7. PSIII 2011/2012 Přednáší ing Mareček

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEZNAM PŘÍLOH Řešení obvodových plášťů: statické působení: nosné nenosné podle materiálů: vyzdívané,
Advertisements

LEHKÁ NESILIKÁTOVÁ PREFABRIKACE
Kontrola TDI – laminátové podlahy
Společnost ALPRO, spol. s r.o.byla založena v roce 1993.
Návrh zateplování: zvolit systém zateplování
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
OPLECHOVÁNÍ OBVODOVÉHO PLÁŠTĚ
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Název operačního programu:
REDOXNÍ DĚJ RZ
Stavitelství 2 Základy – spodní stavba
STAVEBNICTVÍ Dřevěné konstrukce a stavby
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy(STA16) Vývoj
Chemie 8. ročník Kovy.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Kovy Mgr. Helena Roubalová
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III stavební klempířství
STAVEBNICTVÍ Dřevěné konstrukce a stavby
SÁDROKARTONY Použití:- příčky - podhledy - suché podlahy
Kovy ve stavebnictví.
VY_32_INOVACE_35_05 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
CZ.1.07/1.1.10/ Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová.
Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Zámečnické práce (STA39)
Kovoplastické pláště Fasádní systém
Otvory v nosných stěnách
STAVEBNICTVÍ Dřevěné konstrukce a stavby Obklady STA3
Obložení stěn a stropů. Obložení se montuje na vyzrálé zdivo, bez omítání, se zatřenými spárami. Dodatečné obklady se provádějí na omítnutý podklad. Plocha.
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Zámečnické práce (STA39) - vrata
TDI – Sádrokartonové příčky
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Nejdůležitější část střechy?
TDI Kontaktní zateplovací systém
DŘEVĚNÉ PODLAHY Kontrola TDI
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Klempířské práce na průčelí (STA38)
VY_32_INOVACE_34_11 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
10. JEDNOPLÁŠŤOVÉ A DVOUPLÁŠŤOVÉ PLOCHÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE – STAVEBNĚ FYZIKÁLNÍ PROBLEMATIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA maturitní obor: STAVEBNICTVÍ zaměření: POZEMNÍ STAVITELSTVÍ 2. Klempířské práce Předmět: Pozemní stavitelství (PS) Ročník.
REVITALIZACE BYTOVÉHO KOMPLEXU LAURINOVA II. U KASÁREN č.p. 1379,1380,1381,1382,1383.
1 DETAILY - sokl nezateplený / uskočený ČVUT PRAHA Katedra technologie staveb.
Vytápění Materiály potrubí ve vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad druhů materiálů a jejich použití pro tepelné.
Spoje lisované Jde o poměrně novou instalační metodu potrubních nerozebíratelných spojů. V dnešní instalatérské praxi hojně využívanou. Autorem materiálu.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení jak se kreslí jednoplášťová střecha, jak.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-20 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 Anotace.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Fasádní obklady Ing. Miloslava Popenková, CSc. FASÁDNÍ OBKLADY dělení KONTAKTNÍ (lepené) BEZKONTAKTNÍ (zavěšené odvětrávané)
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie zateplování staveb a povrchových.
Dilatace obkladu Ing. Miloslava Popenková, CSc. Úvod Princip návrhu dilatace obkladu musí vycházet z definic jednotlivých deformací ve stavebních konstrukcí,
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Osazování oken
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Montáž okapů A svodů CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_TP_19
Zpracování plechu II Podstavec pod hrnec
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Povrchové úpravy.
Montáž oken a tepelně technické souvislosti
Montáž oken a tepelně technické souvislosti
Transkript prezentace:

7. PSIII 2011/2012 Přednáší ing Mareček Oplechování OP 7. PSIII 2011/2012 Přednáší ing Mareček

Tradiční oplechování fasády

Oplechování parapetu

Tradiční oplechování fasády

Klempířské práce Tradiční ruční výroba plechových výrobků V klempířských dílnách Na stavbě pomocí mobilních přístrojů, které zpracovávají plechy ze svitků nekonečné délky. Montáž hotových výrobků Z výrobků vyztužených a doplněných zámečnickými prvky.

