SOLI Stavební materiály

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Stavební pojiva. Stavební pojiva Vápník Poměrně měkký, lehký, reaktivní kov. Vápník patří k lepším vodičům elektrického proudu a tepla. Vápník je velmi.
Keramika 2 Chemie VY_32_INOVACE_235, 12. sada, CH ANOTACE
POJIVA Mají schopnost spojovat drobné i větší kusy hmoty v soudržný a pevný celek Chemická - vzdušná ( vápno, sádra ) - hydraulická (hydraulické vápno,
Cement je hydraulické pojivo k výrobě malty a betonu.
Malty a maltové směsi.
Přehled stavebních materiálů
PORCELÁN A KERAMIKA.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
SÍRANY.
Sádra Vzdušné pojivo.
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
SOLI RZ
Žáruvzdorné materiály a výrobky
ANORGANICKÁ POJIVA - SÁDRA.
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba vápna(STA25) Ing. Naděžda Bártová.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy(STA16) Vývoj
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
S á d r a Autor: Alena Švejková.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_104_Výroba vápna AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a využitím oxidu vápenatého,
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
Co to jsou stavební materiály (staviva)?
Ch_005_Hydroxid vápenatý
Významné soli kyslíkatých kyselin
Oxidy.
ELEKTROTERMICKÉ PROCESY
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Zástupci oxidů RZ
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Stavební materiály Zbožíznalství 1. ročník Stavební materiály - musí mít vhodné mechanické a technologické vlastnosti - musí poskytovat člověku zdravé.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Jitka Malíčková NÁZEV:Význam a použití hydroxidů TÉMATICKÝ CELEK:Anorganické.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Sanace fasád Omítky a malty Jiří Vrbík Autorizovaný stavitel.
Ch_070_Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Anotace Pracovní list k procvičení základních poznatků o horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
STABEVNÍ MATERIÁLY Lukáš tůma, tomáš jančí.
Transkript prezentace:

SOLI Stavební materiály Mezi nejvýznamnější stavební materiály patří sádra, beton, vápenná malta, cement, sklo, porcelán a cihly.

Sádra Vyrábí se pálením minerálu sádrovce. Takto získaná sádra se mísí s vodou na kašovitou směs, která rychle tvrdne a vzniká pevná látka stejného chemického složení.Používá se k vyplnění drobných mezer v omítkách a ve zdivu, dále v sochařství a štukatérských pracích.

Vápenná malta Získává se míšením hašeného vápna (hydroxid vápenatý) s pískem a vodou. Používá se ke spojování cihel,tvárnic a kamenů, při stavbě zdí budov.

Cement (nejběžnější portlandský). Vyrábí se z vápence a jílů.Je práškové hydraulické pojivo, které po smíchání s vodou tvrdne a tuhne. Používá se na výrobu betonu

Beton = umělý slepenec. Je to kašovitá směs písku, cementu a vody. Má vysokou pevnost tlaku, ale poměrně malou pevnost tahu.

Sklo Sklo je tuhý materiál roztavený ve sklářské peci. Sklo obsahuje především oxid křemičitý ale kvůli vysoké teplotě tání se přidává soda a potaš. Protože alkálie snižují odolnost skla proti vodě přidává se i oxid vápenatý.

Porcelán = keramická hmota, vniklá vypálením kaolinu. Používá se pro výrobu nádobí, keramiky a elektrických izolantů.

Cihly = stavebnina (,,umělý kámen“). Vyrábí se formováním hlíny do pravidelných útvarů a používá se na stavbách.