STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ Hosté z Evropy - jsou našimi nejčastějšími hosty - většinou je možné se s nimi dorozumět anglicky nebo německy - jejich gastronomické zvyklosti nejsou příliš odlišné, jsou ovlivněny produkty, které jim nabízí jejich zeměpisná poloha Němci - základní snídani doplňují vejci, rybami, masem, pijí černou kávu nebo čaj s mlékem - obědvají polévku, hl.chod, zeleninu a moučník. Z příloh mají nejraději brambory. - večeře je nejčastěji studená, všeho druhu - z nápojů cení především dobré pivo a víno, jablečný mošt, hořké lihoviny
Rakušané - snídají méně vydatně, pochutnají si na cukrářských výrobcích - k obědu jedí polévky, hovězí maso se zeleninou, zabijačkové speciality, zvěřinu, ryby, teplé moučníky - k večeři především minutky - pijí hlavně pivo a moravská vína ŠVÝCAŘI · jsou nároční hosté · gastronomie podléhá vlivu Francie, Německa, a Itálie · vyhovuje jim mezinárodní kuchyně
Francouzi Italové · snídají méně vydatně, obvykle vejce, sýry, kompoty, šunku, čajové pečivo, kávu s mlékem a minerální vodu · oběd a večeře se skládá ze složitého menu, které téměř vždy končí sýrem · k masu upřednostňují zeleninové přílohy · méně oblíbené je vepřové maso · milují vína a pijí je po celý den ke všemu · dají přednost přírodním úpravám pokrmů · snídají většinou méně · milují zeleninové přílohy, rajčata, olivy · potrpí si na kvalitní moučníky Poláci · mají rádi zeleninové a luštěninové polévky, maso s omáčkami, mletá masa, brambory a těstoviny · pijí pivo, pálenky a čaj
Seveřané - snídají, obědvají a večeří podle mezinárodních zvyklostí, pijí více mléka - naše kuchyně jim zpravidla vyhovuje - chutnají jim naše ovocné moučníky, pivo i lihoviny Hosté z Ameriky - pijí ke snídani ovocné a zeleninové šťávy, kávu, čaj s mlékem - jedí obilninové kaše, slaninu s vejci, vepřové a mleté maso - pijí ledovou vodu ke všem pokrmům - oběd bývá jednoduchý, oblíbené jsou přírodní minutky. Často dochucují kečupem, oblíbenou přílohou jsou fazolové lusky, hrášek a brambory.
Hosté z Asie Japonci · snídají ryby, vejce, zeleninu, polévky, čaj · k obědu ryby nebo kuřata se zeleninou · k večeři vydatnější menu Číňané · mají vynikající kuchyni · menu začíná čajem a končí polévkou
Indové · jedí velmi střídmě, 2x denně · gastronomii ovlivňují náboženská pravidla · můžeme jim nabídnout ryby, drůbež, skopové, luštěniny a zeleninu · silněji koření · pijí čaj, zeleninové a ovocné šťávy a vodu Hosté z Afriky Arabové · odmítají vepřové maso a výrobky z něho · dají přednost skopovému, telecímu, zelenině, rýži, bramborám ovoci. · konzumují značné množství kávy Ostatní afričtí hosté mají obdobné stravovací zvyklosti jako u nás.