Klempířské práce podle ceníku 764 Konstrukce klempířské Krytiny hladké střešní z plechů, pozinkovaných, měděných, titanzinku a hliníku. Krytiny z lisovaných tabulí potažených plastem. Lemování zdí na plochých střechách Žlaby včetně rohů, dilatací Žlaby a odpadní trouby plechové a plastové Oplechování parapetů Oplechování zdí a nadezdívek

Klempířské materiály a jejich vzájemné ovlivňování podle tabulky prvků. Reakce mezi prvky jsou v přímé úměrnosti součtu jejich vzdálenosti od neutrální hranice, kterou tvoří poloha vodíku: Ušlechtilé kovy Neušlechtilé kovy Au,Hg.Ag,Cu,Sn H Pn,Sn,Ni,Fe,Zn,Mn,Cs,Na,Ca,K Další hledisko se odvozuje z pořadí potencionálu prvků: Pr,Au,Zn,Ti,Ag,Cu, (H- 0 pot.) Ni,Pn,Al,Sn,Fe,Zn

Klempířské materiály Plechy čisté ocelové (nerezové), měděné, hliníkové,zinkové, olověné. Plechy chráněné proti korozi povlakem pozinkované, smaltované, eloxované, lakované,s nánosem plastizolů. Plechy ze slitin slitiny zinku (titanzinek), Upravené plechy vícevrstvé (Lindap)

Nejčastěji používané materiály Pozinkovaný plech Titanzinek Eloxovaný hliníkový plech Měděný plech

Nabídka plechů ve svitcích

Titanzinek Plech je z výroby hladký, válcovaný. Hladkost povrchu nechává vyniknout tvoření nerovností vlnění a poškrábání při výrobě(není na závadu). Během dvou let dochází k vytvoření ochranné vrstvy z oxidu kovu. Teprve pak se pohled ustálí na barvě modrošedé patiny. Výrobce na objednávku dodává předzvětralý plech vyrobený mořením povrchu plechu. Přirozená ochranná vrstva tvořená z vrstvy uhličitanu zinečnatého dostatečně chrání plech proti korozi a nevyžaduje další nátěr.

Vlastnosti TiZn Velká plasticita TiZn plechu umožňuje libovolné zpracování s jedinou výhradou. Teplota nesmí být nižší než 10°C. Pokud je teplota nižší, je nutné zahřívat opracovávané okraje. .

Nepříjemné vlastnosti TiZn TiZn s pozinkovanou ocelí, nebo mědí za přítomnosti vody může být porušen galvanickou korozí. TiZn plechy by neměly být pokládány na asfaltové pásy a vlhké impregnované laťování. Vzniká bitumenová koroze

Bitumenová koroze titanzinku Plech je chráněn pouze patinou z venkovní strany, ve spodní části se tato vrstva nevytvoří pro nedostatek oxidu uhličitého. Jestliže bude tato část vystavena kondenzaci dojde ke korozi.Zvlášť nebezpečná je bitumenová koroze vyvolaná vodou s jeho zplodinami, která je silně kyselá. Nátěry asfaltové nejsou vhodné Pro další ochranu se osvědčily chlorkaučukové nátěry.

Složení slitiny TITANZINEK PRVKY Min % Max % Ti 0,08 0,2 Al 0,015 Cu 1 Zn 99,8 98,7 Zbývající část

Vybrané konstrukce z TiZn TiZn plechy se běžně dodávají v několika úpravách. Buď jako přírodní zinek, se světle šedou vrstvou, nebo jako předzvětralý s tmavošedou vrstvou a dokonce i jako lakované. Dodávky jsou realizovány Jako pásy- svitky šířky 1m Tabule 1*2m Tlouštˇky 1,5-1- 0,8- 0,7- 0,65- 0,6mm

Roztažnost plechů Změny délek vlivem teploty je nutno vyrovnat v dilatačních spojích. materiál Roztažnost m/(mK) Hliník 0,000024 Beton 0,000012 Ocel C. zdivo 0,000005 Olovo 0,000029 PVC 0,000080 Měď 0,000017 Sklo 0,0000005 Zinek 0,000036 Litina 0,0000104 Rheinzink 0,000022

Roztažnost plechů Změny délek vlivem teploty je nutno vypočítat podle vzorce Δl = l . α( t2-t1) U střech a zdí nutno počítat s rozdílem teplot 100 K V zimě dosahují teploty 253K v létě 353K Při montáži počítáme s teplotou 288K Pro roztahování budeme počítat s rozdílem teplot 65K Pro smrštění budeme počítat s rozdílem 35K Pro 6m žlab z Rheinzinku budeme počítat α= 0,000022m/(mK) Roztažení Δl = 6 . 0,000022 . 65 = 8,6mm Smrštění Δl = 6 . 0,000022 . 35 = 4,6mm Celkem změna délky 13,2mm

Roztažnost plechů Maximální vzdálenosti dilatací Vnitřní žlaby 6m Podokapní žlaby nad RŠ 500mm 10m Podokapní žlaby do RŠ 500mm 15m Oplechování atik nad RŠ 500mm 8m Spojování TiZn s mědí se nedoporučuje Pozor na čerstvý beton a maltu Pozor na protimrazové přípravky Pozor na ochranné prostředky pro dřevo.

Kontakty plechových materiálů (+) bez následků, (-) voda vyvolá elektrolyzu, (o) vyloučit Spojování TiZn s mědí se nedoporučuje Pozor na čerstvý beton a maltu Pozor na protimrazové přípravky Pozor na ochranné prostředky pro dřevo.

