CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Advertisements

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Vztahy mezi Čechy a Němci
Název: LITERÁRNÍ SMĚRY V OBDOBÍ NO Autor: Mgr. Lenka Jelínková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Rozbor uměleckého textu
Románský sloh.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Romantismus Umění 19. století.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Klasicismus a romantismus
Osvícenství.
ZA, 2. ročník / Literatura 19. století/ Mgr. Veronika Mrkvanová
Klasicismus umělecký směr 17. století, Francie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE _19 Romantismus
ROMANTISMUS (Přibližně 19. století).
Romantismus Lukáš Rozsypal.
Z franc. romantique = jako v románu
ROMANTISMUS 1. pol. 19. st..
Romantismus.
REALISMUS CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk. SPOLEČENSKO-HISTORICKÁ SITUACE rrrrozmach a dokončování průmyslové revoluce, hospodářský vzestup rrrrozvoj.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Romantismus v literatuře
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ROMANTISMUS.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_04_CJL_L ROČNÍK: I. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
ROMANTISMUS V ČECHÁCH Umění 19. století.
Poezie ve světové literatuře
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Romantismus ve světové literatuře Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Portréty literárních osobností světové literatury
Český jazyk a literatura
Český hudební romantismus
Umělecké směry 19. století
George Gordon Byron Marcela Jurková.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Surrealismus.
Světová literatra mezi světovými válkami
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/13 Název materiálu: Hudba v období romantismu Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ROMANTISMUS.
Test ověřující znalosti z HV
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Manažerské dovednosti / 2016
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Romantismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Kultura 1. poloviny 19. století
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Kód: VY_32_INOVACE_8_17 Šablona: III/2
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablonaa Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
Romantismus.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Transkript prezentace:

CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk ROMANTISMUS CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk

SPOLEČENSKO-HISTORICKÁ SITUACE období mezi dvěma revolucemi – 1789 ve Francii a 1848 v celé Evropě 1. polovina 19. století naděje na nové společenské uspořádání nesplněny – rozčarování, buřičství vzrůst moci buržoazie živelný rozvoj průmyslu nenaplněny myšlenky nacionalismu a liberalismu romantické ideje se masově rozšířily zhruba v období napoleonských válek - válečné hrůzy, dobrodružství či potřeba silných individualit rozněcovaly fantazii umělců, druhým důležitým bodem byla zvýšená vzdělanost měšťanů, jejich touha po vzdělávání, resp. po četbě, stejně jako jejich větší finanční síla způsobená počátkem liberalizace výroby a podnikání, způsobily, že buržoazie si mohla dovolit kupovat knihy, hudební nástroje či lístky do divadla nebývalý rozmach uměleckých řemesel

R O M A N T I S M U S umělecký a filozofický směr a životní postoj euroamerické kultury literární směr ve všech evropských literaturách životní pocit a postoj člověka protiklad racionalitě klasicismu návaznost na preromantismus – člověk jako svobodné individuum, citovost, fantazie, příroda idea práva na sebeurčení národa literatura zachycuje melancholii, stesk a boj jednotlivce proti společnosti, malíři zobrazovali ponuré krajiny, ruiny, bouří stižené lesy, osamocení hrdinové trávili dlouhé hodiny v panenské přírodě, či byli zmítáni vášněmi, hudba využívá lidových motivů i snových obrazů, oblíbené motivy byly osamocení, noc, nebezpečí, tajemství, stesk či cesty

ZNAKY ROMANTISMU důraz na city, fantazii a vůli subjektivní vztah ke skutečnosti – individualismus jádrem je konflikt mezi vnitřním a reálným světem, jenž vyúsťuje ke vzpouře vůči reálnému světu, která nemůže uspět protiklad snů a dobové skutečnosti obdiv k minulosti, mystice, k lidové slovesnosti, k přírodě, k exotice, ke středověku architektura – historismus, inspirace v gotice, letní sídla – anglický park (volná příroda, jezírka, altány) malířství – E. Delacroix, Antonín a Josef Mánesové, Josef Navrátil hudba – F. Schubert, R. Schumann, F. Chopin, F. Liszt, G. Verdi, C. M. von Weber

R O M A N T I S M U S

ROMANTISMUS V LITERATUŘE A UMĚNÍ důraz na tvůrčí svobodu umělce – směšování žánrů, kontrastnost, smysl pro barvitost, hudebnost obohacení jazyka o lidovou mluvu a archaismy hlavní hrdina se myšlenkově ztotožňuje s autorem hrdinové se bouří proti společenským konvencím a nechtějí se podřídit zákonům a svému pokryteckému okolí, stávají se proto společenskými vyděděnci, zbojníky, vězni, žebráky, tuláky, poutníky nebo již stojí na okraji společnosti od samého počátku, obvykle to jsou ale silní a výjimeční jedinci, většinou končí tragicky, často prožívají osudovou lásku, ale protože milují buď vysněný ideál, nebo již zadanou ženu, musí jejich láska skončit nešťastně výjimečné prostředí – tajemná jezera, lesy, skály, samoty, hřbitovy, zříceniny, katedrály, běsnící živly, staré hrady, osamělé stromy, lodě v bouři díla obsahují často tajemné, osudové, někdy i mystické, hrůzné a fantastické motivy, často jsou popisovány důraz je kladen na nitro člověka a v něm zvláště na cit, smysly a vůli obliba poezie – lyrickoepické básně (balady, poemy), v próze historické romány a povídky

ZDROJE http://www.dekorastuck.cz/?page=romantismus http://www.satalka.cz/slohy/Romantismus.html http://www.svet-bydleni.cz/bydleni-1/historie-bydleni-romantismus-1-dil.aspx http://www.rotrekl.cz/b_historie2.htm https://cs.wikipedia.org/wiki/Romantismus https://cs.wikipedia.org/wiki/Romantismus_(literatura)#.C4.8Cesk.C3.A1_literatura