pr(H | G) = Pr(H)

Vztahy mezi pravděpodobnostmi Vztah pro pravděpodobnost průniku jevů = součin pravděpodobností: - pro nezávislé jevy platí, že Pr(G a H) = Pr(G).Pr(H) - pro závislé jevy platí Pr(G a H) = Pr(G) . Pr(H | G)  Vztah pro sčítání (sjednocení) pravděpodobností:  jsou-li jevy G a H slučitelné (mohou nastat zároveň), platí Pr(G nebo H) = Pr(G) + Pr(H) – Pr(G a H) jsou-li jevy G a H navzájem neslučitelné, tj. jestli Pr (G a H) = 0, platí   Pr(G nebo H) = Pr(G) + Pr(H)

Popis jednorozměrných statistických souborů Uspořádání dat - skupinové rozdělení četností, pravidla pro stanovení šířky intervalů. Četnost absolutní, relativní, kumulativní. Grafické znázorňování geol. dat, rozdělení četností.