Působení stavebních materiálů na klempířské výrobky (+) bez následků, (-) kontakty vyloučit Spojování TiZn s mědí se nedoporučuje Pozor na čerstvý beton a maltu Pozor na protimrazové přípravky Pozor na ochranné prostředky pro dřevo.

Výrobní rozměry klempířských plechů Plechy tabulové Cu 330,670,1000*2000*0,56-0,6-0,63 plechové pásy svitky CU 330,670,1000*0,55-0,8 TiZn 670,800,500*0,7-0,8 plechové pruhy Cu 5*32*2000

Spojování plechů DRÁŽKAMI Pásy plechů ohnuté do profilu žlábku se kladou vedle sebe spolu s příponkami. Přehýbají se u jednoduché drážky jednou nebo u dvojité dvakrát. Vzniknou stojaté nebo ležaté drážky, přehnuté do vodorovné polohy. Základní plechový profil příponka

Ležatá a stojatá drážka Náročné konstrukce je nutno utěsnit i v drážkách

DETAIL drážky

Drážky

Spojování plechů nýty a příponkami

Klempířské příponky Příponky spojují plechy s podkladem a) drátěná příponka b) rovná c) jednoduchá ležatá d) dtto s výstřihem e) jednoduchá stojatá f) jednoduchá ležatá s drážkou g) dvojitá stojatá symetrická h) stojatá dilatační

Oplechování ŘÍMSY ATIKY KRYCÍ LIŠTY DO SPÁRY LIŠTA POD OMÍTKU

Přítlačné lišty nad ukončením izolace LIŠTY NA STĚNĚ Zatmelené lišty Přítlačné lišty nad ukončením izolace

Oplechování PARAPETU 1- DRÁTĚNÁ PŘÍPONKA 2- PÁJENÍ 3-HMOŽDINKA 4- PŘIPOJOVACÍ LIŠTA

Kotevní rošt pro kazetovou fasádu

Kazetová fasáda

Plechové fasády Lamely Trapézové plechy Kazety Příchytné Rošty

Plechové fasády Fasády chráněné plechovými kazetami se kotví pomocí nosných roštů ke konstrukci obvodových stěn. Opláštění lze provést : profilovanými plechy; lamelami – liniovými prvky bez čel s drážkou a perem na podélných okrajích; kazetami – plošnými prvky, které jsou po obvodě upraveny ohybem.

Opláštění fasád Velké fasádní plochy mohou být spojeny drážkováním. Opláštění chrání před povětrnostními vlivy a působí i svým architektonickým ztvárněním budovy. Zvýšením tl. materiálu na 0,8mm se zvyšuje tuhost plechu a kvalita pohledu na oplechovanou stěnu. U dobře provedených drážkových spojů pomocí falcovacích strojů nemusí být příponky viditelné.Ruční dokončení složitých tvarů a výstupků vyžaduje mimořádnou profesionalitu klempířů.

Příklad 1

Příklad 2

Příklad 3 činžovní domy

Příklady 4

Příklad 5 Trapézové plechy v podlahách

Příklad 6 Průmysl

Příklad 7 Škola

Příklad 8 Haly

Příklad 9 Správní budovy

Obklad Fasády kazetami

Skladba stěn z plechových kazet

Fasáda z trapézových plechů

Průběžné plechové kazety

Trapézový štít a kazetová stěna

Příklad firmy DEKTRADE Dodavatel stavebních materiálů zřídil specializovaný výrobní závod na zpracování plechů DEKMETAL. Hlavními položkami sortimentu jsou fasádní systémy DEKCASSETTE, DEKLAMELLA a DEKPROFILE, střešní maloformátová skládaná krytina DEKTILE a klempířské prvky. Závod je schopen z libovolných plechů stříhat, děrovat, tvářet a ohýbat téměř libovolné tvary. Produkty se kromě fasád uplatňují jako krycí mřížky nejrůznějších stavebních otvorů, výplňové materiály ve vybavení interiérů včetně nábytku, prvky pro podhledy, prvky a tvarovky klempířských konstrukcí a doplňků pro střechy.

Vnější parapet okna plechový plastový

Parapet jako tuhý profil Ukončující nosný profil

Příklad hliníkových parapetů firmy EUROKAN

Příklad měděných parapetů firmy EUROKAN

Příklad měděných parapetů firmy EUROKAN

Lindap, Ranila,Ruukki …

Lindap

Příklad prezentace dodávek klempířských prací

Ruukki

Oplechování balkonů

Oplechování balkonů 1

Oplechování balkonů 2

Oplechování balkonů 3

Oplechování balkonů 4

Oplechování balkonů 5

Oplechování balkonů 6