Bakteriální nemoci člověka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to jsou mikroorganismy?
Advertisements

RISKUJ – PROKARYOTA Biologie 1.ZA,SC,OS Mgr. Petra Siřínková
„EU peníze středním školám“
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
PATOGENNÍ BAKTERIE Napadají těla organismů a způsobují jejich onemocnění. (Mezi další patogeny patří viry, prvoci, houby.)
BUŇKA JAKO ZÁKLAD VŠEHO ŽIVÉHO
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Základy přírodních věd
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor RNDr. Romana Michálková Číslo materiálu16 Datum vytvoření Druh učebního materiáluprezentace Ročník 1., 4. Anotace.
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
BIOLOGIE 1.E
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Prokaryotická buňka.
Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce
Buňka.
Dýchací soustava II.
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Nákazy přenášené vzduchem
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
Bakteriální onemocnění člověka
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Bakteriální nemoci člověka
Bakterie.
Tetanus a Trachom.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Bakteriální nemoci přenášené kapénkovou nákazou
BAKTERIE.
Bakterie - nejstarší obyvatelé Země
TETANUS.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
TRACHOM.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní struktura živých organismů
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
SINICE fotosyntetizující bakterie
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_P6-001 Předmět PŘÍRODOPIS.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 KOCH VY_32_INOVACE_F05 Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Bakterie Přírodopis 6. třída.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bakterie Nikola Klaclová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Revmatická horečka  Nejčastěji je napadeno srdce a klouby dále také mozek nebo kůže. Angína je způsobena bakteriemi ze skupiny streptokoků A.  Vzniká.
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
Lékařská orální mikrobiologie I VLLM0421p
BAKTERIE.
Prokaryotická buňka.
Základní škola, Hradec Králové
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Bakteriální nemoci člověka Bakterie (Bacteria, zastaralé a dnes nepoužívané jsou termíny Bacteriophyta či Schizomycetes) jsou prokaryotické organismy. Jejich buňky jsou charakteristické přítomností peptidoglykanové buněčné stěny, nukleoidem (jadernou oblastí, která je jen u velmi málo druhů oddělena od cytoplazmy membránou), prokaryotickým typem ribozómů, DNA bez intronů, plazmidy a absencí klasického pohlavního rozmnožování.

Seznam významných bakteriálních nemocí člověka anthrax bakteriální úplavice záškrt tetanus zápal plic tyfus paratyfus mor cholera tuberkulóza angína dávivý kašel spála růže salmonelóza enterotoxikóza trachom syfilis kapavka vozhřivka vlnivá horečka borrelióza lepra

Bakterie Bakterie jsou jednoznačně nejrozšířenější skupinou organismů na světě. Je možno je nalézt v půdě, vodě, ovzduší i jakožto symbionty uvnitř a na povrchu mnohobuněčných organismů. Vyskytují se mezi nimi druhy, které se specializují na osidlování prostředí, kde by ostatní organismy mohly přežívat jen stěží (vroucí voda v sopečných jezerech, nejvyšší vrstvy atmosféry). Některé druhy jsou dle výzkumů sto přežít i ve vesmíru – ve vakuu a o teplotě −270 stupňů Celsia.

Robert Koch (11. prosince 1843 –1910 27. května ) byl německý lékař a mikrobiolog, zakladatel bakteriologie a nositel Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu (1905), objevil původce tuberkulózy a cholery.

Angína Angína je označení pro infekční postižení mandlí a hrdla (tj. kořene jazyka a přilehlé části hltanu). Krční mandle jsou první obrannou linií při vstupu choroboplodných zárodků do zažívacího nebo dýchacího traktu. Většinu infekcí dokáže účinně odrazit, při některých se ale pořádně zapotí. Příznakem tohoto zvýšeného úsilí je pak bolestivé zvětšení a zarudnutí mandlí přítomné právě při angíně.

Záškrt Záškrt je vážným onemocněním horních cest dýchacích. Začíná náhle zánětem krčních mandlí s tvorbou pablán a horečkou. Častými komplikacemi jsou dušnost a zánět srdeční svaloviny (v 10 až 25 % případů). Onemocnění může zanechat trvalé následky nebo může končit i smrtí.

Lepra Malomocenství neboli lepra je chronické infekční onemocněni působené mikrobem Mycobacterium leprae. Vyskytuje se hlavně v tropech a subtropech. Je charakterizované tvorbou rozpadajících se uzlíků v kůži a na sliznicích a nervovými poruchami. Zdrojem nákazy je nemocný člověk. K onemocnění dochází po dlouhodobém styku s nemocným za špatných sociálních a hygienických podmínek; přenáší se hnisem z míst postižených leprou. Hlavním preventivním opatřením je izolace nemocných a jejich intenzívní léčba.

Sifilis Onemocnění Syfilisí se přenáší pohlavním stykem, ale též předměty kontaminovanými tělními tekutinami. Nemoc Syfilis má tři stadia, avšak nemusí se projevit všechna, třetina nakažených se dokonce uzdraví i bez léčení. Prví fázi charakterizuje tvrdý vřídek na genitáliích a zvětšení okolních uzlin. V druhém kole vyskáče na kůži a sliznicích červená vyrážka. Zde mohou situaci zachránit antibiotika. Pokud se Syfilis neléčí, začne poslední fáze – mikrob napadá cévní a nervový systém.

Velikost bakterií Bakteriální buňka je buňkou prokaryotní, tzn. že obsahuje buněčnou stěnu (může chybět), cytoplazmatickou membránu a protoplast, který se skládá z nukleoidu, ribozomů, inkluzí, cytoskeletu a cytosolu. Některé bakterie mohou mít bičík, fymbrie, pily. Jiné mají glykokalyx, slizovou vrstu, či další obaly. Tzv. sporulující bakterie vytváří ve svém životním cyklu sporu, což je odolný klidový útvar.